Cool Klub ide trčati polumaraton pratite nas!

cool klub ide trcati

Amateri smo i trčimo iz zadovoljstva no kakvi bi cooleri bili kada bi samo propovijedali trčanje, a da vam ne pokažemo na što pritom mislimo?


Kao što već znate, ako ste malo pratili naše članke, mi u u Cool Klubu jako volimo trčanje. Kroz nekoliko ranijih postova pokušali smo objasniti i zašto te i vas potaknuti da taj tip treninga isprobate i sami (ako vam to dopušta vaše zdravlje). Sada priču pomičemo malo dalje.

U pravilu, sve što čitate na ovim stranicama sami smo isprobali. Ako vam dajemo poslovni ili bilo kakav drugi savjet možete biti sigurni da je on nastao na temelju naših saznanja i iskustava. Tako će biti i ovaj put.

Jeste li ikad vidjeli ozarena lica maratonaca kad završe utrku? Svi su pobjednici, svi su sretni i nasmijani, kao da znaju neku tajnu! Iza maratona uistinu postoji neka posebna aura.

No, maraton je za nas (zasad) ipak malo predaleko pa smo ove godine odlučili pristupiti novom izazovu i pokušati 13.10.2013. otrčati Zagrebački polumaraton. Možda se malo i zalijećemo, ali pratite nas, komentirajte, bodrite ili kudite, a mi ćemo se potruditi da ovaj i svi drugi postovi na ovu temu ne ostanu mrtvo slovo na papiru.

Dužina polumaratona je 21 kilometar i 97 metara. Nevjerojatno je popularan, a jedan od glavnih razloga jest taj što ne oduzima puno vremena za pripreme (kao maraton) i ne događaju se krize i udaranja ‘o zid’ nakon kojih najčešće slijede odustajanja. Polumaraton je stoga vrhunski doživljaj, ostvarivi cilj i, potencijalno, stepenica prema krajnjem cilju jednog dana  – maratonu koji je na našoj „Bucket listi“.

Kada govorimo o razlozima njih je pregršt. Ali ponovimo da trčanje jača rad kardiovaskularnog sustava, poboljšava cirkulaciju, smanjuje krvni tlak i jača imunitet, pa se organizam bolje bori protiv raznih infekcija. Udaljenost od 21 km je izazov, ali ne zahtijeva toliko vremena i predanosti kao pravi maraton.

Polumaratoni su puno zabavniji, tome u prilog govori činjenica da od početka 90-ih broj maratonaca stagnira, ali zato se broj onih koji trče polumaratone upeterostručio (u tom broju vodi ženska populacija, koja u SAD-u čini čak 59% onih koji završe polumaratone).

Ukoliko ste na početku priprema u formi da možete neprekidno trčati pola sata u laganom tempu pripreme za polumaraton traju 10-12 tjedana,

Mi ćemo uskoro objaviti novi post i plan naših treninga izrađen na temelju proučavanja profesionalnih stranica ali i svjedočanstava na forumima.

Oporavak je kod polumaratona puno kraći, nema iscrpljivanja kao kod maratona, a i ozljede su puno rjeđe. Ukoliko, ipak, sanjate o [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/08/maraton-1.jpg#”]pravom maratonu[/lightbox], svakako je dobro prvo krenuti upravo s polumaratonom.

Mnogi trče s nekom svrhom (mi ćemo trčati za Cool Klub), a i nije zgoreg napomenuti da poslije svega dobijete medalju i majicu.

Za kraj pogledajte detalje iz Zagreba:

Naše pripreme su započele lagano s pet, šest pa sedam kilometara. Ukoliko želite krenuti s nama i u solidnoj ste formi pratite naše postove, dijelite svoje iskustvo. No, također, unaprijed hvala svima onima koji će stečeno iskustvo podijeliti s nama početnicima i dati nam savjet, podršku i motivaciju da ustrajemo do cilja. Svaki komentar puno nam znači. Hvala!

More from Barbara Strelar
Aplikacija GoWemy ili kako do brže odluke što odjenuti
Koliko je uspješan vaš styling reći će vam aplikacija GoWemy! Trebate napraviti selfie u...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.