Search
Close this search box.
cool novi logo header
visece kucice madrid izlet cuenca

Ako ste u Madridu, svakako otiđite na izlet u ovo mjestašce!

Kako iz putovanja u Španjolsku izvući maksimum? Mi predlažemo Cuencu – grad visećih kućica (samo sat vremena putovanja vlakom)

Jeste li vi jedan od onih koji Španjolsku vidi gotovo isključivo kroz beskonačne plaže, flamenco i [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/11/sangria.jpg#”]sangriju[/lightbox]? Iznenadili biste se koliko više od toga Španjolska može ponuditi!

Moram priznati da mom iznenađenju nije bilo kraja kad su mi savjetovali da posjetim Cuencu – grad visećih kućica. Štreberica kakva jesam, proučila sam gdje je (otprilike 2129 km od Zagreba i samo 170 km od Madrida!) ali nisam se mogla pripremiti na ono što me tamo čeka.

Što posjetiti kad ste u Cuenci?

Srednjovjekovni gradić smješten između u blizini Madrida garantirano će vas na prvi pogled ostaviti bez daha. Iz Madrida vrlo jednostavno do tamo možete doći vlakom za nešto manje od sat vremena, a upravo zato i je tako popularno vikend izletište.

Gradić se proteže preko grebena čije padine silaze u duboki kanjon. Podijeljen je na staro i novo naselje. U donjem dijelu, ispod grebena, je novo moderno naselje. Najvažnija stvar koju morate imati sa sobom kada se odlučite posjetiti Cuencu je [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/11/turist-fotoaparat.jpg#”]fotoaparat[/lightbox]. Sigurna sam da nećete moći odoljeti fotografiranju uskih uličica, brojnih vidikovaca, katedrali…

Gotička katedrala smještena na glavnom gradskom trgu Plaza Mayor (baci oko na Google map) izgrađena je na prethodnoj džamiji, a posebno je zanimljiva jer zbog duge gradnje osim elemenata gotike na njoj su vidljivi i renesansni te barokni dijelovi.

Most sv. Petra (Puente de San Pablo) preko kanjona Juan del Pozo rijeke Huecar je izgrađen sredinom 16.,  povezuje Samostan sv. Petra sa starim gradom.

puente-san-pablo-cuenca-1
Most sv. Petra Foto: spaincenter.org

Ipak, jedna od najvećih atrakcija Cuence su viseće kućice (Las casas colgadas) iz 15. stoljeća. Kuće su izgrađene na vrhu strme litice, a i dan danas kuće su u izvrsnom stanju.

Španjolski specijalteti za 15 eura

Pogled na kuću i njezin balkon koji strši iznad kanjona rijeke jednostavno ostavlja bez daha! U jednoj od kućica smješten je i Muzej španjolske apstraktne umjetnosti kojeg se smatra jednim od najboljih u Španjolskoj.

Ako se odlučite posjetiti Cuencu, izvan sezone moći ćete pronaći smještaj za oko 40 eura po noćenju što, složit ćete se, za Španjolsku zaista nije puno. U sezoni su cijene smještaja puno veće.  Ne zaboravite naravno i na tradicionalne španjolske specijalitete, u gradu je veliki broj restorana koji po sasvim prihvatljivim cijenama (oko 15 eura) nude turistički meni.

Oboružajte se dobrom voljom, ponesite udobne cipele i fotoaparat- Cuenca vas čeka!

Autorica je Ana Meštrović, savjetnica za odnose s javnošću u Smart grupi s dugogodišnjim iskustvom u vođenju edukacija na području komunikacijskih vještina

[divider]Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’ [/divider]

Smart škola stranih jezika

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

 

Smart&Cool

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.