Search
Close this search box.
cool novi logo header
super bowl 2015 reklame

Super Bowl 2015.: Nagledanija i najviralnija reklama, koja je bolja?

Iako se u pravilu reklame za Super Bowl prikazuju tek za vrijeme utkamice ove godine na netu je dostupno čak 115 isječaka originalnih reklama. Prednjači YouTube što jasno pokazuje smjer industrije oglašavanja

Ovogodišnji 49. Super Bowl u Phoenixu u Arizoni po svemu sudeći oborit će sve rekorde. Rekord gledanosti, prisutnosti na društvenim mrežama, cijena reklama… Sigurno znate i da su oba trenera momčadi hrvatskog podrijetla: Bill Belichick (62) vodi New England Patriotse, a Pete Carroll (63) branitelje naslova Seattle Seahawkse.

Buzz koji traje tjednima unaprijed podgrijava atmosferu, a ništa manje uzbudljivo nije u taborima brandova. Točnije, odjelima marketinga.

Loctite troši pola godišnjeg budžeta na jednu reklamu

Sjećate se dečki iz Mućki: ‘This time next year we’ll be milionaires‘? E, pa tako se otprilike osjećaju oni koji u uredima manjih tvrtki ‘brane’ ideju oglašavanja na Super Bowlu.

Naime, reklame od 30 sekundi čije prikazivanje ove godine stoji četiri i pol milijuna američkih dolara (pola milijuna više nego prošle godine) u pravilu su rezervirane za velike dečke pa je prava senzacija kada se, na primjer, u tom društvu pojavi jedan Loctite sa svojim super ljepilom.

Hoće li mu se to isplatiti tek će se vidjeti. Publike im neće nedostajati jer se reklame na Super Bowlu u pravilu rado gledaju (komentiraju i dijele uokolo…) i stari vic glasi da ljudi gledaj Super Bowl zbog – reklama.

Najviralniji video…

Tome je razlog taj što većina brandova svoje uratke ne prikazuje do same utakmice ili u eter pušta kratke isječke ili teasere. I tu se već stvorilo nekoliko buzzova. U prvom redu tu je, koliko se može pročitati iz najava, zabranjeni, hiper seksualni, oglas lanca restorana brze prehrane Carl’s Jr koji je postao viralan.

Kako su zbog ovogodišnjih afera u NFL-u oglašivači ‘diskretno’ upozoreni da ne koriste golotinju ne bi nas čudilo da su se u Carl’su namjerno odlučili na ovakav korak. Naime, zabrana im je samo podigla gledanost. Pogledajte video s modelom Charlotte McKinney i sve će vam biti jasno.

https://www.youtube.com/watch?v=4WTA_8waxTo

Najgledaniji video

S druge strane tu je posve drugačiji spot za Budweiser koji je napravlen By The Book. Točnije imamo preslatkog psića, zgođušnog vlasnika, konja, vukove, triller i dramu sa happy endom. Reklamu je dosad pregledalo preko 30 milijuna ljudi…

https://www.youtube.com/watch?v=xAsjRRMMg_Q

 

Tko je spomenuo Kim Kardashian? Da, naravno da je tu. Evo je za T-Mobile.

https://www.youtube.com/watch?v=ZTwzsV3I3OQ

 

Za kraj jo nekoliko podataka. Naveli smo kako dio oglašivača ne govori i ne objavljuje detalje o svojim reklamama. Ipak, trend objavljivanja teasera u porastu je 80 posto u odnosu na prošlu godinu. Zapravo, ne morate ni gledati Super Bowl da bi vidjeli čak 115 isječaka reklama! Prednjači YouTube i to jako puno govori kamo se kreće industrija oglašavanja.

Isto tako, što sada nije bilo moguće, nekako se najviše veselimo kreativnim rješenjima brandova odnosno njihovih copywritera i SM-ova, koji će svojim idejama uspjeti ukrasti djelić slave tijekom Super Bowla i to za puno, puno manji novac. Brandove koji su prošle godine ‘ukrali’ Super Bowl te i njihova rješenja pogledajte ovdje.

Vezane teme:

Carmen Electra u Volkswagenovu teaseru za reklamu!

Nivea Brazil: Najpametniji print oglas (ikad)

CoolKlub

CoolKlub autori