Search
Close this search box.
cool novi logo header
Edward Snowden

Snowden u Moskvi prevario špijune ali i novinare

Sokol (FBI) je zvao orla, orao (Snowden) nije pao ali su novinari ostali na suhom i završili na Kubi


Run Snowden, run! Gledamo i pratimo priču o bivšem djelatniku američke NSA, zviždaču Edwardu Snowdenu koji je odao američke obavještajne tajne svjetskim medijima. Kažu da je od

avanjem tajni nanio štetu nacionalnoj sigurnosti. Bljedunjavi mladac s aknama i naočalama, prijetnja nacionalnoj sigurnosti najmoćnije zemlje na svijetu petama je dao vjetra i uspješno bježi pred špijunima u potrazi za azilom.

Čemu sva ta strka pitamo se. Ta nije otkrio toplu vodu. Naime, ako još vjerujete da je vaš broj u banci samo vaš ili da vas dosad nisu odskenirali od glave do pete te da ne znaju za onaj tajnoviti ožiljak (koji, btw., nije od operacije bruha nego od klasičnog smanjenja želuca)  – vi živite u staklenom zvonu i, nemojte se ljutiti, nemate pojma.

SAD su, sad se već šuška, zapravo brižna majka spram Velike Britanije koja također ima sustav kojim vam može namjestiti alarm na mobitelu.

No, na stranu Snowden. Zapravo nas jako zabavljaju pozadinske priče ove svjetske potjere u kojoj uvijek na zabavan način sudjeluju i novinari. Naime, Snowden je zasad uspio iz Hong Konga stići neprimjećeno do Moskve, a danas, 25. lipnja 2013., čudnovato pobjeći s moskovskog aerodroma. Uprkos činjenici da su mu za petama  špijuni nad špijunima! Pametnjaković…

I ovdje počinje cool dio priče.

Grupa novinara ostala je u zrakoplovu za let Moskva-Havana u kojem je ‘navodno’ trebao biti Snowden.  Ne znamo što bi ga pitali, ali sigurno smo da bi o tome puno tweetali, postavili slikice na Instagram i inspirativne statuse na Facebook. Kako u stvari i jesu radili, ali bez “Mr. S.”. On naime, kako i priliči svim sposobnim bjeguncima, uopće nije bio na tom letu.

Kad su novinari to shvatili već je bilo kasno i jedino što su mogli bilo je prepustiti se brizi pilota i domaćica zrakoplova Aeroflota na putu prema Havani. No, tada ih je stigla nova i još veća nesreća od nemogućnosti intervjuiranja Snowdena:

NIŠTA od piva, NIŠTA od whiskeya i NIŠTA  od votke! Sati i sati leta ‘na suho’. Nova politika Aeroflota glasi da nema alkohola zbog prevelikog broja putnika koji su se na letovima opijali do besvjesti.

Kad su konačno stigli u Havanu tamo su neplanirano morali i ostati. Na Kubi vrijedi zakon da po dolasku, u zemlji morate ostati barem tri dana! Kako čisto sumnjamo da su neobavljena posla pohitali u izlazak i razgledavanje Havane nadamo se da im je onako izmorenim i presušenim netko ipak priskočio u pomoć.

Sretan vam Dan Državnosti i odmorite, posao neće pobjeći kao gospodin Snowden, a oslobađajuće putovanje na Kubu vam iskreno želimo čim prije!

P.S.: Ako kojim slučajem ugledate Snowdena, slobodno nam javite. Imamo votke! :)

Barbara Strelar