Search
Close this search box.
cool novi logo header
DIGITALNI MARKETING ALGEBRA STUDENT

Studiraš digitalni marketing? Evo kako do prakse u agenciji

Kako uopće doći u agenciju na prvi razgovor? Kome se javiti? Kako se pripremiti i što očekivati? Sve su to pitanja koja sam prošla

Napomena: Vlasnik ovih stranica jedan je od predavača na seminaru Specijalist za internet marketing Otvorenog učilišta Algebra. CoolKlub se trudi surađivati sa svima koji svojim trudom, radom i primjerom mogu pozitivno utjecati na društvo u cjelini. Ovo nije plaćeni post! Nikada vam na ovim stranicama nećemo preporučiti nešto u što sami ne vjerujemo.

Studiram Digitalni marketing na Algebri i logično je da sam odmah nakon upisa na studij aktivno počela tražiti posao u nekoj od agencija. Kako uopće doći u agenciju na prvi razgovor? Kome se javiti? Kako se pripremiti i što očekivati? Sve su to pitanja koja sam prošla.

Pa evo. Iz mog iskustva odmah trebate svima dati do znanja da tražite posao. Ne zaboravite naglasiti točno što tražite i gdje bi htjeli raditi. Jer kada kažete da bi radili bilo što ne odajete dojam osobe koja zna što želi pa se može dogoditi da završite na poslu koji vam nimalo nije drag.

Igrom slučaja ja sam tako počela raditi u digitalnoj agenciji DRAP. Prvi dan na poslu: najglasnija buka ili najveća tišina, more kreativnih ideja i luda, mala obitelj. Ako niste znali, DRAP je prva digitalna agencija u Hrvatskoj, a svoju je kvalitetu pokazala nizom cool kampanja koje su odjeknule u Hrvatskoj i šire.

Zanimalo me gotovo sve. Nisam puno znala o industriji. Zapravo sve što sam imala za ponuditi bila je ogromna želja za učenjem što se odlično uklopilo u atmosferu. I da – kao praktikantica nikada nikome nisam trebala napraviti kavu :)

Moje radne sate uljepšavali su kolege koje su me sa strpljenjem učili novim stvarima. Najvažnije od svega je imati dobrog mentora. Ne mentora koji je strah i trepet nego mentora s kojim ti je užitak raditi i koji te svojim konstruktivnim kritikama „klesa“ u malog profesionalca.

Ja sam tu osobu pronašla kod Katarine Exlé koja je prvih par mjeseci najviše radila sa mnom i pružala mi prilike i nudila savjete koji su me profesionalno pomakli s mjesta te mi pomogla izgraditi osobu koja danas sa sigurnošću radi svoj posao.

Community Manager praksa

Za praksu na poziciji Community Managera (prevedeno: Specijalist za komunikaciju na društvenim mrežama) važno je biti pismen i rječit. Nije lako uvijek biti kreativan, zapakirati ideje u interesantan sadržaj te mijenjati način razmišljanja i komunikacije po preferencijama različitih klijenata.

Potrebno je konstantno pratiti novitete iz svijeta društvenih medija, a toga ima napretek. Unutar kanala na kojem komuniciramo uvijek si šaljemo zanimljive vijesti i članke iz industrije kako bismo bili u tijeku, koliko je to moguće.

Mislim da zdravoj atmosferi u uredu pridonosi to što nam nadređeni ne predstavljaju strah i trepet. Nitko ti ne štopa koliko si na pauzi ili koliko si se puta dignuo rastegnuti jer se očekuje da ćeš odgovorno rasporediti svoje vrijeme i završiti obveze prema dogovoru.

#fuckups…

Tko radi, taj i griješi… politika je suosnivača agencije Davora Runje. Njegov odnos sa zaposlenima najbolje opisuje naš interni kanal: #fuckups u kojem dijelimo stvari koje smo krivo napravili, kakva god šteta bila.

Nije obavezno prijaviti svaku pogrešku, ali najbolja greška u mjesecu dobiva slobodan dan za razmišljanje pa… Zašto ne? Sa sigurnošću mogu reći kako je ljepše raditi u okruženju u kojem se ne trebaš bojati priznati svoje greške jer se na njima najbolje uči.

Obzirom da mi je ovo prva praksa ne mogu znati kako je u drugim agencijama, ali sam sigurna da je znanje koje sam stekla u Drapu primjenjivo svugdje. S agencijom smo posjetili i Dane komunikacija gdje smo imali priliku slušati iskustva i savjete stručnjaka iz industrije koje možemo upotrijebiti u svakodnevnom radu.

Kao praktikantica mogu, poput zaposlenika, istraživati u kojem smjeru želim ići i reći to nadređenima koji će uvijek pokušati dati priliku za razvijanje talenata svojih djelatnika. To mi je jako bitno jer je ovo ipak prvi korak u mojoj karijeri, a digitalni marketing me zanima i sretna sam jer sam na pravome mjestu.

Da zaključim, budite proaktivni – dajte svima do znanja da tražite posao. Pratite trendove jer prvi razgovor na posao za praktikanta sigurno nije onaj na kojem dokazujete svoja znanja (već ste u potrazi za njima). Prvi razgovor za posao mora izgledati i mora jasno dati do znanja vašem sugovorniku da vas taj posao uistinu interesira.

Nabacite poneki razgovor o novitetima, ispričajte što vas u industriji fascinira. Što bi voljeli raditi. Na taj način ćete se najjednostavnije uhvatiti u koštac sa svojom karijerom.

Ako imaš kakvo pitanje vezano uz digitalni marketing piši nam na coolklubtweet@gmail.com. Hvala na čitanju!

[divider] O AUTORICI [/divider]

PAULA MARIČIĆ, digitalni marketingPaula je studentica digitalnog marketinga. Zaljubljena je u studij i posao te mahnito upija sve vijesti iz industrije. Obožava ples, glumu, engleski i svoj posao.  Voli dinamičnu atmosferu i izazove i zato ne odgovara na pitanje: Gdje se vidi za 5 godina.

Najviše ju motivira izreka ‘Ti si najbolji projekt na kojem ćeš ikada raditi’. Voli maštati o životu u kući na plaži.

 

Paula Maričić

Paula je studentica digitalnog marketinga. Zaljubljena je u studij i posao te mahnito upija sve vijesti iz industrije. Obožava ples, glumu, engleski i svoj posao. Voli dinamičnu atmosferu i izazove i zato ne odgovara na pitanje: Gdje se vidi za 5 godina. Najviše ju motivira izreka 'Ti si najbolji projekt na kojem ćeš ikada raditi'. Voli maštati o životu u kući na plaži.