Search
Close this search box.
cool novi logo header
cadiz spanjolska putovanja smart skola

Hola Cadiz!

Jeste li znali: Zgrade u centru imaju maksimalno četiri kata, a kamen s kojim su obložene i dalje ima na sebi okamenjene školjke. Naime, sav taj kamen je izvađen s dna mora

Već nam je svima poznata bogata povijest Španjolske i prava je sreća što vam možemo prenijeti atmosferu još jednog dragulja. Taaa-daaammm: Cadiz! Jedan od najstarijih gradića smješten na sjevernoj strani Gibraltarskog prolaza na obalama Atlantskog oceana.

Cadiz je grad i luka u jugozapadnoj Španjolskoj, smješten na poluotoku, a s njezinih brežuljaka jasno se vidi i Afrika. Gradić je ujedno i sjedište provincije Cadiz, jedne od osam koja čini autonomnu zajednicu Andaluzije.

Iako, prema neki arheološkim otkrićima postoje dokazi da je grad nastao prije IX. stoljeća prije Krista, tradicionalno se smatra kako su grad osnovali Feničani i to 1104. prije Krista te ga koristili prvenstveno kao trgovačku postaju. U samim počecima svali su ga „Gadir“ što je značilo grad opasan zidinama.

Ako ste i vi jedan od sretnika koji ima priliku organizirati proputovanje kroz Španjolsku, nemojte propustiti priliku i posjetiti ovaj grad. Odvojite si barem nekoliko sati za razgledavanje i sigurni smo da ćete ostati oduševljeni.

Danas je Cadiz najpoznatiji po svojim prekrasnim plažama, katedrali i jednim od najboljih svjetskih karnevala. Sam karneval službeno traje tek desetak dana, no pripreme za njega često traju i po pola godine, a se s pravom smatra ozbiljnom konkurencijom karnevalu u Rio de Janeiru.

U tom periodu i cijene smještaja su duplo veće nego izvan sezone. S obzirom da smještajni kapaciteti u gradu nisu preveliki kako bi izbjegli dodatne troškove svakako rezervirajte svoj smještaj na vrijeme. Izvan sezone, noćenje možete pronaći već za 30  eura.

U starom dijelu grada i dalje prevladavaju kamene i ciglene zgrade smještene uz uske kamene uličice gdje sama šetnja bez određenog cilja kao i istraživanje ljepota ovoga grada predstavlja pravi užitak.

Ono što je najzanimljivije, a pogotovo za ljubitelje manjih gradova koji pričaju svoju priču na svakom koraku, zgrade u centru grada imaju maksimalno četiri kata, a kamen s kojim su te zgrade obložene i dalje ima na sebi školjke koje su i okamenjene s obzirom da je izvađen s dna mora.

Glavni gradski trg, San Antonio, kroz povijest se jako malo promijenio. Okružen palačama bogatih trgovaca, obojanih u različite boje (ružičasta i žuta).  Pojedini dijelovi gradića Cadiz u velikoj mjeri podsjećaju na kubansku metropolu [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/havana-auti.jpg#”]Havanu[/lightbox]. Naime, palače na glavnom gradskom trgu ograđene su željeznim ogradama koji su izbočeni prema van, a broji parkovi u gradu prepuni su palmi i ostalog drveća uvezenog iz španjolskih kolonija.

Ne propustite niti razgled grada s tornja Torra Tavira, nekad najviše točke u gradu. Visina je 45 metara iznad mora i sam uspon na vrh je prilično strm, ali pogled koji se pruža s vrha vrijedi svakog truda.

torre tavira cadiz
Pogled na Cadiz s visine od 45 metara Foto: cadizturismo.com

Osim bogate povijesti kojom Cadiz odiše na svakom koraku, grad je pozvat po svojoj luci, iako vrlo prometna i od velikog značaja za to područje sam grad ne odiše onom tipičnom atmosferom za lučke gradove, već baš naprotiv bez ikakvog osjećaja nesigurnost možete opušteno prošetati gradom i uživati kako u povijesti, prekrasnim plažama, parkovima ali i bogatoj gastronomskoj ponudi prilagođenoj svakom „džepu“.

[divider]Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’ [/divider]

Smart škola stranih jezika

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

 

Smart&Cool

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.