Search
Close this search box.
cool novi logo header
Svako je dijete darovito

Cool: Hit knjiga o razvoju dječje darovitosti

Knjiga donosi najnovije dokaze zašto je nužna radikalna promjena u shvaćanju odgoja i školovanja

Nemam puno vremena pa da odmah krenemo na stvar. U pitanju je nešto s čime se nismo susretali prije desetak i više godina. Barem ne u mjeri kako je to danas. Danas, naime, izgleda da svak tko se ne uklapa u kalup ima ‘TO’.

Naime: ADHD. I još puno toga, ali da ne duljim. CoolKlub predstavlja novu cool knjigu koju preporučamo roditeljima. Budućim, sadašnjim i svima koji će jednoga dana raditi s našom djecom. Knjiga se zove  ‘Svako je dijete darovito‘  koja donosi dokaze zašto je nužna radikalna promjena u shvaćanju odgoja i školovanja.

Naime, naš zastarjeli školski sustav ( o čemu smo pisali iz osobnog iskustva) šteti djeci i cijeloj zajednici, pisali smo mi ali to isto smatraju i njemački autori knjige: istaknuti znanstvenik, neurobiolog Gerald Hüther i novinar Uli Hauser.

 

ŠTO SMO MI IMALI REĆI NA TU TEMU: Zašto nam umjesto građanskog odgoja u školama treba pozitivna psihologija


 

Roditelji i škole čine sve da bi poticali sposobnosti djece. Pa ipak, zato što nam se obrazovni sustav temelji gotovo isključivo na prenošenju znanja i na postignućima, imamo odlične učenike i studente koji se u poslovnome svijetu pretvaraju u gubitnike. A na tom putu gubimo brojne neiskorištene i frustrirane talente.

Tko želi postati liječnik, u našemu školskom sustavu mora biti dobar matematičar, ali ne mora uz to biti i empatičan. Trenutačno poimanje darovitosti i ‘inteligencije’ nije samo pogrešno već je i vrlo opasno.

Na avanturu pisanja ove knjige autore je potaknulo snažno iskustvo boravka u prirodi s djecom koje je društvo stigmatiziralo zbog dijagnoze ADHD-a i proglasilo ih ‘problematičnima’.

Nakon samo mjesec dana terapeutskog rada na osnaživanju osjećaja zajedništva, timskog rada i empatije, djeca su  pokazala izvanredan napredak u ponašanju i do izražaja je došla njihova darovitost.

[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/06/Gerald-Hüther.jpg#”]Hüther[/lightbox], koji se već više od 20 godina bavi proučavanjem neurobioloških okolnosti ranog razvoja te poticanjem dječje kreativnosti, zapitao se kako bi izgledalo kad bi odrasli ljudi ponovno mogli sagledati svijet iz perspektive djeteta?

Moramo prestati stvarati pritisak i stres već u djetinjstvu, tvrde autori. Uostalom, neuroznanost je odavno  dokazala: svako je dijete darovito, a na nama je da to prepoznamo i djelujemo u skladu s tim.

Stoga autori opisuju koje su darovitosti urođene i kako se razvija dječji mozak. Pokazuju da naš odgoj te aspekte gotovo uopće ne uzima u obzir i zahtijevaju radikalnu promjenu stava kako bi sva djeca posve razvila svoje potencijale.

‘Uvjereni smo da djeca danas prebrzo odrastaju i ne pronalaze pritom vremena za prave korake, za pravi redoslijed. Uvjereni smo da nedostaje strpljenja i smislenih zadataka, zajednica punih potpore i uzora koji ohrabruju. Djeca, glava punih slika, gotovo da više i nisu u stanju stjecati vlastita iskustva i ići vlastitim putovima jer gotovo sve konzumiraju u zgotovljenom obliku’, smatraju autori.

Cool knjigu objavljuje izdavačka kuća Harfa.

Vezane teme: 

Upisi u školu: Zašto je Finska najuspješnija u EU

Razmišljati pozitivno, pobijediti disleksiju i završiti na Wall Streetu…

Zašto je triatlon najbolji sport za djecu (ne šalimo se!)

 

Barbara Strelar