Pariz: Osam obaveznih koraka kroz ‘Grad svih gradova’

Pariz je sigurno i na vašoj listi gradova koje bi željeli posjetiti, zar ne? E, pa evo nekoliko savjeta za preživljavanje

Predstaviti  neki od najpoznatijih gradova na svijetu, na svoj način, nekome tko ga još nije vidio, nije lagan zadatak. Predstaviti Pariz nekome tko ga još nije upoznao, koristeći se samo riječima, iznimno je teško. Baš iz tog razloga možda je, u ovom slučaju, dobro posuditi i malo tuđih:

Pariz je Grad svih gradova
Foto: CoolKlub

Svojim oblikom [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Pariz-kao-puzeva-kucica.png#”]podsjeća na puževu kućicu,[/lightbox] svojim atrakcijama grad se po ljepoti ‘gužva’ na vrhu gotovo svih turističkih popisa, svojim stanovnicima svakodnevno pokazuje koliko je unutrašnjost njegove ‘kućice’ lijepa, ali pitanje je da li Parižani to stignu primjetiti? Ako i primjećuju, većini nažalost velik dio dana proleti u poslu i u vožnji podzemnom, pa često nemaju vremena za sve ono što im grad, u kojem žive, pruža.

Međutim, Francuska sa svojim glavnom gradom nije preko noći postala turistička (i showbizz) ‘zvijezda’. Od kraja šezdesetih godina 20. stoljeća u Francuskoj počinje zlatno doba u kojem se mnogo ulaže u turizam i kulturu, te se i manja provincijska mjesta nastoje učiniti turistički atraktivnim. ‘Maisons de la culture’ ili u doslovnom prijevodu ‘kuće kulture’, centri kulture otvoreni su po cijeloj zemlji, a serije tada velikih urbanih projekata promjenili su izgled Pariza i stilski ga ‘obukle’.

Što dakle vidjeti u Parizu? Evo nekoliko savjeta za brz obilazak Pariza:

U Pompidou i Louvre pokušajte ući u nedjelju – besplatno je

Na popisu ‘must-see’ atrakcija urbane strane Pariza zahvaljujući tim projektima nalaze se centar Pompidou, slavni Louvre sa svojom jednako slavnom Piramidom, opera Bastille, te  noću i danju prekrasan – Slavoluk pobjede.

Vezano uz ‘must see’ atrakcije bitno je napomenuti ono što ste o Parizu zasigurno već čuli, a to je da je grad zaista skup, pa je ‘must know’ savjet da su najpoznatiji muzeji i galerije uključujući Louvre i Pompidou besplatni svaku prvu nedjelju u mjesecu. U gradu s preko 130 muzeja od kojih ćete neke htjeti staviti na svoj popis i za to morati platiti ulaznicu od 10 eura ili više, ova informacija će vam pomoći ostaviti i nekoliko stotina kuna u novčaniku koje ćete imati gdje potrošiti.

Najbolja mjesta za cool fotografije

Pariz je grad namijenjen šetanju i upoznat će te ga onoliko dobro koliko sati ćete provesti u šetnji. Preko 450 parkova i vrtova, rijeka Seine sa svojim bogatim mostovima, katedrala Notre Dame, slavne Elizejske poljane, stepenice koje vode do romantičnog Montmartrea i bazilike Svetog Srca,  rute su na kojima ćete okinuti najljepše fotografije i koje ćete pospremiti u pamćenje za kasnije prepričavanje ili prisjećanje.

[slider crop=”yes” slide1=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Pariz-2.jpg” slide2=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Pariz-3.jpg” slide3=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Pariz-4.jpg”][/slider]

Uz Sienu napravite piknik

[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/01/Pariz-9.jpg#”]Uz rijeku Seine[/lightbox] nalazi se puno jednostavnih, malih detalja koji će vam otkriti cool stranu ovog grada – krede u boji i crni zid na koji se možete potpisati, zidani stolovi na kojima su ploče sa ucrtanim društvenim igrama, grafiti, fasade od mahovine i biljaka, mnoštvo ljudi koji sjede i uživaju u pikniku uz vino ili popularni cider- jabukovaču.

