Search
Close this search box.
cool novi logo header
aronija trcanje naslovna

Prehrana trkača: Zakačila sam se na aronija original prirodni sok

Pravilna prehrana pomoći će vam prilikom najtežih treninga, mi nudimo COOL recept za turbo doručak i pružamo uvid u našu prehranu tijekom priprema za ZG polumaraton


Neću još početi priču o tenisicama. Hoćete iskreno? Po tom pitanju ne znam odakle da počnem.

Umjesto toga, mala poduka o prehrani koja bi trebala održati vitalnost, spriječiti iscrpljivanje, pa samim time i ozljede. S lošom prehranom ni najbolje tenisice neće pomoći. Suprotno, s dobrom prehranom, osim postizanja dobrih rezultata doći će i osjećaj da ste u najboljim tenisicama na svijetu svaki puta kad krenete trčati.

Suplementi su sveprisutni. Tu i tamo koja tabletica može super pomoći. No ako ste kao ja, onda možda zazirete od šake tabletica ujutro i navečer. Pitate se:  zašto na šake? Pa zato što trkačima trebaju dodatni nutrijenti jer su izloženi dodatnim fizičkim naporima. Osim vitamina (C, D i B naročito), trebalo bi pojačati slijedeće minerale: kalcij, kalij, željezo i magnezij, ali i antioksidanse.

Uz malo truda, to će umjesto šake značiti jedna-dvije tabletice dnevno, a ostalo možemo dobiti iz mnogih tzv. super hrana. Aronija nam je tu nekako na prvom mjestu. Svaki dan malo aronije od 0,5 dcl do 1 dcl dovoljno je da se osjećamo super. Sok od aronije predstavlja spomenutu superhranu koja nam treba!

Zašto? Pa kao prvo, aronija je antioksidans, a antioksidansi štite trkače (i ostale) od lošeg utjecaja slobodnih radikala. Aronija je jako bogata vitaminima, među ostalima vitaminom C (jak antioksidans koji štiti i respiratorni sustav – izložen infekcijama kod većih napora) i vitaminom B6 (koji izvrsno razgrađuje proteine).

Uz to sadrži minerale, a trkačima posebno važne: kalcij (super za kosti), magnezij (važan za kontrakciju i opuštanje mišića), kalij (čuva koštanu masu, živčani sustav, poboljšava rad bubrega, srca, mišićne i adrenalne funkcije) i željezo (čak i žene koje umjereno trče izložene su mogućoj anemiji pa je ovo jako važan mineral – pogotovo za žene). I zato, svaki dan malo aronije!

Barbara Strelar