Search
Close this search box.
cool novi logo header
COOLKLUB digtilani post

Kako smo preživjeli digitalni post i je li nas uhvatila kriza?

No Twitter, No Facebook, No Wi-Fi… Što nam se dogodilo?

OK. Vrijeme je da se vratimo na našu odluku o odlasku na Digitalni post. Totalno otuđenje od svega sa žicom i bježanje pred internetima i gadgetima koliko god nas noge nose. Naime, prije nekog vremena shvatili smo da bi nam baš dobro došao pravi odmor u koji bismo trebali uključiti i malo ispitivanje pa smo si na deset dana – isključili internet.

Dozirali ga tek, po mojoj procjeni, na svega 10% (ili i manje) vremena koliko ga inače koristimo. Sve smo i najavili i iako je postojala realna šansa da mnogi od vas odustanu od čitanja CoolKluba (jer nismo objavljivali) smatrali smo da je blesavo pisati o nečemu što i sami nismo iskusili.

Odmah ću reći da digitalni post ima pregršt dobrih i samo nekoliko malih mana koje je lako prevazići.U prvom redu stvorio se dojam da je mrcina (Internet) nekako živa i da je osjetila što spremamo jer nam je odmah po završetku najavnog teksta [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/08/cool-klub-screenshot.png#”]pala stranica CoolKluba[/lightbox].

Nevjerojatno ali istinito, otprilike kada smo kliknuli ‘publish’ kao da se cijeli internetski univerzum okrenuo protiv nas i ‘pljus’ stranica je nestala. Upoznali smo se tako s terminom: White screen of death. Da ne duljim pročitajte detalje što je to, ja ću samo reći da smo problem riješili ujutro (hvala ti Nikola, dobri duše CoolKluba!).

Prijatelj mi je rekao: Baš me zanima hoće li te lupiti kriza. Nisam znao. Pretpostavljao sam da hoće jer sam nomofob.OK. Digitalni post mogao je početi.

Još jednom. Što točno znači digitalni post i zašto smo se odlučili na ovaj korak. Nedavno sam, naime, pročitao tekst koji kaže da otprilike stotinu puta na dan otključavate svoj pametni telefon. Ja sam jedne srijede do podneva pobrojao 54 iako nisam imao toliko poziva, a sjedio sam u uredu s velikim monitorom ispred sebe. Zašto sam pobogu prtljao po telefonu bez veze?

Nadalje, u istom se tekstu spomenula i brojka od preko 20 sati dnevno provedenih na nekom mediju. Kumulativno su sve su zbrojili i ispalo je da slušamo glazbu, gledamo TV, surfamo daleko više nego bi trebali. Štoviše ponudili su i test:

Zamislite da snimate svoj prosječni dan od jutra do mraka. Što mislite što će prikazivati snimka? Koliko vremena će vaš pogled biti usmjeren prema ekranu?

 

Nekima bi dobar dio snimke prikazivao buljenje u mali ekran i statuse. Ameri to zovu Fear Of Missing Out (FoMo) sindromom. Uglavnom zabrinuo sam se pa smo odlučili kreirati vlastiti test. Prema mnogim izvorima upravo je to vremensko razdoblje (7 – 10 dana) dovoljno da pročistimo misli. Znate već, ukoliko se ponovo želimo sastati sa samima sobom. Popraviti poneki polupani lončić. Dobro promisliti o svemu i donijeti neke zaključke.

Evo što se meni dogodilo kada sam deset dana svojevoljno uskratio internet ili digitalno postio:

 

• DOBRO: Digitalni post od deset dana totalno će vas fokusirati na vas same. Ako govorimo o poslu ili postavljanju ciljeva oni koji su vam uistinu bitni ti će se u mislima pojaviti sami od sebe. Nema distrakcije!

• LOŠE: Početni šok i nevjerica. Kriza? Ne posve, ali definitivno osjećate zavist kad na jutarnjoj kavi ugledate tipa koji za stolom do vas nemilice surfa.

• BOLJE: Shvatite kako je zapravo vrlo mali dio ‘neodgodivih poslova’, ‘hitnih mailova’ i zapravo, svega što s prefiksom ‘hitno’. Buljenje u ekran zamijenite s realnim svijetom pa se svašta vidi tijekom dana.

• LOŠE: /

• NAJBOLJE OD SVEGA: Dan je definitivno duži kao i spavanje. Nakon par dana totalno sam izgubio onaj glupi osjećaj ‘propustio sam nešto’. Oni koji znaju o čemu pričam sada će odlučiti krenuti na digitalni post. Oni koji ne znaju, reći ću samo to je onaj dio kada grozničavo pregedavate mail, svoj profil i poruke u strahu da ste nešto važno zaboravili ili propustili (FOMO-oooo!!!).

• LOŠE: Nema Googla da vam pomogne, nema stranica koje možete konzultirati. Moj mozak u ovom je slučaju bio kao dizel. Teško smo krenuli ali poslije je bilo cool! (Ovo zapravo i nije loše)

Zaključak i treba li vam digitalni post? Svakako! Odmoriti mozak od svega vratit će vas u normalu. Zapravo vratiti vas samima sebi na neki način. Ovo je doduše upitno jer što je danas normala? Slažem se ali ipak nije normalno ako satima gledate u ekran i stišćete send/receive. Isto tako, ovo je bio prilično rigidan program ‘isključivanja’ i nakon svega trebat će vam dan ili dva da se ‘vratite’ pa svakako savjetujem kraći period digitalnog detoksa koji uključuje:

 

 

[divider]PLAN COOLKLUBA ZA DIGITALNU DETOKSIFIKACIJU[/divider]

• mailove provjeravajte dvaput na dan 

• društvene mreže zaobilazite, osim ako niste CM – tada za vas nema šanse ;)

• neka pametni telefoni (p)ostanu – telefoni

• TV i radio ukinite

• svaki gadget s Wi-Fi antenom pospremite na sigurno 

• za vrijeme digitalnog posta što više vremena provodite u prirodi 

 

Vezane teme:

Zelena terapija: Motika umjesto iPhonea, kopanje umjesto ‘tvitanja’!

Digitalni detoks program: Lakše je nego što mislite

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>