Joga: Izgradite um i tijelo na koje ćete biti ponosni

joga
joga

Sedam vrlina koje možete razviti pravilnim prihvaćanjem joga prakse možda će vam dati odgovor na pitanje čime bi se trebali početi baviti u slobodno vrijeme

Joga filozofija naglašava rad na povećanju vlastitih vrlina te smanjenju svih manjkavosti našeg karaktera. Iako mnogi misle da je joga niz fizičkih položaja i rastezanja, radi se u vrlo moćnom sustavu sa samorazvoj.

KAKO POČETI: Put do meditativnog stanja

.

Koje su to vrline koje se uspješno mogu razviti pravilnim shvaćanjem joga prakse?

1. Upoznavanje samog sebe i što je za nas dobro. Kada si damo dovoljno vremena i prostora, tijelo i um će nas sami navesti na ono što je za nas dobro (ili loše) bilo da se radi o potrebnoj prehrambenoj namirnici ili važnijim životnim odlukama. Joga nam upravo daje taj prostor da se čujemo, da osjetimo pozitivno razmišljanje. Taj unutarnji glas postaje sve jasniji te je lako moguće da nam kompletno promjeni način prehrane, poslovni pa čak i životni put.

2. Razumijevanje prolaznosti svega – Joga zahtjeva da uđemo u sebe i postanemo svjesni svih osjeta, misli i osjećaja ali da ništa ne osuđujemo već samo promatramo prolaznost svake pojedine misli, neugode ili ugode u tijelu. Nešto poput dnevnog sastanaka sa samim sobom koji nam je nužan da ostanemo prizemljeni, balanisirani i smireni bez obzira na životne okolnosti.

3. Dugoročno zdravlje – vježbanje joge pospješuje kapacitet u plućima uz pravilno disanje, jača mišiće te im daje tonus, detoksficira tijelo, poboljšava vitalnost i povećava mentalnu bistrinu. Povoljno utječe na usporavanje procesa starenja.

4. Strpljenje – joga nas uči da budemo strpljivi s obzirom da je potrebno mnogo vježbe, discipline i prihvaćanja tjelesnih ograničenja s kojima se suočavamo na joga prostirci. Biti fokusiran na dah dok um uporno želi skočiti u budućnost ili prošlost pravi je trening za učenje strpljenja!

5. Samorazvoj – joga zbilja mijenja osobu iznutra pa se tako često znaju promijeniti i okolnosti izvana. Uz svakodnevnu, konzistentnu praksu možemo promatrati kako se mijenjamo iz dana u dan, te sazrijevamo kao osobe i stječemo sve veću svjesnost. Mnogi su promijenili čitav životni put kad su dublje ušli u ovu čarobnu drevnu praksu.

6. Prihvaćanje sebe – joga nas tjera da se suočimo sa svim svojim vrlinama i manama te da na oboje gledamo sa velikim suosjećanjem. Uči nas da volimo svoje tijelo bas kakvo ono jest, a tada i dolazimo do svojeg idealnog oblika (ne nužno prema našim očekivanjima i mjerilima iz modnih časopisa).

7. Gledamo istini u oči – premda svi težimo da što bolje izbjegnemo neugodu ili da čim prije pobjegnemo od negativnih impresija, osoba ili situacija, joga nas uči da prihvatimo vlastiti život onakav kakav jest, tj. da uvažavamo druge i ne sudimo o nikome. Tada nastupa osjećaj mira i spokoja. Sve jest kako treba biti, a najčešće je slučaj da tek kada prihvatimo nama negativnu situaciju, dolazi do promjene na bolje.

.

[divider]O autorici: [/divider]

Ivana Jelinčić je diplomirala ekonomiju i turistički menadžment u Čileu. Predavačica je i prevoditeljica španjolskog i engleskog jezika te je certificirani senior yoga teacher. Ivana je direktorica poslovnog razvoja i programa luksuznog Svarga Loka Resorta na Baliju te je i senior yoga učiteljica. Posljednju u nizu edukacija završila je u renomiranoj školi za jogu – Centered Yoga kod učitelja Paula Dallaghana. Trenutno vodi razvoj resorta na Baliju.

More from Ivana Jelinčić - Atkinson
Što su satva, tamas i rajas? Prehrana za unutarnji mir…
Kaže se da se u društvu nikada ne treba raspravljati o politici,...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.