Search
Close this search box.
cool novi logo header
Whole Foods Market trgovina

Tajna dobre trgovine: Whole Foods Market

Danas je za mnoge, pogotovo u Hrvatskoj, trgovina omražena ekonomska aktivnost. Kažu: trgovina ne stvara vrijednost, nešto se kupuje i preprodaje, a uvriježeno se pretpostavlja da u toj igri većina gubi. Ali da li je to stvarno tako?

Još bolje, da li mora biti tako?

Neki dan je na naslovnici Forbesa osvanuo lanac trgovina Whole Foods Market (WFM). Srce mi svaki put poskoči kad se sjetim baš te trgovine. U Whole Foods Market trgovinama, sama aktivnost kupnje-prodaje postala je umjetnost. Običan odlazak u Whole Foods Market po namirnice postaje iskustvo za sva osjetila i pruža vrhunsko zadovoljstvo kupovanja.

Od osnivanja 1980., ovo je idealno mjesto koje treba posjetiti ukoliko volite svježu hranu – pogotovo organsku hranu i organske proizvode, vina, sireve, čokolade, kavu ili vino iz raznih dijelova svijeta. U intervjuu za američki Forbes, suosnivač i jedan od glavnih managera John Mackey kaže:

Kupovina hrane već je dugo vremena obaveza koju mnogi odrađuju. Isto kao što izbacuju smeće ili peru prljavo rublje – nešto što moraju obaviti, ali se tome ne vesele, niti u tome uživaju. To je potpuno suprotno od onoga što hrana ustvari jest. Razmislite: Hrana nam tijekom života pruža više zadovoljstva nego išta drugo, čak zasigurno više nego seks. No i dalje, ljudi ne vole ići u kupovinu namirnica. Zar to nije zanimljiv paradoks?

Mackey govori kako u Whole Foodsu stvari gledaju drugačije. Kako, dovoljno je baciti pogled na fotografije i zaključiti što je tu dobitna kombinacija. Svježih namirnica iz cijelog svijeta nikad ne nedostaje, sortirane su po veličini(?!), navikama i preferencijama kupaca. Očišćene i narezane ili ne. Bezglutenska hrana? Nema problema. Pojeli bi samo nekoliko bobica bijelog grožđa? Izvolite.

Zdrav obrok s navedenim brojem kalorija? Tu je. Za trkače, trudnice, vegane ali i većinu koja traži zdravo. I tako je s mesom, ribom, povrćem, voćem i mliječnim proizvodima. Zapravo popis bi bio nevjerojatno dug. Ukratko, zdrava hrana za sve i svakoga po svačijem ukusu.

Uspjeh ih prati od 1992., tada su imali samo 10 trgovina,  danas ih imaju 374, a plan koji su predstavili u prosincu 2013. kaže da im je u planu imati njih čak 1,200!  Skuplji su od većine, ali i  drugačiji od većine. WFM je trgovina koja u Americi ruši mnoga mainstream shvaćanja o trgovini.

Pravi gurmanski shopping šok ćete doživjeti u Whole Foods Marketima diljem Amerike. Shopping u New Yorku je ultimativno iskustvo, ali za mene, pravi kulturni šok, ili bolje reci trgovački šok, doživjela sam u Whole Foods Market trgovini na Union Square-u. Jednu od sedam trgovina na Manhattnu teško je opisati riječima. Na tom mjestu shvaćate što sve zapravo može biti jedna ‘obična’ trgovina.

Može biti edukacijskog karaktera, može biti umjetnost: prezentacije, pristupa kupcu, okusa, boja i mirisa pa čak i umjetnost u ‘rješavanju’ običnih redova za naplatu (naime na čak 39 blagajni kupci čekaju ‘po bojama’).

Whole Foods Market London Kensington (6)
Whole Foods Market London Kensington   Foto: CoolKlub

Taj jedinstveni koncept nazvala bih jednostavno: ‘udar na sva osjetila kupaca’ i pridržavaju ga se na svim lokacijama. Koliko jedinstveno, govori i sljedeći podatak. Čak i kada su prije 10 mjeseci otvorili trgovinu u Detroitu (grad koji je bankrotirao) odbili su kupcima ponuditi skromniji i jeftinij izbor WFM-a. Sve ili ništa, rekli su i – uspjeli!

Whoole Foods trgovina u gradu ‘bez perspektive’, gdje skoro polovica stanovništva živi na pragu siromaštva, ima jednaki rast kao i one u drugim krajevima Amerike!

Osim u SAD-u, Whole Foods Market trgovine nalaze se i u Kanadi, a prešli su i na drugu stranu Atlantika te otvorili neke svoje trgovine u Velikoj Britaniji. Njihovu trgovinu na Kensington High Street u Londonu svakako posjetite ako se nađete tamo. Vjerovali ili ne, ako sam u Londonu, radije ću preskočiti Harrods, ali Whole Foods Market ne zaobilazim!

[divider]SLIDESHOW[/divider]

[slider crop=”yes” slide1=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/04/Whole-Foods-Market-London-Kensington-4.jpg” slide2=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/04/Whole-Foods-Market-London-Kensington-7.jpg” slide3=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/04/Whole-Foods-Market-London-Kensington-8.jpg”][/slider]

Barbara Strelar