Facebook kupio Oculus, vodeći startup u sferi virtualne stvarnosti!

Facebook kupio Oculus virtualna stvarnost
Facebook kupio Oculus virtualna stvarnost

Nakon kupovine Whatsappa, Facebook je u velikom investicijskom zamahu uronio i u sferu virtualne stvarnosti. Niste stigli otići ni s ovog, a već se najavljuje 3D, majko mila što nas sve čeka!?

Facebook je upravo kupio Oculus VR, startup tvrtku poznatu po izradi Rift headseta, dodatka koji se natakne na glavu, baš kao i maska za ronjenje, pa prikazuje trodimenzionalne igre i prati pokrete igrača. Opis kako to izgleda prilikom korištenja se svodi na: FANTASTIČNO.

Kupovinu tešku dvije milijarde američkih dolara (400 milijuna u kešu, ostatak u dionicama Facebooka, sve bi trebalo biti gotovo kroz par mjeseci) sinoć kasno pa našem vremenu komentirao je na Facebooku i Mark Zuckerberg:

Facebook kupio Oculus virtualna stvarnost
Izjava Marka Zuckerberga   Foto: Screenshot

Zanimljivo, Oculus je starup iz Kalifornije koji je prije nešto više od godinu dana na Kickstarter platformi prikupio otprilike dva i pol milijuna dolara, a malo kasnije još 16 milijuna od investitora kada su se razvojom timu priključili veliki dečki – Brendan Iribe (Gaikai), Laird Malaed (bivši predsjednik Activisiona) i John Carmack programerski guru i ‘tata’ novog vala virtualne stvarnosti.

Još bolje, Oculus zapravo nema gotov proizvod (posljednja verzija Rift naočala predstavljena je prije nekoliko dana na GDC konferenciji u San Franciscu) ali predbilježbi developera ima u izobilju (75.000) i predviđa se da ‘virtualna stvarnost samo što nije stigla’.

Oculus rift naocale
Oculus Rift na djelu

Što sve Rift može, slobodno provjerite na YouTubeu, deseci klipova dokaz su da smo na pragu nove razine igranja, a ako je suditi po Facebooku to je samo početak i nimalo ih ne smeta što su svi dosadašnji pokušaji za ožiljavanjem virtualne stvarnosti uglavnom propali (Sega, Atari).

Naočale Oculus Rift, točnije taj sklop, za kojeg su BUG-ovci u broju 251, s kraja prošle godine napisali da je relativno jeftin te da se sastoji od 7-inčnog ekrana i leća uglavljenih u kučište nalik maski za ronjenje (i koji ih je oduševio), nudi vam pogled u virtualnu stvarnost i kako smo naveli, povratne informacije su fenomenalne. Uređaj uistinu nudi ‘ono nešto’.

Pravo pitanje glasi zašto je Facebook kupio tvrtku u industriji video igara?

U spomenutom postu objavljenom na Facebooku, Marck Zuckerberg je napisao kako žele da se Oculus razvija u puno širem smislu:

Osim za igre, Oculus bi trebao predstavljati platformu za puno više. Zamislite kako bi bilo sjediti uz teren na utakmici, sjediti u učionici i učiti o najboljih učitelja u društvu učenika iz cijelog svijeta ili se konzultirati s liječnikom u četiri oka – i sve to stavljanjem ovih naočala kod kuće, napisao je među ostalim Zckerberg.

Oculus je odradio golem posao kada su u pitanju igre no, prema Facebooku, sve je to tek početak u moru novih planova koji uključuju: komunikacije, medije, zabavu , edukaciju i druga područja.

Kada sve zbrojite dobijete temelje za razvoj društvene mreže budućnosti, 3D Facebook!

“Oculus ima šansu kreirati najdruštveniju platformu ikad i tako uistinu promijeniti način na koji radimo, igramo se i komuniciramo“, zaključio je Zuckerberg. Tip zna kako se troši, kao da godina nije ni počela, a Facebook je potrošio 21 milijardu dolara!

Vezana tema:

WhatsApp: Nevjerojatne činjenice koje bi bilo dobro da upamtite

 

More from Claudio Kramaric
Svjetski putnici odabrali najbolji aerodrom na svijetu (FOTO)
Bazen i vrtovi na krovu, fitness, kino, vodopad, sve navodi da je...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.