Search
Close this search box.
cool novi logo header
Iz prve ruke: Obrazovanje u inozemstvu je cool!

Iz prve ruke: Obrazovanje u inozemstvu je cool!

Obrazovanje u inozemstvu ili ostanak kod kuće – dilema je s kojom se suočava sve veći broj perspektivnih studenata i srednjoškolaca

U svojoj biti to je pitanje pitanje sigurnosti: i za učenike koji odlaze na studij u Hrvatskoj daleko od kuće, primjerice iz Čakovca u Rijeku ili Zadar, ta je ideja manje zastrašujuća od odlaska u stranu zemlju.

Kad sam se sama našla u toj situaciji, prvi instinkt govorio mi je da ostanem u Rijeci. Predivan grad, pun pozitivnih vibracija, za koji je niz studenata govorio da im je zauvijek pozitivno obilježio život. S druge strane: Austrija, nepoznata kultura i nedovoljno poznat jezik.

Plakala sam kao beba…

Bilo bi vrlo nerealno čak i za starijeg studenta ili studenticu u kasnijoj fazi obrazovanja tvrditi da je lako studirati ili učiti jezik van svoje matične zemlje. U prvom sam semestru plakala kao beba. Svaki tjedan  govorila sam da želim kući. Bilo mi je dosta toga što se stalno osjećam (nakon što sam navikla biti odlična učenica cijeli život) kao najnesposobnije stvorenje na planeti.

U prvom sam semestru plakala kao beba svaki tjedan…

Bila mi je problem i najjednostavnija svakodnevna radnja. Navikavanje na dijalekt. Na osjećaj manje vrijednosti jer ne mogu odrađivati nastavu na razini izvornih govornika. Strah od svakog pitanja postavljenog na predavanju ili seminaru, skrivanje u zadnjem redu…

S druge strane, priličan financijski teret za roditelje, osjećaj da sam ih nepotrebno opteretila svojim ambicijama, a mogla sam lijepo ostati doma!

Miran period

Nakon prve faze oduševljenja i nešto duže faze privikavanja, slijedio je miran period kad sam jednog dana jednostavno shvatila da s lakoćom prolazim kroz svakodnevne obaveze. Da čak postižem dobre rezultate. Da uživam u gradu u kojem na svakom uglu čujem drugi jezik. Vidim ljude drukčije puti i učim o životu na vrlo neposredan, a izrazito učinkovit način.

U jednom trenutku našla sam se kako sjedim na terasi i pijem kavu s izvornom govornicom i bez napora čavrljam o fakultetu i o mnoštvu različitih tema. Počela sam izrazito cijeniti svoje male svakodnevne rutine: odlazak od kuće, vožnju tramvajem pa autobusom do sveučilišta, predavanja u kojima sam uživala, sjedenju u knjižnici ili small talk dok se čeka iduće predavanje.

Kako sam počela rješavati izazove

Vožnja kući, pogled u poštanski sandučić, kava s cimericama nakon faksa. Večernja šetnja predivnim, veselim gradom ili izlazak. Izazovi su postali nešto što se standardizirano rješava a upoznavanje jednog naroda i njegovih raznolikosti nešto je što mi je zauvijek obogatilo način razmišljanja.

Obrazovanje u inozemstvu period je kojeg se sjećam s strahovitom nostalgijom i zadovoljstvom. Iako je odlazak iz Austrije jedno od najbolnijih trenutaka (točnije mjeseci) mojeg života, jednako kao i dolazak tamo. Ne mogu zamisliti ništa što bi tome pariralo i što bi mi u jednakoj mjeri pružilo zadovoljstvo i veliku životnu školu. Kako neovisnosti, tako i osjećaja postignuća i podizanja svjesti o različitosti među ljudima i ljepoti te različitosti.

Razdoblje studiranja vani period je kojeg se sjećam sa nostalgijom i zadovoljstvom

Dragi srednjoškolci i studenti, nikako nemojte misliti da je odlazak na obrazovanje u stranu zemlju, unatoč mogućnostima komunikacije s voljenim osobama jednostavan ili bezbolan.

Nije bezbolno ali životno iskustvo je nemjerljivo

Možda vam se čini da je Hrvatska mala zemlja bez mnogo potencijala, ali tu je vaš dom i ono što najbolje poznajate. I to će vam nedostajati u velikoj mjeri. Ali znanje koje ćete steći – ne samo akademsko ili vezano uz strani jezik – već životno, biti će više nego dovoljno da nadoknadi sve negativno.

To je vrijeme koje nikad nećete zaboraviti i kojeg ćete se uvijek prisjećati i rado o njemu pričati. Obrazovanje u inozemstvu, studiranje ili tek kraći periodi boravka, mogu Vam dati uvid u to što možete očekivati jednom kad se zaista otisnete u nepoznato.

Biti će lakše i objektivno sagledati situaciju, a i potpunije uživati u mogućnostima koje Vam nude zemlje poput Njemačke ili Velike Britanije, a sjećanja koje ćete ponijeti kući biti će, jednostavno rečeno, neprocjenjiva. Obratite nam se ako želite da Vam preporučimo škole stranih jezika u inozemstvu ili jednostavno ako želite razgovarati. Radujemo se Vašem posjetu!

Autorica: Lana Mesmar Žegarac, Didasko

Ovaj post nastao je u suradnji Didasko d.o.o., školom za strane jezike i ustanovom za obrazovanje odraslih iz Čakovca. Ustanova provodi programe iz raznih područja obrazovanja verificirane od Ministarstava na temelju kojih polaznici stječu svjedodžbe.

CoolKlub

CoolKlub autori