Search
Close this search box.
cool novi logo header
cool klub ide trcati

Cool Klub ide trčati polumaraton pratite nas!

Amateri smo i trčimo iz zadovoljstva no kakvi bi cooleri bili kada bi samo propovijedali trčanje, a da vam ne pokažemo na što pritom mislimo?


Kao što već znate, ako ste malo pratili naše članke, mi u u Cool Klubu jako volimo trčanje. Kroz nekoliko ranijih postova pokušali smo objasniti i zašto te i vas potaknuti da taj tip treninga isprobate i sami (ako vam to dopušta vaše zdravlje). Sada priču pomičemo malo dalje.

U pravilu, sve što čitate na ovim stranicama sami smo isprobali. Ako vam dajemo poslovni ili bilo kakav drugi savjet možete biti sigurni da je on nastao na temelju naših saznanja i iskustava. Tako će biti i ovaj put.

Jeste li ikad vidjeli ozarena lica maratonaca kad završe utrku? Svi su pobjednici, svi su sretni i nasmijani, kao da znaju neku tajnu! Iza maratona uistinu postoji neka posebna aura.

No, maraton je za nas (zasad) ipak malo predaleko pa smo ove godine odlučili pristupiti novom izazovu i pokušati 13.10.2013. otrčati Zagrebački polumaraton. Možda se malo i zalijećemo, ali pratite nas, komentirajte, bodrite ili kudite, a mi ćemo se potruditi da ovaj i svi drugi postovi na ovu temu ne ostanu mrtvo slovo na papiru.

Dužina polumaratona je 21 kilometar i 97 metara. Nevjerojatno je popularan, a jedan od glavnih razloga jest taj što ne oduzima puno vremena za pripreme (kao maraton) i ne događaju se krize i udaranja ‘o zid’ nakon kojih najčešće slijede odustajanja. Polumaraton je stoga vrhunski doživljaj, ostvarivi cilj i, potencijalno, stepenica prema krajnjem cilju jednog dana  – maratonu koji je na našoj „Bucket listi“.

Kada govorimo o razlozima njih je pregršt. Ali ponovimo da trčanje jača rad kardiovaskularnog sustava, poboljšava cirkulaciju, smanjuje krvni tlak i jača imunitet, pa se organizam bolje bori protiv raznih infekcija. Udaljenost od 21 km je izazov, ali ne zahtijeva toliko vremena i predanosti kao pravi maraton.

Polumaratoni su puno zabavniji, tome u prilog govori činjenica da od početka 90-ih broj maratonaca stagnira, ali zato se broj onih koji trče polumaratone upeterostručio (u tom broju vodi ženska populacija, koja u SAD-u čini čak 59% onih koji završe polumaratone).

Ukoliko ste na početku priprema u formi da možete neprekidno trčati pola sata u laganom tempu pripreme za polumaraton traju 10-12 tjedana,

Mi ćemo uskoro objaviti novi post i plan naših treninga izrađen na temelju proučavanja profesionalnih stranica ali i svjedočanstava na forumima.

Oporavak je kod polumaratona puno kraći, nema iscrpljivanja kao kod maratona, a i ozljede su puno rjeđe. Ukoliko, ipak, sanjate o [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/08/maraton-1.jpg#”]pravom maratonu[/lightbox], svakako je dobro prvo krenuti upravo s polumaratonom.

Mnogi trče s nekom svrhom (mi ćemo trčati za Cool Klub), a i nije zgoreg napomenuti da poslije svega dobijete medalju i majicu.

Za kraj pogledajte detalje iz Zagreba:

Naše pripreme su započele lagano s pet, šest pa sedam kilometara. Ukoliko želite krenuti s nama i u solidnoj ste formi pratite naše postove, dijelite svoje iskustvo. No, također, unaprijed hvala svima onima koji će stečeno iskustvo podijeliti s nama početnicima i dati nam savjet, podršku i motivaciju da ustrajemo do cilja. Svaki komentar puno nam znači. Hvala!

Barbara Strelar