Studiranje u kasnijim godinama je ful cool!

STUDIRANJE U KASNIJOJ DOBI
STUDIRANJE U KASNIJOJ DOBI

Sanjarite o povratku u školske klupe ali vas hvata ‘jeza’ kada razmišljate o prostoriji punoj klinaca. Ne brinite ti ‘klinci’ su tamo gjde trebaju biti (na svojim fakultetima) i sva je prilika da je ekipa sličnija vama

Ako su tridesete nove dvadesete pa tako redom onda i obrazovanje u kasnijim godinama ne bi trebalo predstavljati problem. Obrazovanje je bitno s 18 i s 48 godina. To je investicija u sebe,  budućnost, u nešto što vam nitko ne može uzeti. Prevladajte strah od učionice i mlađih kolega i ne zaboravite da ste u odnosu na sve njih u doista velikoj prednosti.

Neki američki profesori tvrde da stariji studenti podižu rezultate  cijele grupe. Oni guraju i svoje mlađe kolege jer su, navodno, izvrsni motivatori. Jednom kada svladaju svoje strahove idu samo naprijed.

Kako i ne bi, pa oni znaju da je sve u životu moguće ako si postavite jasan cilj.

‘Zakašnjeli’ studenti imaju veće životno iskustvo i praksu, a na fakultetu su jer su o tome dobro razmislili. Žele biti baš tamo i znaju točno što će biti kad ga završe. Često su bolje fokusirani na  studij, revniji  i spremni su ustrajati da bi postigli zadani cilj.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: DUOLINGO: Najlakši put za učenje stranog jezika iz kreveta

 

Povratom u učionicu često ćete uvidjeti da klinci danas nisu ništa pametniji i britkiji od kada ste zadnji put išli u školu, prije deset ili dvadeset godina. Vrlo vjerojatno je da će biti upravo suprotno.

Naša preporuka je da se ugledate na sve više i više, novih, rekli bismo, ‘zakašnjelih’ studenata. Jedan od ponajboljih košarkaša [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/Shaq.jpg#”]Shaquille O’Neal[/lightbox] sjajan je primjer. Svaki puta kada Ivica Kostelić navodi s koliko gušta uči te navodi svoj studij kao primjer dobijemo instant želju za učenjem.

Vrijeme kada su samo studirali klinci su iza nas. Sve više je onih koji shvaćaju da uvijek možete krenuti po diplomu. Nije važno koliko godina imate.

Ustvari što ste stariji to ste više cool da krećete u nove pobjede!

[tabs tab1=”POGLEDAJTE OVO” tab2=”PRIMJER IZ PRAKSE”]
[tab] [one_half]

Za one koji se premišljaju, evo podataka sa Zavoda za zapošljavanje:

u 2012. godini prosječan broj nezaposlenih s VSS i višim obrazovanjem bio je oko 35.000, dok je isti broj za SSS (i nižoj) bio čak 286.000. O razlikama između prosječne plaće VSS u odnosu na SSS da se i ne govori. Trebate još dokaza?[/one_half][/tab]
[tab]

[one_half]

Stalno navodimo da treba isticati vlastite primjere. Tako je i samnom. Kao autor ovih stranica uopće ne bi bilo cool ne javiti se. Da, imam 38 godina i trenutno u [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/Algebra-visoko-učilište.jpg#”]Algebri[/lightbox] slušam predavanja Specijalist za internet marketing. Trema koju sam imao prošla je nakon 15 minuta uvodnog predavanja. Osjećam se sjajno i štreberski priznajem da će mi nedostajati. Ovo je bila dobra odluka za mene kao uvod u nastavak mog fakultetskog obrazovanja. Dala mi je samopouzdanje i proširila horizonte. [/one_half]

[one_half_last]

Znam, zvuči poznato ali stvarno je tako. Podsjetiš se na neke stvari, skužiš da su ploča i spužva još uvijek na svojemu mjestu i da i dalje predstavljaju središte učionice (naravno, uz moderna pomagala). Naučiš još više i dalje nastavljaš po svom uz razliku da si napumpao samopouzdanje. O stručnoj podršci da se i ne govori. Razgovarati sa stručnim predavačima o raznim temama uvijek dovodi do nove spoznaje.

Claudio Kramarić[/one_half_last]

[/tab] [/tabs]

A kako vi gledate na ‘zakašnjele’ studente?

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.