Search
Close this search box.
cool novi logo header
san diego naj cool atrakcije

Naj COOL atrakcije u San Diegu!

Bez obzira na 15 sati leta, osvrnete se oko sebe, ugledate palme i dočeka vas sunčan grad spreman da ga se vidi tijekom cijele godine

[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/02/Los-Angeles-LAX.jpg#”]Letjeti nad Los Angelesom[/lightbox] neke će podsjetiti na filmske scene jer već se iz zraka primjeti da gotovo svaka kuća ima bazen i poprilično pristojnu okućnicu. Sletjeti na aerodrom u Los Angelesu nema ništa filmsko u sebi, a sletjeti nakon njega na aerodrom u San Diegu gotovo je kao sletjeti na zagrebački Pleso nakon londonskog Heathrowa.

Putujući od Zagreba do San Diega promijenit ćete zasigurno više od jednog avioprijevoznika, lutati po terminalima, provesti preko 15 sati u avionu i ukoliko imate dovoljno sreće – pritom nećete izgubiti nijedan komad prtljage. Naime, iako će vas na vašem polaznom check-in pultu u Zagrebu uvjeriti da će vas prtljaga čekati na vašem zadnjem odredištu (kao i na većini letova), tu informaciju uzmite s rezervom.

Ukoliko je vaš prvi aerodrom na američkom tlu onaj u Los Angelesu (LAX) tada bez obzira gdje dalje letjeli morate preuzeti svu svoju prtljagu i ponovno ju chekirati na vaš sljedeći let. To su pravila koja ćete saznati sasvim slučajno kao mi ili bi vas o njima trebala obavijestiti avio kompanija s kojom letite.

Utješno je da na povratku ovo isto nećete morati proživljavati jer više ne ulazite u LA, nego iz njega izlazite, pa vam prtljaga ide direkt u Zagreb, kao i vi.

WELCOME TO SAN DIEGO!

Ipak, u pamćenju vam neće ostati aerodromske priče (ukoliko su svi vaši koferi s vama), već prve palme koju ćete vidjeti na izlasku s aerodroma. Dobro došli u Kaliforniju, američku saveznu državu čiji su slavni gradovi, plaže, lifestyle, djevojke i sunce ubačeni u tekstove brojnih pjesama i pjesmuljaka, filmske i TV scenarije i općenito u svijet medija.

san diego 1

 

San Diego nalazi se [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/02/san-diego-karta.png#”]na jugu Kalifornije[/lightbox] i zbog svoje neposredne blizine s Meksikom, grad uz svoje kalifornijske privlačnosti ima i svoje druge posebnosti. Grad je nekoć pripadao Meksiku, pa je ispreplitanje američke i meksičke kulture prisutno u svim gradskim porama – od španjolskog imena koje je San Diego dobio po španjolskom svecu, brojnih španjolskih imena ulica i manjih gradova u okrugu San Diega do prisutnosti meksičke kulture na ulicama, fast food restoranima i zalogajnicama.

San Diego u punom je smislu turistički grad koji je za vas upakirao sunce, plaže, zabavne sadržaje i edutainment – termin koji označava spoj dviju riječi – edukaciju i zabavu. Posebno se primjenjuje u veljači kad se u San Diegu održava mjesec muzeja, te se sve ulaznice mogu kupiti u pola cijene.

MUZEJ STVARANJA GLAZBE

Za preporuku su Muzej stvaranja glazbe u kojem se nalazi preko 500 instrumenata od kojih na velikom broju možete sami zasvirati. Osim kroz sviranje, glazbu možete upoznati i istraživati putem touch screen zida. Ulaznica inače stoji 8 dolara za odrasle, a 5 dolara za studente.

MUZEJ UMJETNOSTI FOTOGRAFIJE

U Muzeju umjetnosti fotografije mogu se vidjeti fotografije iz cijelog svijeta- od umjetničke fotografije, fotografija novih talenata do portreta i novinskih fotografija. Ovo je jedna od prvih institucija posvećenih fotografiji i filmu, a ulaznica također stoji 8 dolara.

Air and Space

Ulaznicu za muzej Art and Space platit ćete malo više, oko 18 dolara, ali za sve ljubitelje svijeta galaksije i planeta ovo će možda biti i jedino mjesto na kojem će se ‘edutainati’.

ZOOLOŠKI VRT

Mjesto po kojem je San Diego možda najpoznatiji je njegov čuveni zoološki vrt. Ovdje ćete se provesti drugačije nego u ijednom drugom zoološkom koji ste posjetili i to ćete svakako uvidjeti već na pultu za kupnju ulaznica. Osnovna ulaznica stoji 46 dolara i uključuje obilazak cijelog zoološkog, vožnju busom uz vodiča, skyfari tramvaj vožnju u zraku, autobus klokan express i ostale zabavne sadržaje. San Diego Zoo je veliki dom preko četiri tisuće životinja od kojih je čak 800 rijetkih i egzotičnih vrsta, a ovom zoološkom nalazi se najveći broj velikih pandi u SAD-u.

SEA WORLD

Ukoliko zaista volite životinje i spremni ste za jedinstvena iskustva koja ste jednako tako spremni i platiti, onda u San Diegu potražite adresu Sea Worlda gdje vas čeka pravi morski svijet za 84 dolara. Ukoliko želite dotaknuti i hraniti delfina, to ovdje možete na otprilike 10 do 15 minuta uz nadoplatu od 50 dolara. Za cijenu od 215 dolara možete dobiti 60 minuta programa interakcije s dupinom od kojeg sama interakacija traje samo dvadesetak minuta.

Slični programi nude se i za druženje s pingvinima, morskim psima (preko stakla), morskim kornjačama i drugim životinjama.

PLAŽE

san diego 2Ukoliko vas muzeji i životinje ne zanimaju ili vas jednostavno ne zanimaju baš toliko da  izdvojite toliko novaca za takvu vrstu zabave, onda se svakako zaputite na bilo koju plažu u San Diegu i uživajte u kalifornijskom najboljem – suncu, oceanu i pješčanim plažama.

Makar bili fanovi prirodnih plaža i ponosni na hrvatske čiste i lijepe plaže, nećete moći ostati ravnodušni na kalifornijski pijesak, zrak i visoke valove idealne za surfere koje ćete također možda imati priliku vidjeti prvi puta. Šetnju plažom ili izležavanje na suncu navečer zamijenite vatrom uz koju ćete sjesti i peći sljezove kolačiće ili popularne marshmallows. Ljudi u San Diegu ponose se na divan zalazak sunca na mostu Coronado, pa ne propustite upisati i taj prizor na svoju listu.

San Diego privlači turiste iz cijelog svijeta tokom cijele godine, a osim navedenih privlačnosti, možda najbitnija je njegova blaga klima koja je proglašena jednom od dvije najbolje ljetne klime u Americi po procjeni njihovog Weather Channela. S prosječnom temperaturom koja iznosi 21 stupanj, San Diego spremno vas čeka u bilo kojem trenutku i u bilo koje godišnje doba on će se pobrinuti da dobijete dovoljno sunca da i vi zavolite sve što vam je ovaj grad spreman pokazati.

Vezane teme:

Braćo i sestre, napokon: Las Vegas!

Pariz: Osam obaveznih koraka kroz ‘Grad svih gradova’

Zrinka Kluković