Search
Close this search box.
cool novi logo header
digitalni detoks, digitalni post

CoolKlub ide na digitalni post, najmanje deset dana uskratit ćemo si internet!

i društvene mreže, i Google i kampanje i Facebook i Twitter i sve što nas dovodi u stanje internet overloaded stanja. O svemu ćemo voditi dnevnik. Evo zašto, evo kako!

Jeste li znali da svoj pametni telefon otključavate u prosjeku 70 do 100 puta na dan? Amerikanci to čine i do 150 puta. Možete li uopće zamisliti da medije konzumiramo gotovo jednako toliko sati koliko smo budni? Čim otvorite oči, zapravo ste uključeni.

Radio, TV, pametni telefoni, tableti, računala. Dom, posao, slobodno vrijeme… Sve je vezano uz konzumaciju medija. Ako mislite da nije istina evo i vježbe:

Zamislite da snimate svoj prosječni dan od jutra do mraka. Što mislite što će prikazivati snimka? Koliko vremena će vaš pogled biti usmjeren prema ekranu?

Prilično zabrinjavajuće, zar ne. Zašto sve ovo govorimo? Želimo saznati kako ćemo se osjećati ako dobrovoljno pristanemo na internetsku apstinenciju. Koliko će trajati ‘kriza’, hoćemo li pogubiti kontakte, poslove, čitatelje na kraju krajeva?

Kao i kod pitanja da li je trčati sam ili u paru (bitan je dobar balans), može se dogoditi da višak tehnologije jednostavno oduzme vaše stvarne moći, produktivnost te stvori i lažni osjećaj sigurnosti. Još gore, osjećaj da ste cijelo vrijeme na dužnosti (na poslu). Amerikanci za to imaju skraćenicu: FOMO (Fear Of missing Out).

Naime, kada pregledavate news feed na vašem Facebooku, revno pratite vijesti i blogove, mailovi vam stižu u svako doba dana – u glavi se neminovno stvara osjećaj koji bismo najlakše mogli opisati kao ‘OPEN 24/7’.

ZANIMLJIVO? ČITAJTE I OVO: Provjerite jeste li nomofob? Velike su šanse da je odgovor potvrdan

Čini se kao da svi rade mnogo više od vas, treniraju mnogo više od vas, zabavljaju se mnogo više od vas i da, ukratko, s vama nešto nije u redu. Kada je tome tako, neizostavno se stvara osjećaj da ste nešto propustili i ne radite kako treba.

Na Stanfordu, studenti koji su za zadatak dobili naoko jednostavnu zadaću – 24satnu apstinenciju od konzumiranja bilo kakvog medija – u svojim su izvještajima često koristili nimalo bezazlene riječi:

• ovisnost (o računalima i pametnim telefonima)

• nemir (kada svoje gadgete nisu imali pri ruci)

• dosadu

• anksioznost

• usamljenost

• izoliranost

• gubitak fokusa

 

Njihovi radovi sigurno nisu bili pozitivno štivo za čitanje. No, ono čime se mi kanimo zabaviti narednih dana jest upravo to. Kako bi bilo isključiti se od tehnologije na barem tjedan dana i o tome napisati pozitivni post?

Prema mnogim izvorima upravo je to vremensko razdoblje (7 – 10 dana) dovoljno da pročistimo misli. Znate već, ukoliko se ponovo želimo sastati sa samima sobom. Popraviti poneki polupani lončić. Dobro promisliti o svemu i donijeti neke zaključke. Tjedan dana ‘isključenosti’ ili digitalnog posta trebao bi doprinijeti u stvaranju jasnijeg fokusa, stvoriti zaključak oko nekih bitnih poslovnih pitanja, karijere i slično. Moguće, pomoći da jasnije utvrdite ciljeve i planove za novi poslovni ili drugi zamah.

CoolKlub, stoga, ovom prilikom objavljuje digitalni post. Koji će trajati barem deset dana. U tom vremenu svoje ćemo digitalne aktivnosti i ovisnost o medijima pokušati svesti na [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/07/digitalni-detoks1.jpg#”]najmanju moguću mjeru[/lightbox].

[divider]Ovo je naš plan za digitalnu detoksifikaciju [/divider]

• mailove ćemo provjeravati dvaput na dan 

• društvene mreže pokušat ćemo zaobići u širokom luku

• pametni telefoni (p)ostat će – telefoni

• TV ionako ne gledamo

•  glazbu koju slušamo (i na trčanju) ukidamo do daljnjeg (želimo izbjeći što je moguće više dodira s gadgetima, naravno da nećemo tražiti da stišaju glazbu u caffeu :) 

•  za vrijeme digitalnog posta smanit ćemo i aktivnosti na CoolKlubu

Bilješke ćemo zapisivati ručno u notes. Nećemo konzultirati Google za svaki sitnicu, a surfanje ćemo zamijeniti novinama ili knjigama. Obzirom na aktualno stanje ovo je prilično rigidno, ali željeli bismo godišnji odmor ispuniti novih iskustvom. I to je to!

Cilj? Cilj digitalnog posta je uspjeti u nakani pa i nakon ljeta u preispunjeni radni tjedan uvesti barem jedan dan potpunog digitalnog posta!

Vezane teme:

Digitalni detoks program: Lakše je nego što mislite

Zelena terapija: Motika umjesto iPhonea, kopanje umjesto ‘tvitanja’!

CoolKlub

CoolKlub autori