Top lista špijunskih filmova koju su sastavili pravi špijuni

Top lista špijunskih filmova

Ovo je lista bez martinija, lijepih žena i prepametnih protivnika. Ovu su listu sastavili pravi profi špijuni (stoga se nismo zamarali nominacijama i  zaradama…)

Jedna od stvari koje sam zapisao na svoju bucket listu jest i vlasništvo nad originalnom, potpunom i kompletnom DVD kolekcijom svih filmova o Jamesu Bondu. Zaluđenost ovim filmovima pripisujem odrastanju i vremenu kada je i digitalni sat sa digitronom predstavljao revoluciju. Manje ili više zato, sve vezano uz Jamesa Bonda, ja pamtim kao spužva. Kao netko Pitagorin poučak ili kubikažu Forda Shelby.

Sa druge strane savršeno mi je jasno da se pravi špijunski posao odvija u drugačijem svemiru od onog hollywoodski našminkanog, da su zgodne žene fikcije špijuna i da su perfektno osunčani protivnici koji piju rothschild zapravo okrutni ubojice. Nemojte tražiti blockubustere, ovu listu najboljih špijunskih filmova koju su sastavili pravi špijuni koji su za svoj kruh zarađivali radeći za tajne službe poput CIA-e, Mossada, NSA-a i KGB-a (nekad i istovremeno!). CoolKlub prenosi ‘Top lista špijunskih filmova’ za koju su zaslužni pravi špijuni. .

Dečko, dama, kralj, špijun. (Tinker, Tailor, Soldier, Spy)

Špijuni ističu da su izdaja, krađa podataka i kontrašpijunaža neizostavni sastojci svakog dobrog špijunskog filma. U tom smislu mnogi će izdvojiti glavnog lika filma Smileya i njegovu sposobnost, okretnost i nevjerojatnu posvećenost ‘višem cilju’. Postoji stara izreka da ‘Nema ničeg opasnijeg od čovjeka bez plana.’ Ovo je film kojeg bi obavezno trebali pogledati svi ljubitelji špijuna. No, zaboravite na spektakluk od akcije. Film je prilično spor i omogućava da se uživite u ulogu – zato ga pravi špijuni i vole!

München (2006)

Prilično napet i brži u razvoju priče od gorespomenutog. Kako navode pravi špijuni: ‘realističan je to prikaz onoga što se događa na terenu’. Napetost premrežena moralnim dilemama koje u jednom trenutku stavljaju na kušnju cijeli plan da bi se na kraju završilo onako kako je i bilo planirano. Realizam bez premca i špijun koji nakon svega ima debelih problema sa identitetom!

Ronin (1998)

ronin
Ronin

‘Kada se na terenu stvari zakompliciraju u principu nikada ne možeš računati na pomoć svoje birokracije pa na kraju obično izvučeš deblji kraj. Ali ako želiš izbjeći takvu sudbinu zaključuješ: Hm, možda je bolje da promijenim stranu’. Ovo uopće nije rijetkost, tvrde pravi obavještajci. “Promjena tima“ nipošto nije fikcija u stvarnom svijetu šijunaže. U tome ponekad leži razlika da li živiš ili umireš.”

Špijunaža je sve samo ne svakodnevan život od 9 do 5, pa priča poput ove o špijunima, inače ljutim protivnicma koji se zajedno bore za ‘više dobro’ mora biti i na vašoj listi.

39 koraka (39 Steps 1935.)

39 koraka film
39 koraka

Ovo je film s nevjerojatno mnogo preokreta što se i očekuje u svijetu špijunaže. Danas jesi sutra nisi. Operativci diljem svijeta imaju zajedničku mantru koja kaže: ‘Sve je super dok ne poleti prvi metak!’ U tom smislu sposobnost adaptacije na novonastalu situaciju je najbitnija.

Špijun zvan ‘Igla’ (Eye of the Needle 1981.)

spijun zvan igla
Špijun zvan igla

Klasik! Donald Shutterland je nevjerojatan u ovom filmu za koji i ‘stvarni dečki’ tvrde da je njihov osobni najfilm kada je u pitanju kontrašpijunaža. Jedina misija ovih špijuna jest da identificiraju, zavedu i prevare svog suparnika. Epska bitka ‘špijun protiv špijuna’ u stvarnom svijetu, dok kraj njih prolaze obični ljudi i nemaju pojma što se događa u njihovoj blizini. Zato trebate gledati ovaj film!

Tri dana kondora (Three Days of the Condor 1975.)

Tri dana kondora
Tri dana kondora

Heroja u ovom filmu (sjajni Robert Redford) na životu održava sposobnost prilagodbe u nemogućim uvjetima. Sedamdesete godine prošlog stoljeća u Americi bile su godine paranoje. Iza svakog ugla mogao vas je čekati nekakav ruski špijun, a tajne službe bile su opterećene silnim tajnim zadacima Ovo je rijetki primjer filma u kojemu glavni lik otima nevinu osobu radi vlastite zaštite. Svaki špijun čiji je identitet na terenu (stranoj zemlji) doveden u pitanje vrlo brzo nauči kako postati  nemilosrdan.

Špijun koji je došao iz hladnoće (The Spy Who Came In From the Cold 1965.)

Špijuni i dvostruki špijuni. Infiltracija u suparničke redove jedna je od osnovnih zadaća. No, ponekad se dogodi da loši dečki na početku priče postanu dobri na kraju i moraš napraviti mnogo krivoga da bi napravio dobro i ispunio svoj zadatak. Ovaj film prikazuje srozavanje moralnih vrijednosti koje nosi ova profesija.

Body of Lies (2008)

body_of_lies
Body of Lies

Sukob Zapadnih i Arapskih svjetova, tehnološke igračke protiv klasičnih metoda. Možeš potrošiti godine na trening i ispitivanje nečije osobnosti ili, kako to obično biva, tražiti savršenog špijunskog partnera ovome drugome, ali ništa nije usporedivo sa situacijom na terenu. Nema tog satelita koji će ti reći što se događa u mozgu pravog operativca na terenu.

Dobri pastir (The Good Shepherd 2006.)

Treba li vam više od: Ovako je nastala CIA. Dojmovi o filmu su prilično podijeljeni kako kod publike (ne preferira Matta Damona) tako i kritičara (razvučena radnja filma) ali ovo je nešto što spada pod ‘opću kulturu’ ukoliko ste fun špijunaže. Glavni lik u filmu je Edward Wilson (Matt Damon) u stvarnosti on bi bio James Jesus Angleton legenda CIA-e, bolesno predan poslu i zakleti protivnik komunizma. Uz sve bio je i veliki ljubitelj poezije pa tako i prijatelj sa Ezrom Poundom, velikim pjesnikom i komunistom uhapšenim zbog izdaje tijekom Drugog Svjetskog rata.

 Krojač Paname (Tailor of Panama 2001.)

panama
Krojač Paname

Pravi špijuni ovaj su film postavili na listu iz jednog jedinog razloga, a to je da navijaju za one u vlastitim redovima koji pronađu pametan način i odgovor na pitanje: Kako sje.. sistem i odlepršati sa hrpom love…

Vezane teme:

‘Kolo sreće’: kako je prije 30 godina nastao urnebesan film o brutalnom Wall Streetu

More from Claudio Kramaric
Facebook uveo #hashtag hoćete li ga koristiti?
Hashtag na Facebooku znači da ćete moći na nj kliknuti i tako...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.