Search
Close this search box.
cool novi logo header
digitalni detoks program 2

Digitalni detoks program: Lakše je nego što mislite

Isključiti se barem na nekoliko sati svakoga tjedna postalo je važno za vaš um i srce, dobra je vijest da to uopće nije teško (ni skupo!)

Mailovi, društvene mreže, žvotopisi na društvenim mrežama za koje su se pravila pisanja prilično promijenila, kratke poruke, duge poruke, Skype pozivi. Tko bi sve to pohvatao? U principu Vi i moguće je da vam je svega dosta. Možda vam je potreban detoks program.

Što je digitalni detoks?

Digitalni detoks program može biti dnevni, tjedni, mjesečni ili čak i duži od tog perioda. Dobra je vijest da ga možete pokušati izvesti odmah, već ovog trenutka ako tako odlučite – dovoljno je ‘zaboraviti’ pametni telefon i otići nekamo u prirodu, a možete otići i korak dalje, gdje ne postoji internetska veza.

Provjerite: Jeste li nomofob?

.

Takve zone postoje i u Hrvatskoj. Dijelovi Like i Gorskog kotara idealni su za pravi oporavak od digitalnog svijeta. Znao je to dobro i pokojni Željko Malnar. Njegove kolumne bile su, možemo tako reći, prave digitalne dijete. Čista priroda, melem za um i tijelo.

digitalni detoks program 3
Prva stanica digitalnog detoks programa

Digitalni detoks program možete odrediti sami, a dokazano je da ‘isključenje’ nakon početnog šoka dovodi do smirenijeg stanja, boljeg sna i osjećaja slobode.

Strani mediji o ovome bruje već neko vrijeme, postoje destinacije koje se reklamiraju kao ‘digitalne detoks oaze’. Jednostavno, osim što garantiraju ‘nevidljivost’ spram interneta i postojanje bilo kakvog Wi-Fi okruženja, na početku vam ‘oduzmu’ sve digitalne igračke i tako vas tjeraju na (nekima nov, nekima zaboravljen) način interakcije s okolinom i društvom.

Tisuće ljudi se odlučuju za takve pakete, vikend, tjedan ili dva. Naravno, ima i onih koji na digitalnu dijetu odlaze i na godinu dana, ali uglavnom da bi o svojem iskustvu napisali knjigu.

Karpiski otočić St Vincent nudi odmor na kojemu ćete u zamjenu za svoje gadgete, dobiti tiskani vodič kako da funkcionirate bez laptopa i tableta, a za koji dolar više dobit ćete i osobnog trenera koji će vam sve dotano pojasniti, opustiti vas i uvesti u priču.

Rođenima prije 1985. godine ovo zvuči pomalo jezivo, ali uistinu je tako – bez mobitela ne odlazimo ni na trčanje, a kamoli na posao. Bez mobitela i društvenih mreža (opet, otrcano, ali tako je) – kao da smo goli.

digitalni detoks program 1

U Kaliforniji postoji i nešto poput kampa. Camp Grounded u svojoj brošuri navodi kako će pomoći svojim gostima da se ‘rastanu s tehnologijom i susretnu sami sebe’.

No, nije potrebno putovati da bi napravili digitalni detoks program. Pravi digitalni post moguće je postići uvijek ako tako odlučite. Za one koji si odlazak u prirodu jednostavno nemogu priuštiti iz bilo kojeg razloga imamo dobru vijest.

Postoje brojne studije koje kažu da na naš mozak gotovo jednako reagira na promatranje prirode, samo mali prozor s pogledom na drvo ili čak i fotografija ili video prirode na zaslonu vašeg računala (ovo je paradoks da, dok govorimo o digitalnom detkosu spominjemo uključeno računalo, ali to je usitinu tako), dakle fotografije šuma, jezera, vodopada… Mogu imati jednak učinak boravku u prirodi.

Jeste li se pitali zašto je igra Farmwille toliko popularna? Hranjenje ‘kokica’, sijanje, sadnja i zalijevanje? Zato jer nas priroda, makar i ova virtualna, čini opuštenijima. To je dokazana činjenica.

Ne tvrdimo da je učinak posve jednak ali ako nemate mjesto na koje ćete pobjeći i jedan video od nekoliko minuta na kojem je šuma ili jezero, smanit će vam pritisak i broj otkucaja srca. Probajte!

[slider crop=”yes” slide1=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/03/digitalni-detoks-program-5.jpg” slide2=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/03/digitalni-detoks-program-4.jpg” slide3=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/03/digitalni-detoks-program-6.jpg”][/slider]

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>