Search
Close this search box.
cool novi logo header

Danas je najduži dan u godini, iskoristite ga!

Donosimo vam pregled svjetskih svečanosti povodom ljetnog solsticija. Na bilo kojem od ovih festivala svakako bismo se voljeli naći!


Nakon najkraće noći, slijedi ljetni solsticij koji je i najduži dan u godini što je danas, u subotu 21. lipnja 2014.. Sunce će biti na najvećoj udaljenosti od ekvatora. Nismo gledali u njega, ali oni koji jesu, kažu da se čini da ono stoji mirno pa je zato drugi naziv i suncostaj  – od latinskog Sol (Sunce) i glagola sistere (mirno stajati).

Diljem svijeta ovaj događaj često se obilježava raznim cool svečanostima, festivalima i ritualima.

Stonehenge u Velikoj Britaniji je jedan od najpoznatijih. Kažu da dočekati solsticij na toj 4400 godina staroj građevini pod zaštitom UNESCO-a predstavlja spiritualno iskustvo. Prošle godine[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/ljetni-solisticij-2.jpg#”] okupilo se 30.000 ljudi[/lightbox], a svitanje Sunca u 04.52h dočekuje se pjesmom i pogledom na mitski kameni prsten.

Možete li zamisliti yogu na Times Squareu u New Yorku? E, pa Madness Yoga naziv je događaja koji će se odvijati između 43. i 48. ulice, bila kiša ili sunce tisuće sudjeluju na cjelodnevnom Festivalu yoge. Cool je što do mira dolazite na jednom od najluđih mjesta na svijetu. Osim toga, prvih 1200 polaznika festivala dobiva vrijedne poklone za vježbanje. Pogledajte video, traje 3,26 minute.

Ako jedna večer nije dovoljna, preporuka Cool Kluba su Bijele noći u St. Petersburgu, najsjevernijem milijunskom gradu na planeti. Tu se noć i dan stapaju i teško ih je odijeliti. Ulice su pune ljudi, a atmosfera je romantična i neobična, baš kao i same Bijele noći. Pogledajte video koji traje nešto više od osam minuta ali isplati se.

U našem [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/višnjan-ljetni-solisticij.jpg#”]Višnjanu[/lightbox][lightbox link=”#”][/lightbox] neobični festival u povodu solsticija završava 24. lipnja. Uz malo istarskog vina u ovoj najpoznatijoj hrvatskoj zvjezdarnici, Mjesec i zvijezde će vam zasigurno biti bliže.

Danas je najdulji dan u godini i COOL savjet za sve glasi: Iskoristite ga do maksimuma!

Barbara Strelar