Search
Close this search box.
cool novi logo header
što je kadenca trčanje

Trči čovječe, samo trči

Trčanje je sve veći hit, ne samo da je dobro za zdravlje nego može dovesti i do ugodnog susreta sa suprotnim spolom. Ne vjeruješ? Baci taj daljinski i prošeći se parkovima i vidjet ćeš o čemu pričamo!


 

Sjećate se Forrest Gumpa? Prvi put kad sam ga pogledala, bahato sam izjavila da je „prava američka limunada“: prozirna i bezvrijedna. No, kao i sve dobre stvari u životu i u Forrest Gumpa, kao i u trčanje zaljubila sam se „na drugu“. Nikad nisam bila aktivni sportaš i uvijek sam trčanje gledala kao na sport bez svrhe. Nitko mi nije objasnio da bi mi trčanje dobro došlo. Da budem iskrena, trčanje mi se činilo glupo! Baš kao i Forrest Gump.

No život vas nekad odvede čudnim putevima. Kao i Forrest, jednom tako sjedeći na krevetu u poprilično jadnom stanju znala sam da nešto moram učiniti. Instiktivno, valjda je to neki podražaj koji nosimo u sebi iz pećinskih dana, u mislima mi se javila samo silna želja za trčanjem. Ono što je do tada bilo glupo, odjednom je postalo jedino što sam mogla učiniti.

[one_half]’Nećete mi vjerovati kad vam kažem… ali od tog dana, kad god sam išao negdje, išao sam trčeći.’

Forrest Gump[/one_half]

Ako trčite, razumjet ćete o čemu pričam, a ako ne trčite, nadam se da će vam ovaj tekst stvoriti želju da krenete uz uvjet da vam to zdravlje dozvoljava.

Zadovoljstvo, ushit, opuštenost i sreća, sve su to dobro poznati osjećaji nakon par kilometara trčanja. Pozitivan utjecaj koje trčanje ima na naše tijelo prenaša se i na naše misli i na naš duh.  Donesite odluku tako da vašim mislima upravlja samo jedna misao. Na primjer, da se krećete u zadanom smjeru i krenite, jednostavno postanite aktivni.

Svakim slijedećim korakom, svakim slijedećim kilometrom bit ćete čvršći, odlučniji i otporniji. Kod trkača, napor tijela čini da misli postaju čišće i mirnije. Neki kažu da su nakon trčanja kreativniji, sposobniji pronaći rješenje svojih problema,ali i jasnije sagledati bit stvari. Kretanjem tijela unaprijed, kao da i naše misli idu unaprijed.

Ne stojimo ni mentalno ni fizički, nego jurimo cilju, rješenju, sreći, zadovoljstvu.

Predobro!

P.S.: Podijelite s nama Vaša (ne)iskustva o trčanju, a mi ćemo Vam dati poneki savjet kako se pokrenuti!

[tabs tab1=”OPREMI SE” tab2=”KRENI” tab3=”PITAJ DRUGE”]
[tab]

Trčanje, za početak, nije snobovski sport. Trebaju vam relativno dobre tenisice. [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/tenee.jpg#”]Ove[/lightbox] ispadaju iz utrke iz jasnih razloga, zar ne? Šalu na stranu, u trgovinama možete pronaći kvalitetne tenisice za trčanje već od 50 eura pa drugi put umjesto šteke cigareta pohodite sportsku trgovinu. Jakuševac u ovom slučaju nije dobar [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/old-sneakers2.jpg#”]izbor[/lightbox].[/tab]
[tab]

AKo Vam je neugodno i ne želite da vas susjed nakon pretrčanih sto metara vidi kako iskašljanom smeđe-zelenom žbukom iz pluća [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/marathon_pass-out-8_141603b.jpg#”]ubijate žohare[/lightbox], prošećite do parka i trčite koliko ide (50, 100 ili 500 metara, svejedno!). Garantiramo da ćete drugi put istrčati barem sto metara dužu rutu (i opet smaknuti žohara) ali to vam tako ide i to je početak![/tab]
[tab]

Ako iz otiska u fotelji možete napraviti savršen odljev stražnjice možda Vam je potrebna stručna pomoć. Nema problema. Zato je Google tu. Upišite “škola trčanja” i taaa-daammm izbor je tu. Neki, zamislite, traže lovu (kakva glupost!) istražite [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/05/skola-trcanja-3.jpg#”]gdje trče[/lightbox], kopirajte što rade i pravite se da ih ne vidite. Sretno![/tab]
[/tabs]

Barbara Strelar