Search
Close this search box.
cool novi logo header
ello nova anti facebook drustvena mreza

Nova društvena mreža zove se ELLO i osuđena je na propast

Lijepo je misliti na korisnike i ponuditi mrežu bez oglašivača uz garanciju anonimnosti ali reći da ćeš na taj način zamijeniti Facebook ipak je pretenciozno

Jeste li čuli za ELLO, novu društvenu mrežu koja predstavlja sve suprotno od Facebooka? Ako ništa drugo ekipa koja stoji iza ove mreže itekako ima dara za PR. U posljednja 24 sata ‘ELLO tekstovi’ iskaču posvud kao pašteta, a ključna riječ je ‘Facebook killer’.

Taman kada smo uredili (ili barem mislimo da jesmo) svoj news feed na Facebooku pa je mreža koliko toliko zanimljiva (na stranu sad posao i službene stranice te sama pomisao da se doseg smanjuje iz dana u dan) pojavljuju se vijesti o novoj društvenoj mreži – ELLO.

Stranica nam se sviđa. Puno jednostavnijeg dizajna i, što je najvažnije, bez oglasa, ELLO je melem za mnoge kojima su se loše reklame popele na vrh glave. Ova nova društvena mreža mogla bi se nazvati i ‘Jednostavnost’ – toliko je lišena svega nepotrebnog da su mnogi pohitali upravo tamo. Ime je odabrano u skladu s vizijom stranice, pozdravu ‘Hello’ obrisano je prvo slovo…

Stvar radi na principu pozivnice i samo vas član može pozvati u to društvo koje raste iz dana u dan. Uz izostanak oglasa druga najpoželjnija stvar koju omogućava ova nova mreža jest mogućnost logiranja izmišljenim imenom. Dakle ELLO nudi još jednu stvar – anonimnost

U tom smislu ELLO predstavlja sve što Facebook nije. U prvom redu garanitra da vaši klikovi, ‘lajkovi’, komentari i interesi nigdje neće biti zabilježeni. Nema praćenja – i taj, posve antifacebookovski, pristup, zasad radi. Stranica je stvorila priličan buzz i ispunila jedan od ciljeva grupe dizajnera na čelu s umjetnikom Paulom Budnitzom. U [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/09/ello-manifest.png#”]njihovu manifestu[/lightbox], među ostalim stoji i ovo:

“Vaša društvena mreža zapravo je u vlasništvu oglašivača. Oglašivači kupuju podatke o vama kako bi vam uvalili još više oglasa. Vi ste proizvod koji ide od ruke do ruke…’

Tvorce nove društvene mreže ELLO ne zanima novac. Prema njihovim nadanjima stranica će se financirati kroz plaćanja za premium sadržaj, donacije, a da bi sve klapalo koristit će se besplatne platforme. I tu je kvaka. Komentator magazina Wired Jessi Hempel, ELLO je zbog toga pokopao i prije nego je rođena. Njegova teza jest ta da djelovanje iz čiste pobude jednostavno nije dovoljno za napasti div poput Facebooka. I potpuno je u pravu.

Evo i zašto:

Facebook je biznis. Imamo vlasnike, upravu, menadžere i zaposlene koji se iz mjeseca u mjesec trude osigurati otprilike podjednak učinak na oglašivače i korisnike. Previše oglasa i BUM: manje korisnika koji će svoje fotografije i statuse prebaciti drugdje. Premalo oglasa TRAS: bez novca sustav se urušava. Milijardu i dvije stotine milijuna korisnika zasad pokazuje da ekipa iz Menlo Parka prilično dobro balansira i kvalitetno radi svoj posao (ma što mislili).

I ne, niste/nismo proizvod kako navodi manifest na naslovnici stranice ELLO. To jednostavno nije točno, kaže Hempel – sami u svako doba možete odlučiti o svojim postavkama, mogućnostima tagiranja i slično, a na kraju krajeva možete i otići i sve one dolare koje je oglašivač utrošio na vas učiniti bezvrijednim.

ELLO nudi anonimnost i jednostavnost. Pitanje glasi: Tko će to platiti?
ELLO nudi anonimnost i jednostavnost. Pitanje glasi: Tko će to platiti?   Foto: Screenshot

 

ELLO u startu obećava izostanak oglasa kao svoj glavni adut i alternativu Facebooku. Ali sjetimo se samo kako Facebook izgleda iznutra i koje sve resurse troši (koje mora i zaraditi). I radi. Svo proteklo vrijeme od 2007. Facebook radi prilično dobro. To također stoji novaca. Ello, ako želi pružiti jednako kvalitetnu uslugu također bi morao trošiti. Odakle mu novac i financijska podrška?

Ni jedna dosad pokrenuta društvena mreža koja se pokušala osloniti na (jednostavno rečeno) članarinu nije prošla dobro. Donacije su OK kao i besplatne platforme ali trenutno ne postoji način da sve to skupa uistinu profunkcionira onako kako smo svi skupa navikli na Facebooku. Također, ELLO je prikupio pola milijuna dolara od investitora – oni očekuju da im se taj novac nekako vrati.

Prije četiri godine četvero studenata u New Yorku pokušalo je pokrenuti mrežu. Zvala se ‘Diaspora’. Prikupili su 200.000 dolara preko Kickstartera. Dvije godine poslije New York Times napisao je kako je projekt Diaspora – nestao.

Lijepo je čitati o novim projektima i pokušajima da se društvene mreže razvijaju u smjeru brige prema krajnjem korisniku ali je i nerealno očekivati konkretnu realizaciju – bez novca. Zato je ELLO, ako se nešto ne promijeni, osuđen na propast.

Vezane teme:

Facebook kupio Oculus, vodeći startup u sferi virtualne stvarnosti!

Studiji o padu popularnosti Facebooka nedostaje jedna bitna stvar

 

 

 

 

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>