Jim Morrison: Skriva li se ‘Kralj guštera’ još uvijek iza svojih ‘Vrata’?

Jim-Morrison-the-doors

Jim predstavlja mističnu legendu koja ne blijedi, a vrata koja su otvorili 1965. godine do danas se, srećom,  još nisu uspjela zatvoriti


Američki psihodelični rock sastav „The Doors“, čija je glazba mješavina bluesa, rocka i popa, utjecao je na cijelu jednu generaciju rockera, prodavši čak 100 milijuna ploča. Još značajnije, otvorili su i vrata nekim novim dimenzijama i percepcijama, naravno koketiravši pritom s raznim opijatima, a vodeći se prije svega idejom „The road of excess leads to the palace of wisdom”.

Čak i samo ime benda, preuzeto od W. Blakea i Huxleyevih [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/09/aldous-huxley-vrata-percepcije-raj-pakao.jpg#”]’Vrata percepcije'[/lightbox], predstavlja vrata koja otvaraju nešto nepoznato u nama, što je i poslužilo bendu da u svojim stihovima propagiraju slobodnu ljubav, bunt, seks, droge, smrt….

Stidljivi Jim

Tko zna kako bi publika doživjela Doorse da iza njih, ili bolje rečeno, ispred mikrofona, nije stajao Jim Morrison?  Koja je tajna jednog od najvećih pjesnika u rock and rollu, čiji su  neobuzdanost, nihilizam i mističnost, osvojili svijet?

Zanimljivo je da su prvi Morrisonovi nastupi na koncertima bili potpuni debakl. Jim je na početku karijere bio toliko stidljiv da je publici okretao leđa za vrijeme nastupa!

S vremenom su njegovi nastupi postali u najmanju ruku mahniti, baš kao i njegov način života. Živio je bez stalnog mjesta prebivališta, spavao po automobilima i drugim mjestima na kojima se zatekao, hraneći se najčešće Nietzscheovom filozofijom.

Njegov izgled zaludio je žene diljem svijeta pretvorivši ga u istinskog seks simbola svojeg vremena. Još ga i danas spominju u kontekstu najseksipilnijeg pjevača u povijesti.

Ne znam bi li žene tada isto mislile da su znale kako je Jim Morrison nosio frizuru poput [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/09/aleksandar.jpg#”]Aleksandra Velikog[/lightbox]! Naime, budući da mu je Aleksandar Veliki bio idol, Morrisom je jednom prilikom, kada je posjetio frizera, pokazao fotografiju Aleksandrove statue i rekao da želi baš takvu frizuru!

No, zapravo Morissona najviše spominju u kontekstu najvećeg buntovnika u povijesti rock’n’rolla! Opravdano ili ne, mogli bismo debatirati, ali svakako s dobrim razlogom. Morisson je bio prva rock zvijezda koju je policija uhapsila na pozornici.

Kako je dobio nadimak Kralj guštera

Zbog takvih uhićenja, kojih se kasnije zaredalo nekoliko, dobio je nadimak „Kralj guštera“. Tome je najviše kumovalo vrijeđanje publike i pokazivanje penisa na pozornici u Miamiju 1969. godine, iako za to do danas nije pronađen niti jedan dokaz. Osuđen je za golotinju na javnom mjestu, a pomilovali su ga tek 39 godina nakon njegove smrti!!!

Jim-Morrison-i-Pam-Courson
Jim Morrison i Pam Courson

Nakon tog zloglasnog incidenta u Miamiju, Doorsi su odlučili prekinuti karijeru. Posvećuju se studijskom radu i bluesu, izdaju album Morrison Hotel, a sam Jim se, po završetku uvjetne kazne, seli u Pariz zajedno sa svojom jedinom ljubavi Pam Courson i menadžerom Billom Siddonsom.

U Parizu su se očito odigrale razne situacije, o kojima dokaza isto nema, već samo naklapanja. Nema happy enda, sve je  završilo kobno po samog Morrisona. Službena priča kaže da je umro od predoziranja. Neke druge priče govore da je u pozadini svega ljubavni trokut između njega, njegove djevojke i managera.

Teorija zavjere: Život u Africi

Postoji naravno i teorija zavjere po kojoj je Jim Morrison lažirao svoju smrt, i to samo zato da bi se povukao iz javnosti i posvetio pisanju pjesama. Navodno je i nekolicini svojih najbližih prijatelja rekao kako planira lažirati svoju smrt i preseliti se u Afriku u kojoj će koristiti pseudonim Mr. Mojo Risin, što je inače anagram njegova imena.

Da stvar bude bolja, tim pseudonimom i završava pjesmu ‘LA Woman’, naslovnu pjesmu svog zadnjeg albuma. To je potaknulo mnoge druge priče, pa su se čak javili neki svjedoci koji su Jima navodno vidjeli živog u Africi.

Čak i da je ova teorija istinita, pitanje je bi li takva karizmatična osoba mogla ostatak života provesti u sjeni, nezamijećena? Mogu li se takve osobe, koje pokreće vlastita slava i moć, prizemljiti i nastaviti život običnog smrtnika?

Bilo kako bilo, Jim Morrison je legenda koja ne blijedi. Njegova glazba i stihovi uvijek dobro posluže kada nemamo riječi kojima bismo iskazali svoj revolt. Nama su cool, a Vama?

http://www.youtube.com/watch?v=6TSZ9imUhxU

Written By
More from anita.mer.b
Danas je dan sv. Patricka, a mi častimo cool videom o Irskoj koji ste ikad vidjeli
Danas slobodno popijte pivo i smažite originalni colcannon (imamo i recept) pa...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.