Search
Close this search box.
cool novi logo header
Kum Sicilija

Cool obilazak sicilijanskih mjesta iz trilogije “Kum”

Želite li osjetiti Siciliju nudimo ekskluzivnu turu. Od Corleonea do Motta Camastre

Trilogiju “Kum”, koja je s pravom ušla u povijest kinematografije, a snimana po romanu Italoamerikanca Marija Puze (istoimeni roman ‘Godfather’ , 1969.) i redatelja Francisa Forda Coppole, ne treba posebno predstavljati. Tko je nije vidio u cijelosti barem nekoliko puta? Može se zvati kultnim filmom, bez pretjerivanja.

Najvećim ljubiteljima filma predlažemo obilazak sicilijanskih mjesta iz film “Kum”, ali i svima onima koji žele upoznati tradicionalna sela i prekrasne spomenike Sicilije – tog najvećeg talijanskog otoka i regije. 

Trilogija je uglavnom smještena u New Yorku, ali Sicilija je prisutna već ondje. Jednostavno uđite u kuću Corleonea, prisustvujte vjenčanju njegove kćeri, zadržite se na odjeći i pokretima ljudi, promatrajte običaje i tradiciju. Svijet stvoren unutar njihovoga svijeta u kojem se živi po pravilima protagonista. Veliku Jabuku prvi put napuštamo kada je Michael prisiljen pobjeći i sakriti se zbog ubojstva ubojice svog oca, Vita Corleonea (a time je odlučio naslijediti očevu ulogu). Pronalazi utočište na Siciliji te se vraća kući u selo po kojemu je obitelj dobila ime.

Već u prvim kadrovima, Sicilija je prikazana u svom zavodničkom sjaju, tako daleko od New Yorka 50-ih godina. Žuta zemlja, mirna, tiha, ponekad lukava i senzualna, poput prekrasne Apolonije u koju se Michael zaljubljuje.

Sicilija

Našu turneju počinjemo upravo u Corleoneu, mjestu koje doista postoji. Nalazi se u pokrajini Palermo, oko 57 km od glavnog grada. Tradicionalno selo, smješteno u živopisnoj dolini postalo je poznato u prošlom stoljeću jer je stvorilo brojne članove Cosa Nostre koji su dio klana Corleonesi. U stvarnosti međutim lik Vita Corleonea inspiriran je članom mafije koji je stvarno postojao, Palermitancem Carlom Gambinom.

Motta Camastra
Motta Camastra  Foto: Screenshot YouTube

Iako govorimo o Corleoneu, scene su snimljene na drugom mjestu. Isto tako film je zapravo sniman u ranim 70-ima, ali se radnja odvija u 50-ima. U vrijeme snimanja Corleone je već bio previše moderan pa se Coppola opredijelio za druge lokacije snimanja, a osobito Motta Camastru, selo od 900 stanovnika u pokrajini Messini, mjesto vrlo pobožnih ljudi i jake poljoprivredne tradicije, zatim Forza d’ Agro’, također u pokrajini Messina s crkvom Madre della Santissima Annunziata  i Savoci, jednom od najljepših sela u Italiji. Ovdje su snimljene scene u kojima Michael susreće i ženi Apoloniju. Najviše se snima u zaseoku Piazza Fossia u Baru Vitelli i crkvi San Nicolò gdje se žene.

Mjesto vjenčanja Savoca's Chiesa di San Nicolò Foto: Wiki
Mjesto vjenčanja Savoca’s Chiesa di San Nicolò Foto: Wiki

Dom Michaela Corleonea na Siciliji iz “Kuma III” (1990.) je dvorac Castello degli Schiavi koji se nalazi u Fiumefreddu, općini u pokrajini Catania, na obroncima Etne. Jedan je od najslikovitijih dvoraca u regiji, ostavština iz osamnaestog stoljeća i odličan primjerak ruralnog sicilijanskog baroka.

Castello degli Schiavi
Castello degli Schiavi Foto: s dopuštenjem Panoramio

Ostale scene između Corleonea i Bagherie snimane su na tri lokacije, a ponajviše u Acirealeu, gradu u blizini Etne poznatom po karnevalu, zatim u gradu San Marco a Calatabiano te na željezničkoj stanici Taormine gdje se Michael i Kay susreću.

Čak su i najvažnije scene finala trilogije snimane na Siciliji. Sin Michaela, Antony nastupa u Palermu kao operni pjevač. Scene svečanosti snimane su u Villi Malfitano dok je nastup sniman u poznatom kazalištu Teatro Massimo. Na stepenicama istoga umire voljena kćer Mary. Zadnje snimke vode nas natrag u dvorac Castello degli Schiavi koji je vila Don Tommasina u kojoj Michael, sam, umire.

Sada nam ne preostaje drugo nego posjetiti New York…

Sviđa vam se Italija? Svakako čitajte kako istražiti Rim u pet veličanstvenih koraka.

Autorica je Daniela Dapas, direktorica škole stranih jezika Smart, Zagreb

 

Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

Smart&Cool

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.