Rim u 5 veličanstvenih koraka (van svih okvira i planova grada)

Rim, Romulus i Rem

Vodič za istraživanje pet prekrasnih, zabavnih i originalnih mjesta na koje svi – čak i pravi Rimljani – zaboravljaju (ali koja im se ipak sviđaju)

Može li se posjetiti grad kao što je Rim i navesti samo pet stvari koje treba napraviti? Naravno da ne! Ali, možete odabrati otkrivanje njegovih najljepših i nepoznatih mjesta. Evo našeg vodiča u pet koraka do nezaboravnih mjesta u Rimu. Pomoću njih otkrit ćete ovaj grad na drugačiji način. Ta mjesta nisu poznata, ni Rimljani ih često ne poznaju, ali su izvanredna. Označite ih i krenite!

PRVI KORAK: Otići ispod zemlje u interaktivni svijet

Jeste li znali? Između površine tla po kojem su nekada koračali osnivači Rima, Romul i Rem, te onog po kojemu danas koračamo mi, postoji 18 metara zemlje. U tom 18 metara debelom sloju postoje predivna mjesta koje Udruga Roma Sotterranea pokušava otkriti i sačuvati.
Jedno od najspektakularnijih je Domus palače Valentini, interaktivna kuća jedne bogate obitelji iz carskog Rima napravljena uz pomoć nevjerojatne multimedijalne staze koju su uredili Piero Angela i Paco Lanciano. Zahvaljujući rekonstrukcijama sa [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/11/Palazzo-Valentini.jpg#”]svjetlosnim projekcijama[/lightbox] koje prekrivaju sobe vraćamo se u prošlost i ulazimo u kuću kakva je bila. Među nevjerojatne mozaike, podove u tehnici opus sectile, freske, privatne terme. Nakon što pogledate video, posjet rezervirajte na internetskoj stranici.

.
DRUGI KORAK: slušati jazz u kući mafijaškog bossa

U Viale di Porta Ardeatina, unutar veličanstvenog parka, nalazi se Casa del Jazz. Zašto je to lijepo mjesto? Zato što je njegov moto ‘Ne znači ništa ako nema swinga’ (kao što bi rekao Duke Ellington), a večeri i koncertni program su zabavni i prihvaćaju sve stilove i sve ljude. Čak i mjesto u kojem se nalazi posjeduje veliki šarm: to je Villa Oso, koju je krajem tridesetih godina sagradio Arturo Oso, jedan od osnivača Banca Nazionale del Lavoro, a projektirao Cesare Pascoletti, Piacentinijev učenik. Vila je potom prešla u vlasništvo Vatikana, a zatim Enrica Nicolettija, bossa Maglianske bande, konfiscirana i potom pretvorena u jazz klub. Unutra se nalazi i restoran. Pogledajte program na internetskoj stranici, prekrasne su “Guide all’ascolto (vodiči za slušanje)”, kako biste razumjeli jazz slušajući ga pod vodstvom stručnjaka: svakog utorka i srijede u 19 sati.

La Casa del Jazz
La Casa del Jazz
TREĆI KORAK: otkriti bolji svijet

Meta Villa Hélène, elegantna mala palača koju je sagradio norveški kipar i slikar Hendrik Christian Andresen 1922. Idealist iz prošlog stoljeća, odnosno vrsta osobe kakvu bismo u današnje vrijeme jako trebali. Njegova ideja bila je da bi promišljanje umjetnosti moglo potaknuti ljude da budu bolji i posvetio je čitav svoj život izradi projekta “svjetskog grada”, glavnog grada posvećenog umjetnosti koji bi mogao biti uporište moralnog preporoda, svijesti i dobrobiti ljudi. Eto zašto će oni koji vjeruju u lijepo i u mogućnost da se poboljšaju biti sretni što mogu posjetiti njegovu kuću-muzej, koja obuhvaća više od dvije stotine skulptura u gipsu i bronci, dvije stotine slika, tristo grafičkih radova.

Muzej H. C. Adersen
Muzej H. C. Adersen, foto Museo H.C. Andersen
ČETVRTI KORAK, večerati u umjetničkoj tvornici tjestenine

Zove se Pastificio Cerere, nalazi se u dijelu grada San Lorenzo, i mjesto je bogato detaljima. Radi se o bivšoj tvornici tjestenine iz 1905., zatvorenoj 60ih godina, a koja je desetljeće poslije postala atelje umjetnika nove škole San Lorenzo. Tu je i galerija suvremene umjetnosti, Fondacija Cerere koja organizira izložbe i nudi smještaj umjetnicima ‘under30’. Savjetujemo vam da posjetite restoran jer je zabavan, živahan, ugodan i  – ima dobrog chefa!

Otvoren je svaku večer i nedjeljom za ručak. Predlažemo jela: tortelli sa sirom pecorino u umaku amatriciana, varivo od bakalara i hrskavi odojak!

Restoran Pastificio San Lorenzo
Restoran Pastificio San Lorenzo
PETI KORAK Crkva SS. Quattro Coronati

Jeste li ikad vidjeli romaničku crkvu u Rimu? Zapravo to i nije jednostavno. Da biste uspjeli, potrebno je ući kroz vrata utvrđene zgrade nad kojima se čuvarski nadvija [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/11/Toranj.jpg#”]toranj[/lightbox], proći kroz dva unutarnja dvorišta koja su dom samostanu časnih sestara Reda Sv. Augustina, kako biste napokon pronašli prelijepu, trobrodnu Baziliku SS Quattro Coronati, s matronejem, podnim mozaicima u stilu cosmatesco, tihim klaustrom zatvorenim trijemom s uparenim stupovima i malom kapelicom. Zamolite redovnice i one će Vas pustiti u to čudesno mjesto – Oratorij Svetog Silvestra.

Na zidovima se nalazi veličanstven ciklus [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/11/Freske.jpg#”]freski iz trinaestog stoljeća[/lightbox] koji pripovijeda o Kostantinovom preobraćenju i priču o Papi Silvestru.

Šesti korak. E, taj je na vama. Ciao!

Autorica je Daniela Dapas, direktorica škole stranih jezika Smart, Zagreb

.

[divider]Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’ [/divider]

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

Tags from the story
, , ,
Written By
More from Smart&Cool
Studiranje Oxforda – jako skup grad u kojem svatko gleda svoja posla
Udaljen oko sat i pol vožnje od londonskog Heathrowa, Oxford je zbirka...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.