Search
Close this search box.
cool novi logo header
Shopping u New Yorku vodič

Iskustvo shoppinga u New Yorku

New York, New York a helluva town, donosimo vam priču iz prve ruke, iskustvo kupca  (Shop ’til You Drop) i lekciju koju bi trebali naučiti naši trgovci


U zadnjih petnaestak godina u Hrvatskoj su se otvorili deseci shopping centara. Mnogi brendovi koje smo kupovali izvan granica Lijepe naše postali su lako dostupni. Takve su i cijene krpica iz Bangladeša, Turske, Kine ili Rumunjske. Uz krpice, posvuda je i sportska odjeća, kozmetika, knjige, tehnika… što god vam srce poželi. No, ono čega nema je poseban odnos trgovca prema kupcu i fenomenalno iskustvo shoppinga. U moru svega i svačega, naši trgovci još uvijek nisu ponudili ultimativno iskustvo. Dame i gospodo: Shopping u New Yorku!

Želite nezaboravno iskustvo? Želite se osjećati poput kralja ili kraljice? Želite nešto drugačiji shopping od klasičnog natezanja krpica u trgovačkim centrima?

I tu kreće cool klub preporuka. Želite nezaboravno iskustvo? Želite se osjećati poput kralja ili kraljice? Želite nešto drugačiji shopping od klasičnog natezanja krpica u trgovačkim centrima vikendom, gužvanja po premalim garderobama, čekanja u redu ili jednostavno želite ljubazno osoblje koje vas ne dočekuje s gunđanjem, preokretanjem očima ili neljubaznošću. Želite jednostavno najbolji shopping ikad!

Od klasičnog shoppinga u Saksu na Petoj aveniji, preko Bloomingdalesa do Barneysa, zajednički nazivnik svim tim mjestima je jednostavno najbolji shopping ikada. Dobro, naravno da sad sigurno mislite, kako je lijepo otići u shopping u New York. Ali s kojim novcem? Svakako, avio karta i smještaj koštaju, ali po pitanju svote koju trebate za shopping vjerojatno ćete se prevariti (osim ako, naravno, niste poklonik dizajnerskih krpica koje su posvuda skupe). Sa gotovo jednakim iznosom novca baš kao bilo gdje u Lijepoj našoj  u New Yorku dobivate puno, puno više.

Recimo da ovo nije samo članak o utopiji shoppinga u New Yorku, nego možda i važna lekcija za hrvatske trgovce kako bi nam svaki dan izgledao kao shopping u New Yorku. Nije teško! Samo se treba malo potruditi, rezultati bi bili vidljivi, a to bi bilo precool!

Imala sam sreće krenuti premetati po haljinama u različitim trgovinama u NYC. Bile one male, srednje, velike i, mogu reći, da gotovo sve (osim onih outleta) imaju jednak odnos prema kupcima. Kupac je tamo kralj, u mom iskustvu bolje reći, kraljica.

Saks Fifth Avenue Foto: Wikipedia
Saks Fifth Avenue Foto: Wikipedia

Kupac u New Yorku osjeća se baš onako kako treba. Čim uđete u neku trgovinu, velika je vjerojatnost da će vam prići nasmijana, uređena i simpatična prodavačica, koja se predstavi:

.

“Dobar dan, ja sam Ana. Kako vam mogu pomoći?”

Možda ćete ju, baš kao i ja, prvi puta zbunjeno pogledati, razmišljajući kako vas je sigurno zaskočila jer joj izgledate sumnjivo. Ja sam samo klimala glavom i promrmljala da tražim nešto, hm ništa određeno, ali da – haljinu.

Ona se nije zbunila, nego ljubazno nastavila: „Koje je vaše ime?“. Uf šta je sad ovo? FBI? CIA? Hmm, Barbara.

„Hvala vam Barbara, želite li da otvorim garderobu za vas?“

Eee, tu sam već pomalo razgoračenih očiju gledala u nju kao da sam ugledala dinosaurusa. Dečka koji je prošao kraj mene (bila je subota – nešto kao špica u Soho četvrti) i ljubazno se smiješio dok mi je nudio čašu, doživljavala sam kao fatamorganu. Mora da je to je neka skrivena kamera… ovo nije normalno!

I tako je Ana samo za mene ljubazno otvorila garderobu, donijela pet, šest ili sedam haljina, a meni neugodno jer baš ni jedna nije bila ta.

Možda sad moram na izlazu platiti šampanjac, pitam se? Koliko će me ovaj ne-shopping koštati? Ali Ana (koja je očito shvatila da nisam našla ono što sam tražila) je bila toliko ljubazna da me ispratila sa iskrenim osmijehom, zaželjevši mi na izlasku da pronađem upravo ono što tražim.

Lekcija za trgovce: Svaki put kada sam u shoppingu, razmišljam o Ani,  Marthi i Joanne, i njihovim prekrasnim osmjesima zbog kojih ću slijedeći puta svakako nešto kupiti. Još da samo ne moram ići preko bare…

Ovo je samo početak, tek djelić shopping iskustva u New Yorku. Možda ćete nakon kupovine željeti nešto za pojesti, gladni ste jer lutate gradom satima. Bez problema, prodavačica će vam preporučiti restoran, ako treba čak i rezervirati mjesto. Možda ćete, baš kao ja, u nekom dućanu tako peglali karticu, da će vas pomalo i peči savjest, ne brinite, ručno ispisana „Thank you“ kartica zauvijek će izbrisati gorčinu povećeg računa. A trgovinu baš u tom dućanu nećete zaobići kad ponovo dođete u Big Apple, jer da, tamo ste dobili „Thank you card“.

I tako, puno toga čini shopping u NYC nezaboravnim. Svakako tu je i sam po sebi, jedan i jedini – New York.

New York shopping
New York   Foto: Shutterstock

Vezane teme:

Nakon shoppinga u New Yorku zabavite se u Las Vegasu.

 

 

Barbara Strelar