Search
Close this search box.
cool novi logo header
kuca ili stan vlasnistvo nezadovoljstvo zivotom

Džabe ti kuća ili stan kad si nesretan

Preko 80 % građana Rumunjske, Bugarske, Hrvatske… posjeduje nekretninu. Manje od 50% građana zemalja poput Njemačke, Švicarske… uživa isto pravo. Pogodite tko je sretniji i zadovoljniji životom?

Sjećate se potresa zar ne? E, pa nekoliko dana u uredu smo pretresali mogućnost kako bi nas možda malo jači potres (ne samo u Zagrebu, da se razumijemo) dobro potresao. I to ne samo tektonski.

Počela sam stoga razmišljati o svim tim nekretninama koje imamo. Samo u mom kvartu, trenutno zjapi hrpa praznih stanova, novogradnje, koji se ne mogu prodati, ne iznajmljuju se i ukratko propadaju. #notcool

Čisto sumnjam da nekog vlasnika veseli prazna nekretnina. Prije da mu stvara gomilu problema…

Prema broju domova i kuća u posjedovanju nalazimo se vrlo visoko na ljestvici europskih zemalja. Pretekle su nas samo Rumunjska i Bugarska čijih čak 94% građana posjeduje vlastiti dom. U Hrvatskoj ta je brojka nešto manja, ali debelo iznad nisko plasirane Švicarske (samo 44%) i Njemačke (45%)

Sigurno imate poznanika ili rodicu koja živi sama u stanu od 150m2, a možda ima i kuću na moru. Prije nekoliko godina u novinama je objavljena priča koliko starijih osoba živi u takvim stanovima. Čak su i objavljene fotografije nekih od njih. Inače prekrasni stanovi propadaju jer vlasnici nemaju novca ni za grijanje (kako i bi).

Izračun je bio, ako me sjećanje ne vara, da bi preko 90 posto naših sugrađana u tim stanovima koji jedva spajaju kraj s krajem sasvim pristojno živio od kamata. Pazite: Govorim o tisućama eura – mjesečno! Naravno, kriza koja je pogodila tržište umanjila je cijene tih stanova. Ali opet.

Sama poznajem barem nekoliko svojih poznanika koji se ne smatraju bogatima, ali posjeduju popriličan portfolio nekretnina. Vikendice u Zagorju, kuće za odmor i apartmani na moru, stanovi mali i veliki, kuće, kleti, zemljišta, rijetko tko u Hrvatskoj nema baš ništa od navedenog. Prinos od svih tih kvadrata jednak je nuli tj. negativan je. No, posjedovanje nam je očito bitno.

Prema broju domova i kuća u posjedovanju nalazimo se vrlo visoko na ljestvici europskih zemalja. Pretekle su nas samo Rumunjska i Bugarska čijih čak 94% građana posjeduje vlastiti dom. U Hrvatskoj ta je brojka nešto manja, ali debelo iznad nisko plasirane Švicarske (samo 44%) i Njemačke (45%).

Međutim, da li je ovo ljestvica na kojoj želimo ostati visoko plasirani? Čini se da smo skupa s Rumunjima i Bugarima bogata zemlja sa siromašnim stanovništvom, a Švicarci i Nijemci, bogate zemlje s dobro stojećim stanovništvom. Fetiš iz komunizma? Da. Ali da je netko na vrijeme, korak po korak, krenuo objašnjavati da vlasništvo možda baš i nije sjajna stvar ako s time na kaniš raditi.

Odnosno da se o vlastitim nekretninama valja i brinuti i u njih ulagati (što je rijedak slučaj, pogledajte samo fasade!) do svega ovoga – o krizi govorim – možda ne bi ni došlo. Barem ne u ovoj mjeri.

U Njemačkoj, stopa vlasništva je ispod 50 posto dijelom i zbog davno postavljenih propisa proizašlih iz posljedica II. Svjetskog rata, a vezanih za zaštitu najmoprimca. Strogi uvjeti banaka kao glavnih financijskih institucija prilikom izdavanja kredita (također proizašli od posljedica hiperinflacije sredinom prošlog stoljeća) i dan danas onemogućuju većini da si priušti nešto svoje.

SAZNAJTE JOŠ I: Zašto Nijemci gotovo uvijek plaćaju gotovinom?

I nitko se ne buni! A stopa nezaposlenosti je na zavidnih  5,7 posto. Umjesto u vikendice i domove, Nijemci su po meni odavno shvatili da je bolje ulagati u posao. Stvarati prinos! To je #cool

Pokušajte zamisliti pre #cool scenarij u kojem je većina novca u stambene kredite iz posljednjeg desetljeća uložena u neki novi poduzetnički pothvat. Uspjeh čak i vrlo malog postotka mogao je stvoriti radna mjesta za tisuće ljudi i pokrenuti mnoge segmente ekonomije.

Španjolska je zanimljiv primjer gdje postotak vlasništva nad vlastitim domovima posljednjih godina umjesto stagnacije ili rasta bilježi značajan pad, a ona bilježi pomake u gospodarstvu i mali gospodarski rast.

Nedavno je na svom blogu Nenad Bakić u postu o Vlasništvu i zadovoljstvo životom objavio grafikon European Qualityof Life omjera životnog zadovoljstva prema posjedovanju nekretnina.

Rezultati su jasno pokazali da je zadovoljstvo obrnuto proporcionalno s posjedovanjem nekretnina. Kratko i jasno, kad kupite vlastiti stan ili kuću nećete biti sretniji, štoviše, statistički vjerojatno obrnuto.

Nećemo zagovarati priču da vam ne treba dom. Svi ga zaslužuju, pa tako i vi. No, da li pod svaku cijenu (ropstva), o tome dobro razmislite, jer sreća je u nečem drugom…. #samokazem

Barbara Strelar