NYT kroz projekt Madison stvara katalog svih reklama i oglasa koje je objavio u svojoj povijesti

Projekt Madison New York Times digitalizacija oglasa u New York Timesu
Projekt Madison New York Times digitalizacija oglasa u New York Timesu

New York Times vam omogućava da pregledate arhivu i sudjelujete u označavanju reklama. Možda znate tko je autor ili o kakvoj se kampanji radilo? Koji je brand u pitanju? Napišite im!

Ne znam kako kod vas, ali kod mene stvari po pitanju modernih reklama stoje ovako. Od bannera i mail/newsletter/marketing lista bježim kad god mogu. Ne pamtim kada mi je posljednji put za oko zapela reklama u tisku i, iako mislim drugačije, jasno mi je zašto se na njih još uvijek troše poprilične sume novca.

TV ne stignem pratiti pa tako ni reklame (i opet, iako mislim drugačije, jasno mi je zašto na njih mnogi od vas troše gomile novca). S druge strane, reklame i kampanje koje me zanimaju rado spominjem na ovim stranicama i gledam na YouTubeu.

Kod starih reklama i copywriterskih tekstova proces je obrnut. Od njih ne bježim. Njih tražim. Čitam. Gutam. Privlače me poput magneta. Pogotovo one koje sadrže fotku i tekst (copy, kreativa…) Uzmite sad u obzir da je riječ o proizvodu (novinama) koji ‘živi’ 24 sata i da prema tom standardu sav objavljeni sadržaj star nekoliko desetljeća pripada ‘pretpotopnom’ vremenu.

Koje li ironije!

Naime što, ovom prilikom svim novinarima, urednicima, copywriterima, dizajnerima i općenito ekipi koja živi sa i od medija, pozornost skrećem na projekt Madison glasovitog New York Timesa.

Projekt Madison recite New York Timesu što je na slici!
Projekt Madison: Recite New York Timesu što je na slici!   Screenshot: http://madison.nytimes.com/

Sigurno vam je poznato da ove novine možete listati 129 godina unazad (uz pretplatu) i to je cool. No, što kada vas zanimaju reklame koje su ojavljene u tom periodu? Oglasi su objavljeni. Tko je autor? Koja je kampanja u pitanju? Koji brand? Možda znate, a možda i ne. I tu nam stiže Madison!

Dovoljno je otići na stranicu Madison i kroz sučelje će vam ponuditi da doprinesete u digitalizaciji oglasa. Jasno, neće vam dati pretplatu i nećete moći određivati datume koje novine želite pregledati (stranice vam se otvaraju nasumce). Ali i to je dovoljn o da uđete u svijet marketinga od prije pola stoljeća.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Kako do profitabilnog digitalnog magazina?

A kako je to izgledalo? Evo par screenshotova, čisto da posluže kao teaser!

pontiac
Pogledajte tekst (copy) ove reklame, kako bi reagirali danas kada bi vam netko rekao da je potrošnja od 25 litara zapravo mala?!? Foto: http://madison.nytimes.com/

Ili ovo. Nekad su se reklame čitale…

Lincoln

 

 

.

Klikom na svaku sljedeću stranicu (nisu samo reklame!) malo po malo vidjet ćete povijest novinarstva od 1920. pa sve do 60-ih koliko je zasad obuhvaćeno. Zabavno je i vrlo, vrlo edukativno. Što se događa sa stranicama koje ste možda i vi pomogli kategorizirati? Ništa. Vidjet će ih samo oni s pretplatom.

Ako smatrate da je bogatstvo sama činjenica što uopće imate prilike posve besplatno baciti oko na takve stranice, savjetujem da krenete pomagati OVDJE!

Vezane teme: 

Ovaj magazin pobijedio je NYT, Vanity Fair i GQ!

U magazinu Wired možete mijenjati boju Moto X oglasa

More from Claudio Kramaric
Znate li što je Taskworld? Nova aplikacija za uštedu vremena na projektu na kojem radite
Još je bolje da nam se čini da osim vremena štedi živce,...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.