Search
Close this search box.
cool novi logo header
facebook uvodi hashtag

Facebook uveo #hashtag hoćete li ga koristiti?

Hashtag na Facebooku znači da ćete moći na nj kliknuti i tako pretraživati teme. Također, trebao bi olakšati posao managerima društvenih mreža koji će uz pomoć ‘ljestvi’ lakše doprinijeti do svoje publike


Od ožujka se govorilo o uvođenju ove oznake a stvar je sada i službena. Facebook je uveo hashtag jer želi olakšati pronalaženje sadržaja na svojim stranicama. Ovo je prvi korak u tom smjeru i prema najavama, to će se dogoditi vrlo brzo.

Na stranu sada komentari kako je riječ o kopiranju Twittera. Za korisnika je cool sve što mu olakšava komunikaciju – uz uvjet da potez neće pokrenuti poneku sudsku tužbu između ova dva giganta. Osim toga, hashtag na Facebooku mnogi već i koriste. Pogotovo tvrtke koje svoje službene stranice povezuju s Twitter računom i tako smatraju (pogrešno) da se jednim udarcem rješavaju dvije muhe.

Hashtag na Facebooku moći ćete kliknuti i tako pretraživati teme. Također, trebao bi olakšati posao managerima društvenih mreža koji će uz pomoć ‘ljestvi’ lakše doprinijeti do svoje publike. Što je hashtag? Za hashtag su zaslužni korisnici koji su si na taj način olakšali komunikaciju na Twitteru, a riječ je o riječi ili izrazu s pridruženim znakom ‘#’ ispred.

Oznaka s kojem možete označiti određenu temu. Ključna riječ. Jednaka je klasičnim oznakama u postovima. Hashtag se stavlja ispred određene ključne riječi koja predstavlja temu o kojoj se govori, na primjer #trcanje #ucenje i slično bez dijakritičkog znaka. Kako koristiti hashtag?

Ne preporuča se korištenje više od tri hashtagova u jednom tvitu. Na Facebooku je malo drugačije pa moženo vidjeti dva, tri, četiri ili petnaest. Koliko je idelano u Facebook postu? Nemam pojma, mi to rješavamo odokativnim putem. Naime, prvo gledamo da li je oku ugodno, a zatim da li dobro pojašnjava što želimo reći.

Isto tako treba malo proučiti svoju ciljanu publiku pa ukoliko postoji interesantna tema samo se na nju i nadovezati. Već spomenuti primjer: #trcanje ide netko na Sljeme u subotu? Morate biti redoviti u korištenju svog hashtaga, samo ćete na taj način dobiti pozornost i ni u kojem slučaju ne ostavljajte bezznačajne hashtagove za sobom jer utječu na vašu relevatnost.

Smatrate li da će ovaj novitet olakšati komunikaciju na Facebooku?acebooku, Snapu, Instagramu…

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>