Pet načina kako maksimalno uživati u godišnjem odmoru

godisnji odmor uzivanje i planiranje

Da li je bolje provesti aktivan godišnji odmor ili se jednostavno prepustiti ljenčarenju? Da li odgovarati na mailove i javljati se na mobitel ili se jednostavno potpuno isključiti?


Ljeto je tu, kao i sezona godišnjih odmora. Većina nas je isplanirala kakav-takav godišnji vjerojatno negdje uz more (mada potpuno razumijemo i one koje odlaze u planine). Da li je bolje provesti aktivan odmor ili se jednostavno prepustiti ljenčarenju? Da li odgovarati na mailove i javljati se na službeni telefon ili se jednostavno potpuno isključiti?

Svi želimo maksimalno iskoristiti dane godišnjeg odmora, pa kako onda to i izvesti?

Nekoliko dobro isplaniranih vikend izleta mogu često pružiti jednako kvalitetno i zabavno iskustvo. Istraživanja pokazuju da i planiranje odmora predstavlja užitak!

UŽIVAJTE U IŠČEKIVANJU

Veseliti se predstojećem odmoru je slatka muka. Zamišljamo, sanjarimo i iščekujemo. Samo treba zatvoriti oči i već osjećate sunce na koži, vjetar u kosi, miris borova i mora i bljeskanje valova uz umirujući zvuk valova. Čak i ti trenuci mogu nas inspirirati i svakako nam podići raspoloženje. Profesor Jeroen Nawijn, proveo je 2010. istraživanje u Nizozemskoj među onima koji su išli na odmor. Od 1.530 ispitanika njih čak 974 najsretnije trenutke doživjelo je upravo planirajući savršeni odmor. Nevjerojatno zar ne? Zato, planirajte ranije i uživajte u slatkom iščekivanju, ali uživajte i u samom odmoru!

ČITAJTE JOŠ: Ajme majko, kamo na more? Veseli turisti znaju odgovor!

 

DUŽI ODMOR Vs. VIKEND ODMOR

Duži odmor ne znači nužno i kvalitetniji bolji odmor. Ne možete si priuštiti dva tjedna godišnjeg odmora zbog posla ili financija? Ne očajavajte! Nekoliko dobro isplaniranih vikend izleta mogu često pružiti jednako kvalitetno i zabavno iskustvo. Već u samom startu, više puta planirati taj vikend odmor, znači i doživjeti više slatkih trenutaka iščekivanja. Imamo sreću da je naša lijepa Hrvatska relativno mala i da je centralno smještena u predivnom dijelu Europe. Za svega par sati vožnje možete biti na lijepom plavom Jadranu, u zelenom i svježem Gorskom Kotaru, ali isto tako i u Toskani, Beču, Budimpešti ili Sarajevu. Stvarno nam je izbor velik!

Samo treba zatvoriti oči i već osjećate sunce na koži, vjetar u kosi, miris borova i mora i bljeskanje valova uz umirujući zvuk valova

POKUŠAJTE SE ISKLJUČITI!

Iako vjerojatno (mi sigurno) idete na odmor s pametnim telefonom, laptopom, iPadom i možda još kojim tehnološkim čudom, ne zaboravite da ste na odmoru. Barem na par sati dnevno riješite se pametnog telefona te si priuštite vrijeme bez interneta, televizije, računala i mobitela. Vaše če tijelo i um znati cijeniti vrijeme provedeno u tišini, čitanju dobre knjige, prirodi, omiljenom sportu, tečaju kuhanja ili branju ljekovitog bilja.

U vezi s ‘isključivanjem’ pripremamo pravi mali ‘ispit zrelosti’. O čemu je riječ saznat ćete u petak 11. srpnja!

UŽIVAJTE U AKTIVNOSTIMA

Iskoristite vrijeme na odmoru i neka ugodna doza zanimljivih sadržaja pretvori vaš godišnji u godišnji iz snova. Naglasak je, molimo, na ‘ugodna’, jer pretrpavanje godišnjeg odmora s 1001 razgledavanjem, sportom, izletom ili nepotrebnim avanturama u japankama po Velebitu mogu biti sve samo ne kvalitetan godišnji odmor.

Nemojte pretjerivati, over planing jednako je isrpljujuć kao i dosada. Godišnji odmor s prenatrpanim sadržajem koji uključuje izlet na Velebit u japankama nije COOL

ORGANIZIRAJTE NEŠTO POSEBNO ZA KRAJ

Često najviše pamtimo neki cool događaj, izlet ili aktivnost vezanu za pojedini odmor. Zašto se onda ne pobrinuti da organiziramo nešto posebno? Bilo to noćno kupanje, pecanje u zoru, izlet s brodom ili večera u dobrom restoranu, malo razmislite, dogovorite se i uživajte.

I za kraj, za savršen odmor bitna je cool ekipa i ugodna atmosfera. Tada se u potpunosti možemo opustiti i uživati u svakom detalju. Draž samog iskustva pratiti će nas barem neko vrijeme nakon što se vratimo, a uspomene će ostati za cijeli život. E, za to dozvoljavamo pametne telefone na plaži: za fotkanje, snimanje i cool uratke!

.

Imate još kakav koristan savjet za savršeni godišnji odmor? Komentirajte!

Vezane teme:

Godišnji odmor iz snova ili ultimativni test živaca za roditelje

More from Barbara Strelar
Pro-aging ili biti kao Meryl Sreep, Diane Keaton, Judi Dench…
Sinoć sam pogledala Ricki and the Flash Meryl Streep u još jednoj cool...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.