Aronija antioksidans: 10 razloga zašto bi ju trebali početi konzumirati već danas

Aronija antioksidans

Aronija antioksidans za svaki dan – poslovica je koju su sredinom prošlog stoljeća izgovarali u Rusiji i mi se ne možemo sjetiti boljeg uvoda u ovu ‘aronija’ priču

Aronija antioksidans. Kada govorimo o ovom voću kao da otkrivamo tajnu napitka koji Asterixu i Galima pomaže u obračunu s Rimljanima. Snaga, izdržljivost, jačanje organizma i rekuperacija nakon ili za vrijeme teških zdravstvenih tegoba, prije ili poslije teških treninga… Sve u jednome! O aroniji je puno toga napisano. To je supervoće koje će vam osigurati da svoj organizam što je prije moguće dovedete u red.

Tijekom priprema za polumaraton svakoga dana konzumirali smo po pola decilitra matičnog soka od aronije i nastavili to činiti sve do danas.

Kada ste zdravi, aronija će vam pomoći da detoksificirate organizam i otkloniti simptome brzog umora. Ako živite u vrlo visokom tempu svakako će vam pomoći. E sad, na tržištu postoji nekoliko proizvođača. Bio nam je bitan omjer cijene i kvalitete pa smo se odlučili za Aronija Original proizvode.

Sjeverna Amerika, Sibir…

Razlog je taj što je riječ o kontroliranom EU podrijetlu, posjeduje EKO certifikat a članovima tima odgovara što je vegan. Kažemo i cijena je totalno OK i predstavlja pravi best buy odnosno pravi omjer uloženog i dobivenog, pogotovo ako je morate koristiti svaki dan.

Brojni su razlozi zbog čega bi već sada trebali konzumirati proizvode od aronije bez obzira čak i ako se osjećate dobro. Aronija je rod listopadnih grmova podrijetlom s istoka Sjeverne Amerike. Drvo aronije naraste najčešće 1-6 m, bujnog je rasta, a ljudi je rezidbom oblikuju kao manje drvo. Najčešće obitava u vlažnim šumama i močvarama.

Aronija za oporavak nakon treninga ili kod bolesti

I vjerojatno još čine i danas! Naime, u svakodnevnom životu aronija je pravi prijatelj poslovnih i stresu izloženih ljudi. Poznato je kako su nakon nuklearne katastrofe u Černobilu lokalnom stanovništvu dijeljeni plodovi aronije, a navodno su je u svom svemirskom programu obilato koristili i Rusi. Omogućavala im je brži  oporavak i prikupljanje snage. Treninzi amatera i profesionalnih sportaša lakše će proći uz konzumaciju soka od aronije kao i okrjepa tijela u vremenu za vrijeme i nakon bolesti.

Za cijelu obitelj

Često puta pitali smo se: Da li aronija proizvode, konkretno sok od aronije, mogu konzumirati i djeca? Odgovor je: Da. Mogu. Preporučena dnevna količina Aronije Original kod zdravih odraslih osoba je pola decilitra na dan. Djeci se može dati upola manje (iako savjetujemo da pitate svojeg liječnika o pravilnoj konzumaciji aronije kod djece!). Umjesto soka tu je uistinu ukusan aronija namaz i niz proizvoda kojima možete razveseliti najmlađe.

Aronija antioksidans

Na primjer, konzumacija desetak malih bobica promjera nekoliko milimetara ispunit će vaš organizam količinom nutrijenata koje obično unesete tijekom cijelog dana. Iako je riječ o prehrambenom proizvodu ona je pravi prijatelj u borbi protiv niza opakih bolesti i zdravstvenih tegoba.

Aronija je snažan antioksidans koji sprječava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih stanica u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma za što su zaduženi antocijanini, tanini, vitamin C i vitamin E.

Aronija ima nevjerojatno visok nivo antioksidansa. Ogromna količina tanina i flavonida, gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čini najjačim dosad poznatim antioksidansom. Upravo antocijanini utječu na otpor ove biljke i nevjerojatnu antioksidativnu snagu. Za usporedbu, aronija je od brusnice jača i do šest puta.

Aronija antioksidans ORAC tablica
ORAC tablica, izvor: Min. poljoprivrede SAD

Kako se navodi u brojnim studijama aronija pomaže kod glavobolje i migrene jer poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave. Također zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti.

Aronija pomaže sniziti visoki krvni tlak i omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara. Regenerira mišićno tkivo i poboljšava prokrvljenost miokarda te stvara potpunu zaštitu od začepljenja krvnih žila.

Aronija 10 stvari koje treba znati (i zašto bi je trebali početi koristiti svakodnevno)

• Aronia Original je dobra za vaše srce, jača cirkulaciju i zbog svog sastava smanjuje visok krvni tlak.

• Pomaže kod ateroskleroze i kod proširenih vena.

• Aronija je jaki antioksidans.

• Aronija umanjuje i snižava mogućnost LDL oksidacija.

• Aroniju mogu koristiti i dijabetičari jer antocijanini smanjuju razinu glukoze u urinu kao i razinu oksidacije lipida u urinu i krvi.

• Regulira oscilacije šećera u krvi.

• Aronija smiruje želudac i bolove u želucu, dobra je za sve osobe koje pate od gastritisa ili čira na želucu ili dvanaestercu.

• Pospješuje cirkulaciju te tako način smanjuje glavobolje i migrene.

• Endokrine žlijezde i aronija: pospješuje rad štitnjače, poboljšava i regulira izlučivanje njezinih hormona te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.

• Podiže opće stanje imunološkog sustava, smiruje grčeve u crijevima i pomaže u detoksikaciji.

Nakon aronije pozivamo vas istražite još jedan sjajan matični sok. Ili da vas pitamo Zašto se kaže zdrav ko dren???

Hvala na čitanju!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.