Predsjednici koji su znali što je dobar WHISKEY

Predsjednici koji su znali što je dobar WHISKEY

“Too much of anything is bad, but too much good whiskey is barely enough”, govorio je Mark Twain

Ako ste redovni posjetitelj Whiskey sajma u Zagrebu onda je velika šansa da vas zanima ovaj post. Naime, malo smo zavirili u američku povijest i shvatili da su najpoznatiji pilci whiskeya američki predsjednici. Neki kažu da je to zbog količine stresa, ali to je samo politički korektno.

George Washington

George Washington whiskey
George Washington

Prvi predsjednik velike nacije nije bio izbirljiv. To bismo danas korektno nazvali: međ’ pićem nije radio podjele (diskriminirao), već objeručke pio sve. Od  ruma do whiskeya. I da, jedini je predsjednik koji je imao vrlu uspješnu destileriju. Rye whiskey u kojemu je glavni sastojak fermentirana raž bio je jedan od najboljih predstavnika žestica toga doba. Prodavao se na galone. Tijekom 1799. (godini gazdine smrti), proizvedeno je 11,000 galona (46,639 litara) pa je Washingtonova destilerija u to doba bila najveća u zemlji.

John Adams

john adams whiskey
John Adams

John Adams bio je prava lola. Od prethodnika je naslijedio strast i naviku da ne radi razlike spram pića. Počeo je piti kao tinejdžer i već s petnaest za doručak trusio  vrč piva.

Iako bi možda pomislili drugačije, Adamsu ovo nije predstavljalo problem da doživi vrlo sretnih 90 godina života. Možda je tome razlog i povremena runda whiskeya kojeg je posebno cijenio. Toliko je volio piti da je 1777. godine dok je putovao u Philadelphiju, supruzi napisao sljedeće retke: “Dao bih tri novčića za bačvicu tvoje jabukovače i još toliko za bačvicu tvoga piva… Nemam ništa za piti i mislim da ću se razboljeti zbog toga.”

Martin Van Buren

Martin Van Buren whiskey
Martin Van Buren

Znaš da si ‘u igri’ kada ti društvo nadjene nadimak “Blue Whiskey Van”. Van Burena povijest pamti i po tome što je bio nadareni pilac s izrazito visokim pragom tolerancije spram whiskeya.

Dok je ekipa padala pod stol  i pokušavala stići do toaleta on, koji je pio najviše, nije pokazivao ni najmanje znakove pripitosti. Blue Whiskey Van znao je doskočiti whiskeyu – govorilo se.

Ali…

Efekt prekomjernog uživanja u ovom piću doveo ga je do gihta i pretilosti koju je pokušavao sakriti noseći korzet. Tijekom izbora 1840. William Henry Harrison prikazao ga je kao pijanca. Van Buren izgubio je izbore ali ne i navadu. Hik!

James Buchanan

James Buchanan
James Buchanan

Giht. Dizenterija… Predsjednik James Buchanan samo je odmahnuo rukom i nije dao da mu ove boleštine spriječe dobru zabavu. Trgovci koji su u ‘Ured’ dostavljali premale boce dobivali bi upozorenja, a nedjelje su bile rezervirane za kutije whiskeya iz destilerije Jacoba Baera.

Iz današnje perspektive, Buchanan bi mogao biti nešto kao uni cuger jer je, kako se pričalo tada, bio iznimno otporan te nije patio od glavobolja, mučnina, crvenila i svega onoga što normalne osobe prati na putu do ozdravljenja od mamurluka.

Dvije, a ponekad i tri boce bile su prosjek za Buchanana koji bi dan počeo s konjakom, a završavao najboljim whiskeyem toga doba.

Franklin D. Roosevelt

Franklin D. Roosevelt
Franklin D. Roosevelt

Majstor koji je ukinuo prohibiciju pri samom je vrhu pantenona predsjednika koji su voljeli dobar gutljaj ali i na samom dnu predsjednika – barmena.

FKD je obožavao koktele te i sam eksperimentirao s omjerima alkohola u njima. Često neuspješno. Njegovi martiniji s mnogo vermuta, nekoliko kapi apsinta, maslinama i tko zna čime još, mnogi su gosti smatrali najgorim pićem koje su ikada popili, ali što je tu je – ne odbijaš američkog predsjednika…

Lindon B. Johnson

Lindon B. Johnson
Lindon B. Johnson

Omiljena aktivnost Lindona Johnsona bila je: sjesti u kamionet i provesti se ludo brzo po ranču u Teksasu. I, da, ponijeti sobom dovoljno veliku plastičnu čašu iz koje je pijuckao Cutty Sark Scotch.

Plastična čaša i whiskey ne idu zajedno ali, kako tvrde očevici, nitko mu se to nije usudio reći pogotovo kada bi ovaj stisnuo papučicu gasa i pojurio imanjem. Agenti tajne službe uz očuvanje života i materijalnih dobara predsjednika imali su još jednu zadaću: napuniti čašu kada je trebalo. Vidjeli su kada bi zaustavio svoj kamionet i kroz prozor pružio ruku s praznom čašom.

Cheers!

Written By
More from CoolKlub
Vrtne igračke za velike. Nadogradite svoj vrt ovim ‘sitnicama’ i bit ćete glavna faca
Ili über cool susjed. Za sve koji duge ljetne dane vole provoditi...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.