Zbog čega se hrana zagrijana u mikrovalnoj pećnici brže hladi?

hrana u mikrovalnoj brze se hladi1
hrana u mikrovalnoj brze se hladi1

Ljubav i želudac idu skupa, dapače hrana je začin ljubavi! Možda je to razlog zašto nikad, ali baš nikad nisam shvatio u čemu je stvar s mikrovalnom pećnicom…

Grozim se mirko, pardon, mikrovalnih pećnica! Još od samačkih dana. Sestra mi je poklonila jednu za useljenje. I  bila je cool ali priznajem da nas dvoje nikada nismo ‘kliknuli’. Nikada se nismo našli na istoj valjnoj duljini. A nije da nisam probao.

Kada sam ja htio toplo ona je izbacivala hladno, ako sam htio podgrijati ona bi spržila, umjesto odleđivanja – skuhala bi odrezak. Valjda 50 puta pokušao sam napraviti pravi topli sendvič, svaki put morao bih produžiti proces, a tada bi se pecivo pretvorilo u ugljen. Bila je toliko zahtjevna da ako sam već htio rastopljeni sir morao sam ga naribati. A juhe? Juhe su posebna priča. Ona sitnež od povrća nekako bi promijenila molekularnu strukturu i postala tvrda k’o kamen.

A tek sarma! Uvijek, ali baš uvijek, izvana bi bila kipuća kao da ju je izrigala Etna, a iznutra hladna kao led. Na kraju, i najgore od svega, stvarno me užasavala ona naljepnica i upozorenje da svakako uklonim sve stvari s pećnice jer je u pitanju zračenje. Mislim, grijem sendvič u nečemu što me upozorava na neku opasnost od zračenja:

Mikrovalna.

SAZNAJTE I OVO: Kako je nastao KEEP CALM… slogan?

.

Kažem vam, ja i moja mikrovalna nismo se našli iako pouzdano znam da su brojni moji prijatelji i danas u sretnoj vezi. Ali ono zbog čega sam krenuo pisati ovaj post zapravo je odgovor na pitanje: Zbog čega se hrana zagrijana u mikrovalnoj pećnici hladi brže?

Tek nedavno sam ga našao. Tko normalan traži odgovore na ovakva pitanja? Objavljen je pred nekoliko godina u Esquireu i dao ga je tip koji se uistinu kuži u ovo o čemu pričam i kojeg uistinu iznimno cijenim: ‘znatiželjni kuhar’ Harold McGee.

Dakle razlog zašto imamo osjećaj da se hrana zagrijana u mikrovalnoj hladi brže ima nekoliko, pa krenimo redom. Kao prvo, ovaj osjećaj ‘uglavnom jest i nije točan’, tvrdi McGee i dodaje kako je vrućina – vrućina i uvijek je ista bez obzira da li je riječ o plinu iz pećnice ili valovima iz mikrovalne, ali:

1) Kada je u pitanju hrana, na primjer smrznuta pizza i kada je zagrijana u pećnici, uz pizzu zapravo grijemo i posudu u kojoj se nalazi i sva je prilika da će posuda vrlo brzo postati toplija od same pizze, pomažući tako pečenju obroka i kasnijem zadržavanju topline. U mikrovalnoj pećnici to nije tako. Posude u kojima grijemo hranu ne griju se u toj mjeri, odnosno mikrovalovi griju hranu, a ne posudu koja je na kraju uvijek hladnija.

Pizza zagrijana u mikrovalnoj nije isto što i pizza iz pećnice. Kako bi izbjegli ovaj osjećaj, savjetuje McGee, čim izvadite pizzu iz mikrovalne pećnice preselite je na zagrijani tanjur.

2.) Kada su u pitanju ostaci razne hrane onda je razlog njihovm brzom hlađenju njihova debljina. Tjestenina, sarma, meso, krumpir. Sve je to nejednake strukture i debljine što mikrovalovi nemaju pojma. Mikrovalovi hranu griju nejednako. Zbog toga se često događa da je hrana u sredini hladna – toplina s rubova migrira prema središtu i dok se to dogodi sve postane hladno brže nego kada je zagrijano u pećnici. Ovo se može izbjeći ukoliko se hrana u mikrovalnoj promiješa tijekom zagrijavanja (koje se naravno zaustavi dok miješate i vadite hranu), ukoliko je riječ o hrani koju ne možete promiješati okrenite je i tako zagrijavajte.

3.) Napitci i kava, ‘sitnež’ od vikenda. Muškarci rade neke stvari od kojih se slabijem spolu okreće želudac. Osobno, podgrijavao sam gutljaj kave nakon nekoliko dana. U tom slučaju ili bih podgrijao tako da je sadržaj umalo ispario ili je bio mlak i zapravo odvratan (ipak sam ga popio). Stvar je u tome da kada zagrijavate punu šalicu (čaj, kava) masa je veća, brže se zagrijava te duže zadržava toplinu. Ako, pak, zagrijavate malu količinu, površina mase je manja i sve se hladi daleko brže nego kada je šalica puna.

Isto se događa i s malim komadićima (ostacima) sendviča, pizze, odrezaka koje bezuspješno podgrijavate dok vam oni veći komadi peku izmučene ruke!

Rješenje: Ne ostavljajte gutljaj kave, a kada je u pitanju hrana vodite računa da ostavite veći komad. Zdravije je nekad prepoloviti obrok, a i iz mikrovalke će (ili bi trebao) izaći slasniji.

Vezana tema:

Tko je izmislio riječ O.K. i kako smo je sačuvali do danas!

More from Claudio Kramaric
Jeste li kupili prvi broj hrvatskog Rolling Stonea?
Kada novine s kioska nestaju brzinom svjetlosti ovo je podvig koji treba...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.