Search
Close this search box.
cool novi logo header
BUDWEISER ANTIREKLAMA SUPER BOWL 2015 FLOP

Najgoru reklamu na #superbowl2015 isporučio je…

Veliki flop još veće pivovare koja je na posve krivi način odlučila pristupiti mlađoj publici i u spotu prikazala sve što predstavlja i jest (a to su redom razlozi zašto ih mlađi ne doživljavaju)

Case study kako se ne radi posao (valjda) je naučio Budweiser. Njihova reklama prikazana na Super Bowlu trebala je izgledati ovako. Napravit ćemo brzu, cool reklamu, pojasniti da smo mi ‘it’ pivo za mlade. Prikazat ćemo isječke iz proizvodnje. Pojasniti im i reći: Ono, mi smo jedino pravo pivo i točka. Iza nas stoji težak posao. Kroz spot ćemo provući glazbu, onako, stvarno neku opaku. Kadrovi neće biti duži od dvije i pol sekunde. Udarat ćemo bocama po stolu. Mladi to vole.

U stvarnosti, Budweiser je poslao ovakvu poruku:. Mi smo Budweiser, veliki dečki, tko šljivi male (pivovare). Uzmi, brate, bocu, ne pitaj za okus i napij se. Pivo radimo da se pije, a ne da ga seciraju… I tako uvrijedio istinske pilce piva i male pivovare. I još: Naše pivo je stvarno obično, ali puno košta pa imamo novca za ovakvu reklamu.

Budweiser je, nema sumnje, prvi pravi flop ovogodišnjeg Super Bowla. Prvo su se javili istinski ljubitelji piva, potom male pivovare, a onda su se ubacili i portali koji prate reklame, marketing, kreativu… Copywriteri…  Pogledajte spornu reklamu:

 

A koji je bio cilj? Vlasnici branda, ekipa iz belgijsko-brazilsko-američke korporacije Anheuser-Busch InBev, željeli su se približiti mlađoj publici jer prodaja Budweisera pada. Wall Street Journal prije samo nekoliko mjeseci napisao je da: ’44 posto pivopija od 21 do 27 godina nikada nije probalo Budweiser’.

STVARNO COOL REKLAMA: Pogledajte hrvatsku reklamu od koje se ledi pivo, pardon krv u žilama!

U, kako se pokazalo, očajničkom pokušaju da ih dovede pod svoje, kroz reklamu su mlađoj publici pokušali uvaliti priču o Tiraniji – neku vrstu pivske snobovštine – koju provode male pivovare. Brkovi (hipsteri), pijuckanje piva, raspoznavanje i kušanje, prema Budweiseru jednostavno nije dio rituala ispijanja piva.

Stvarno, kada pogledate reklamu nema šanse da se dopadne mlađima od 40. Na portalu slate.com novinar je ustvrdio: ‘Da li je ikoga od Millenialsa briga da Budweiser dozrijeva u bačvama od bukve? Da li itko od njih ima pojma kakvog je okusa to pivo? Prikazali su se kao sasvim ispodprosječno pivo. Budweiser je napravio antireklamu.’

I nije to sve. Odmah se posegnulo i za tablicama koje kažu da u Budweiseru ima više kalorija nego u Guinnessu. Košta daleko više od ostalih piva (u istoj kategoriji) i ima blaži okus od većine ‘zanatskih’ piva.

Obzirom na žestok napad upravo usmjeren protiv njih male pivovare odgovorile su ovako možete i prevesti kao: Budweiser f..ck You…

I uspjeli su u tome:

Cheers!

Vezane teme:

Reklama za pivo Guinness koja vas je dirnula je – kopija?

Kako loše iskustvo putnika pretvoriti u izniman doživljaj? KLM izgubljeno – nađeno (VIDEO)

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>