Na Eiffelov toranj krenite potkraj dana

Najveći francuski šarmer živi u Parizu i ujedno je baš i onaj najpoznatiji – Eiffelov toranj. Pripremite se za potencijalno višesatno čekanje na kiši, hladnoći ili vrućini jer najveći broj turista naći ćete baš ovdje gdje svi strpljivo čekaju da na vrhu Eiffela dožive ono isto iskustvo po koje ste i vi došli – ono koje će poslije biti teško opisati. Pokušajte ga posjetiti potkraj dana kad ćete imati priliku vidjeti cijeli Pariz s vrha tornja u dnevnoj i noćnoj verziji i time dobiti čak dva prizora koja ćete malo s čim moći usporediti.

 Vozite se podzemnom i kupite turističku kartu

Nakon brojnih sati provednih ‘na nogama’, podzemnom željeznicom svakako ćete se morati koristiti ukoliko Pariz posjećujete u vlastitom aranžmanu. Turistička karta za pet dana kojom možete koristiti sav prijevoz u Parizu što uključuje i put prema aerodromu platit ćete preko 50 eura i na taj trošak budite spremni na samom ulazu u Pariz. Ukoliko duže ostajete u Parizu, najpovoljnija mogućnost je kupnja tjedne ili mjesečne kartice (Carte Orange).

Jedna od najljepših metro stanica je ona ‘Arts et metiers’ koja je prije dvadesetak godina redizajnirana pod inspiracijom Jules Verneovih djela, pa ju označite na svojoj karti podzemne kako bi se prema njoj zaputili čak i ako vam nije usput.

Jedna od najljepših metro stanica je ona ‘Arts et metiers’
Jedna od najljepših metro stanica – ‘Arts et metiers’ Foto: Zrinka Kluković

Parižani bi vas mogli uputiti na groblje (otiđite tamo)

Ukoliko će vam ostati još malo vremena za ‘lutanje’, a zamolite nekog iz Pariza da vam preporuči neko cool mjesto, postoje šanse da vas pošalju na – groblje. Père Lachaise groblje poznato je pariško groblje koje će vas zbog svojeg zelenila i ‘vrtnog’ izgleda podsjetiti na park. Možda će vam, na prvu, ideja šetanja po groblju zvučati malo ludo, ali čim se malo opustite, svakako potražite grobnice Edit Piaf, Oscara Wildea, Marcela Prousta ili francuskog kompozitora Georgea Bizeta.

Odaberite najdražu pekaru (nije uopće teško)

Dok ste u Parizu, pronađite i svoju najdražu pekaru jer kroasane i pecivo s čokoladom (‘pain au chocolat’) u Francuskoj rade kao nigdje drugdje, pa malo zaliha pripremite i za povratak kući.

Morate obići (barem jedno) kulturno događanje

Francuska je kroz povijest dokazala da je velik obožavatelj ne samo vlastite kulture, nego kulture općenito. To se u Parizu posebno osjeti i u kojem god trenutku mu dolazili u posjet, provjerite kulturna događanja jer se u Parizu stalno nešto događa.

Pariz 8

Svjetsko središte kulture neka barem jednom posjetom postane i vaše središte, pa mu ‘priljepite’ neki novi nadimak uz već one poznate ‘grad ljubavi’ ili ‘grad svjetlosti’.

Nakon prvog susreta, možda ćete ga poželjeti vidjeti u svim godišnjim dobima i ukoliko za to ulovite priliku, samo naprijed, Pariz će vam se svaki put svidjeti sve više i više ili će to barem pokušati – svojim brojnim adutima. Možete biti poprilično sigurni da će se i vaše mišljenje pridružiti milijunima koji ga smatraju jednim od najljepših gradova koji su ikad vidjeli.

Pogledajte galeriju. Foto Zrinka Kluković

.

Vezane teme:

New York shopping

Braćo i sestre: Las Vegas

Rim u 5 veličanstvenih koraka

More from Zrinka Kluković
Stručnjaci savjetuju: Kako do savršenog dana
Nećemo vam govoriti kada da idete jesti ili spavati, ništa od toga!...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.