Cool obilazak sicilijanskih mjesta iz trilogije “Kum”

Kum Sicilija
Kum Sicilija

Želite li osjetiti Siciliju nudimo ekskluzivnu turu. Od Corleonea do Motta Camastre

Trilogiju “Kum”, koja je s pravom ušla u povijest kinematografije, a snimana po romanu Italoamerikanca Marija Puze (istoimeni roman ‘Godfather’ , 1969.) i redatelja Francisa Forda Coppole, ne treba posebno predstavljati. Tko je nije vidio u cijelosti barem nekoliko puta? Može se zvati kultnim filmom, bez pretjerivanja.

Najvećim ljubiteljima filma predlažemo obilazak sicilijanskih mjesta iz film “Kum”, ali i svima onima koji žele upoznati tradicionalna sela i prekrasne spomenike Sicilije – tog najvećeg talijanskog otoka i regije. 

Trilogija je uglavnom smještena u New Yorku, ali Sicilija je prisutna već ondje. Jednostavno uđite u kuću Corleonea, prisustvujte vjenčanju njegove kćeri, zadržite se na odjeći i pokretima ljudi, promatrajte običaje i tradiciju. Svijet stvoren unutar njihovoga svijeta u kojem se živi po pravilima protagonista. Veliku Jabuku prvi put napuštamo kada je Michael prisiljen pobjeći i sakriti se zbog ubojstva ubojice svog oca, Vita Corleonea (a time je odlučio naslijediti očevu ulogu). Pronalazi utočište na Siciliji te se vraća kući u selo po kojemu je obitelj dobila ime.

Već u prvim kadrovima, Sicilija je prikazana u svom zavodničkom sjaju, tako daleko od New Yorka 50-ih godina. Žuta zemlja, mirna, tiha, ponekad lukava i senzualna, poput prekrasne Apolonije u koju se Michael zaljubljuje.

Sicilija

Našu turneju počinjemo upravo u Corleoneu, mjestu koje doista postoji. Nalazi se u pokrajini Palermo, oko 57 km od glavnog grada. Tradicionalno selo, smješteno u živopisnoj dolini postalo je poznato u prošlom stoljeću jer je stvorilo brojne članove Cosa Nostre koji su dio klana Corleonesi. U stvarnosti međutim lik Vita Corleonea inspiriran je članom mafije koji je stvarno postojao, Palermitancem Carlom Gambinom.

Motta Camastra
Motta Camastra  Foto: Screenshot YouTube

Iako govorimo o Corleoneu, scene su snimljene na drugom mjestu. Isto tako film je zapravo sniman u ranim 70-ima, ali se radnja odvija u 50-ima. U vrijeme snimanja Corleone je već bio previše moderan pa se Coppola opredijelio za druge lokacije snimanja, a osobito Motta Camastru, selo od 900 stanovnika u pokrajini Messini, mjesto vrlo pobožnih ljudi i jake poljoprivredne tradicije, zatim Forza d’ Agro’, također u pokrajini Messina s crkvom Madre della Santissima Annunziata  i Savoci, jednom od najljepših sela u Italiji. Ovdje su snimljene scene u kojima Michael susreće i ženi Apoloniju. Najviše se snima u zaseoku Piazza Fossia u Baru Vitelli i crkvi San Nicolò gdje se žene.

Mjesto vjenčanja Savoca's Chiesa di San Nicolò Foto: Wiki
Mjesto vjenčanja Savoca’s Chiesa di San Nicolò Foto: Wiki

Dom Michaela Corleonea na Siciliji iz “Kuma III” (1990.) je dvorac Castello degli Schiavi koji se nalazi u Fiumefreddu, općini u pokrajini Catania, na obroncima Etne. Jedan je od najslikovitijih dvoraca u regiji, ostavština iz osamnaestog stoljeća i odličan primjerak ruralnog sicilijanskog baroka.

Castello degli Schiavi
Castello degli Schiavi Foto: s dopuštenjem Panoramio

Ostale scene između Corleonea i Bagherie snimane su na tri lokacije, a ponajviše u Acirealeu, gradu u blizini Etne poznatom po karnevalu, zatim u gradu San Marco a Calatabiano te na željezničkoj stanici Taormine gdje se Michael i Kay susreću.

Čak su i najvažnije scene finala trilogije snimane na Siciliji. Sin Michaela, Antony nastupa u Palermu kao operni pjevač. Scene svečanosti snimane su u Villi Malfitano dok je nastup sniman u poznatom kazalištu Teatro Massimo. Na stepenicama istoga umire voljena kćer Mary. Zadnje snimke vode nas natrag u dvorac Castello degli Schiavi koji je vila Don Tommasina u kojoj Michael, sam, umire.

Sada nam ne preostaje drugo nego posjetiti New York…

Sviđa vam se Italija? Svakako čitajte kako istražiti Rim u pet veličanstvenih koraka.

Autorica je Daniela Dapas, direktorica škole stranih jezika Smart, Zagreb

 

Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

Written By
More from Smart&Cool
Idete na Tajland? Evo nekoliko savjeta za prvu ruku
Umjesto tuk-tuka koristite javni prijevoz, s autobusa ponekad stvari ‘nestaju’ pa putujte...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.