Search
Close this search box.
cool novi logo header
restoran slijepi konobari berlin

Recenzija: Unsicht (Nevidljivi) restoran u Berlinu

Ulaskom se pristali na dobrovoljni odmor očiju pa se tako umjesto vida, snažno bude sva druga osjetila. Atmosfera? Čisti CDS – cool, dark & scary

Berlinski Unsicht – Bar na svjetskoj je listi neobičnih restorana. Poanta ovog ‘mračnog mjesta’ je da vas uvede u svijet slijepih osoba, jer večerat ćete u mrklom mraku, a bez vašeg konobara (svi konobari su slijepi) nećete moći apsolutno ništa.

Ovaj restoran otvara se u sumrak, vjerojatno zato da vas u mračnom ugođaju ne bi slučajno dotaknula koja zraka svjetlosti. Nećete znati gdje se točno nalazite, što točno jedete niti gdje je ulaz a gdje izlaz. Ah da! Na ulazu ćete ostaviti mobitele, upaljače i sve što svijetli.

Iako je predvorje obasjano svijećama kako bi ste naručili svoju večeru, pogled u jelovnik poprilično zbunjuje jer u njemu se nalaze jela pod nazivima: ‘The white sweetness awakes from an exotic dream and huddles against the sour layer ‘ ili ‘Only a selected few receive the sweet anointing on a field of greens’.

No što je tu je. Izaberete nasumce između nekoliko čudnovatih naziva jela u tri slijeda, stisnete zube i krenete u mrak. Inače, u ovu mračnu restoransku salu odvest će vas vaš konobar, no svejedno ćete usput srušiti par stolica i zakačiti pokoji stol.

Kada vas konobar napokon posjedne na vaše mjesto, objasnit će vam s koje strane stoji čaša, na koji način da ulijete sok u čašu a da ništa ne raspete te vas podučiti ostalim tips&tricks koji će  pomoći da večera prođe što ležernijem tonu.

Osjećaj sjedenja u mraku nepoznate prostorije, dok ste okruženi nepoznatim ljudima i jedete nepoznato jelo ostavlja nezaboravan utisak.

Svakako ćete se od srca nasmijati dok prebirete prstima po tanjuru i pokušavate otkriti što jedete, no nakon sat – dva kada poželite samo otići do wc-a kreće panika. Jer ako vaš konobar ne dođe po vas, vi ste u zamci. Kuda krenuti, koliko je uopće velika ova prostorija, koliko ljudi ima…?

Nevjerojatno je kako ćete u ovom trenutku shvatiti da ste upravo vi invalid koji pored zdravih očiju se ne može maknuti s mjesta, dok će vam se svi slijepi konobari činiti kao superjunaci koji posjeduju nevjerojatnu moć kretanja kroz mrak.

Iako se ovo mjesto naziva restoranom, hrana je zadnja stvar koja će vam po izlasku iz njega ostati u sjećanju, no to vam ionako neće biti važno. Nezaboravni osjećaj poštovanja prema osobama bez vida koji će vam ovaj restoran priuštiti pratit će vas ostatak života i zauvijek će promijeniti perspektivu na život u mraku.

Na web stranici restoran se hvali dojmljivim kreacijama, šteta što ih ne vidite! Jela se pripremaju od svježih namirnica s obližnje tržnice. Možete birati između ribe, peradi, janjetine, teletine ili vegetarijanskog obroka.  Svaki od njih stiže u 3 do 4 slijeda (predjelo, juha i desert).  Cijene po osobi  iznose od  41,50 do 61,50 eura bez pića.

Unsicht – Bar je jedinstveno mjesto koje će vam  omogućiti  pravi gurmansko mazohistički doživljaj a posjetiti ga možete u čak tri njemačka grada: Kölnu, Berlinu i Hamburgu.

Autorica je Maja Grigić, PR manager škole stranih jezika Smart, Zagreb

.

[divider]Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’ [/divider]

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

Smart&Cool

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.