Naš plan: Deset tjedana za Zagreb polumaraton

Psihologija trčanja u tri koraka

Deset tjedana bi trebalo, čini se, biti sasvim dovoljno. Imamo sreće da zaljubljenici u trčanje rado dijele savjete i znanje


Dakle, nije ovo od jučer do danas odluka o trčanju Zagreb polumaratona 13. listopada 3013.  Razmišljali smo dugo, malo se informirali, a onda napravili test probu na godišnjem odmoru. Jedna stvarno divna staza uz naše, još divnije, plavo Jadransko more: Čikat na otoku Lošinju – sama po sebi je čudo!

S obzirom da smo brzo podizali letvicu s pet na šest, sa šest na sedam kilometara, pa malo jači i brži tempo, učinilo nam se da smo na pravom putu. Možda zbog stvarno jedinstvenog okruženja, možda zbog drugih trkača, a možda i zbog toga što smo shvatili da taj polumaraton ipak nije bauk (opet naglašavam pod uvjetom da ste zdravi).

Planova je na internetu mnogo. Deset tjedana bi trebalo, kako se čini, biti sasvim dovoljno. Imam sreće, da mi je to potvrdio iskusni maratonac, koji je otrčao čak šest maratona (među ostalima  Pariz i Boston). Mladoliki gospodin ima čak 73 godine, mada mu nitko toliko ne bi dao. Inspirativno.

Nemoj pretjerivati s treninzima! – rekao je i dodao da su mi tri treninga na tjedan sasvim dovoljna. Dobro, u plan smo stavili ipak četiri i još uvijek nam ostaje vremena za posao, dijete, zabavu, Cool Klub i sve. Tri kraće, jedna duža i polako do dužine od 18 kilometara.

Iznenađenje je da, ustvari, na samim treninzima ne treba istrčati punu duljinu. Prilikom prave utrke, kažu, tih zadnjih par kilometara nosit će vas ne samo vaše tijelo nego i sama pomisao da ste pred ciljem.

Isto tako, u ciklusu treninga pred samu utrku tjedna kilometraža se smanjuje. Dani odmora jednako su bitni kao i sami treninzi. U te dane, treninzi s utezima, kao i istezanje mogu spriječiti mnoge ozljede.

Pa evo kako će to kod nas izgledati: Deset tjedana za Zagreb polumaraton:
PLAN TRCANJA POLUMARATONA

P.S.: Sad još samo da odaberemo nove tenisice! Upoommmoooć!

Svaki Vaš komentar nama zlata vrijedi!

More from @B_arrow

Nakon tri tjedna mogu reći: O da, Ripped in 30 days funkcionira!

Ruke su čvršće, leđa i guza također, a one zgodne naslage tzv....
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.