Search
Close this search box.
cool novi logo header
perica triatlon klub 3 max

Zašto je triatlon najbolji sport za djecu (ne šalimo se!)

Na društvenim mrežama sve je više roditelja koji su u nedoumici na kakav sport upisati djete. Mi predlažemo triatlon – triatlonac i trener Perica Kišićek objašnjava zašto je to dobro

Kako usrećiti svoje dijete, kako ga dugoročno kvalitetno usmjeriti? Pitanje je koji si svaki roditelj postavi više puta u životu. I dobro je da je tako. Sport je sigruno jedna od stvari koja će djetetu pružiti i omogućiti da zadovolji osnovne potrebe.

perica triatlon klub 3 max
Ovako to izgleda u praksi!

3 su najvažnije:

• Potreba za kretanjem

• Potreba za socijalizacijom

• Potreba za igrom

Sad, sigurno se pitate koji je to sport koji će kvalitetno zadovoljiti te potrebe. Uz pregršt sportova i aktivnosti jedan omogućava raznolikost i razvoj u nakvalitetnijem smislu. Mogli ste čuti od mnogih trenera i kineziologa kada kažu: ‘Ovo je bazičan sport jer treba djetetu omugućiti razvoj svih motoričkih sposobnosti…’ Itd.

 

Međutim, koji su to bazični sportovi koji jamče najkvalitetniji razvoj motoričkih sposobnosti i najpotpuniji razvoj djeteta kao osobe? Tri su sporta koja su po meni najvažnija. I sva tri jednako su lijepa i važna!

 

Plivanje

‘Plivanje pozitivno utječe na psihofizički, ali i socijalni razvoj djeteta jer kao i kod drugih sportova, podrazumijeva socijalni kontakt i druženje. Voda je idealan medij za djecu jer ostvaruje slobodu pokreta i osjećaj lakoće, što je za djecu vrlo bitno.

Osim toga, razvija bazičnu motoriku te doprinosi razvoju kognitivnih sposobnosti. Obzirom da su djeca u razvoju, plivanje za njih ima još snažnije učinke. Osim što blagotvorno utječe na cjelokupni razvoj djeteta, plivanjem se naročito jačaju pluća i srce te razvija osjećaj koordinacije pokreta i samokontrole.

Srčani mišići postaju snažniji, a zbog jačanja mišića produbljuje se disanja i tijelo dobiva više kisika. Tlak vode uzrokuje jače izdisanje zraka – dijete je zbog njega prisiljeno i jače udahnuti. Tako jačaju dišni mišići, a vitalni kapacitet se povećava za gotovo 20%. Tlak vode pozitivno utječe i na kardiovaskularni sustav, jer djeluje na vene.

Pod utjecajem tog pritiska dotječe oko 20% više krvi u desni dio srca i preko pluća u lijevi dio srca. Tako se povećavaju i jačaju mišići srca. Intenzivno kretanje u vodi pospješuje pravilan rast i razvoj koštanog sustava, posebno kralježnice. Plivanje pospješuje rast i razvoj mišićnog sustava i pravilno držanje tijela. Osim toga, plivanje pozitivno utječe na san i spavanje, sposobnost termoregulacije i imunitet.“

Izvor: http://www.stampar.hr/hr/javnozdravstveni-kutak-plivanje-i-zdravlje

Gimnastika

Gmnastika je primjerena svakom djetetu bez obzira na fizičke predispozicije. Ona je temelj svih sportova te donosi čitav niz psihofizičkih dobrobiti – od mišićne snage i ravnoteže do fleksibilnosti i zdravog karaktera.

Gimnastika se danas ubraja među sportove koji najviše utječu na razvoj djeteta. Vježbanjem na spravama razvijaju se svi mišići. Dakle, razvija se lijepa građa mišića, kosti i zglobovi su čvršći, tijelo postaje razgibano, spretno, okretno.

Gimnastičari i gimnastičarke relativno su male visine i male težine, pa vlada mišljenje da ih vježbanje na spravama čini takvima. Istina je zapravo slijedeća – niži vježbači jednostavno su uspješniji na natjecanjima i postižu bolje rezultate

Gimnastika je sport koji se ubraja među one kojim se djeca počinju baviti vrlo rano, već u dobi od 3-4 godine. Zato je odlična zaštita od lošeg držanja tijela, pogrbljenosti, krivih nogu, ravnih stopala…

Perica Kišićek
Cool zar ne?

Povrh toga gimnastika omogućava stjecanje predispozicija za kasnije bavljenje bilo kojim drugim sportom. Djeca koja su se bavila gimnastikom i u drugim su sportovima često uspješnija od svojih vršnjaka, upravo zbog spretnosti i snage koju su stekli gimnasticiranjem. Nabrojimo i ostale benefite:

• gimnastika pruža puno igre i zabave, razvija hrabrost i odlučnost, ali najviše od svega razvija radne navike, što ostaje za cijeli život.

• procesa vježbanja uklanja sve ono što negativno djeluje, odnosno uznemirava psihičko stanje Vašeg djeteta te se integriraju oni elementi koji će cijelo iskustvo vježbanja u našem klubu učiniti ugodnim, zdravim, i zabavnim.

• osmjeh na licu, zadovoljstvo postignutim napretkom i pozitivan umor kod Vaše djece rezultati su treniranja koje želimo i, zasigurno ćemo i postići

Atletika

Kraljica sportova – ne zovemo ju tako bez razloga. Obuhvaća puno disciplina. I razvoj gotovo svih motoričkih sposobnosti. Od Koordinacije, brzine, eksplozivnosti, agilnosti, fleksibinosti, snage, izdržljivosti. Odlična je za djecu jer može biti individualna i timska, grupni treninzi koji opet razvijaju socijalnu komponentu i razvoj samopouzdanja kod djece.

 

[divider]3MAX – TRIATLON ŠKOLA[/divider]

Eto mogli bi nabrajati još benefita od svakog od navedenih sportova, no za potpun razvoj djeteta bilo bi najbolje ima sve elemente. I zato:

Triatlon je sport koji spaja sva tri sporta i upravo spaja sve najbolje iz navedenih sportova…

Uz to je mnogo zanimljiviji i raznovrsniji djeci i uz sve navedeno ima i bicikl, koji djeca jednostavno obožavaju. Reći ću vam sljedeće, jednostavno nemojte upisati djete na triatlon jer će se zaljubiti u ovaj najpotpuniji sport koji objedinjuje sve najljepše i najbolje iz gore navedenih sportova. :)

Kako izgledaju treninzi?

Pa 90% treninga se odvija odvojeno po sportovima. Djeca na natjecanjima i nekim treninzima spajaju dvije, najviše tri discipline. U triatlon klubu Trimax imamo na tjednoj bazi 4 različita treninga odvojena za djecu:

• 2x tjedno plivanje – na bazenima- Mladost (2x 1h)

• 1x tjedno atletika na atletskoj stazi – Mladost (1x 1h)

• 1 x tjedno treninzi u dvorani s elementima gimnastike i atletike-  Kajzerica (1x1h)

 Ukoliko vam se sve ovo sviđa javite nam se u školu triatlona TK “3MAX“ ili pošaljite upit:

mail: tk3max@gmail.com!

mob: 095/8859154

[divider]O AUTORU [/divider]

PERICA KIŠIČEK Magistar kineziologije od 2011., licencirani je trener tenisa i učitelj skijanja. Dugogodišnji sportaš.
Najvažnije, on je trener triatlon kluba Trimax i triatlonac – novopečeni “Ironman”!
Triatlon – 3 x ljubav (Swim, bike, run)!
iatlon klub

 

 

 

 

CoolKlub

CoolKlub autori