Tajne Moulin Rougea, kako je nastala filozofija showbizza?

Tajne Moulin Rougea

Koliko znate Moulin Rougeu? CoolKlub zavirio je iza scene najpoznatijeg svjetskog kabarea gdje blještavilo i strast sjaje već pune 124 godine

Uz Eiffelov toranj, druga najveća turistička atrakcija Pariza, najpoznatiji svjetski kabare, Moulin Rouge, koji je proslavio plesove cancan i chahut, slavi punih 124 godina od otvorenja. I nakon toliko godina, i dalje  simbolizira glamour, blještavilo i senzualnost.

Otvoren je 06. listopada 1889. godine u pariškoj četvrti Montmartre od strane Josepha Ollera, koji je već tada posjedovao varijete L’Olympia, a ambicija mu je bila stvoriti najveći i i najljepši kabare ikada. Prilikom otvorenja izjavio je: “Ovo je hram posvećen ženama, plesu i cancanu“. Što mislimo kada kažemo ‘Tajne Moluin Rougea?’, krenimo redom:

Bez pozornice, plesačice su se gurale s publikom

I uspio je već prve večeri, iako na dan otvorenja kabare nije bio uređen do kraja. Dvorana je bila prepuna, magija je zaživjela! Crveni mlin se zavrtio!

U njemu se od prvih dana okupljala ekipa pjesnika, prostitutki, prinčeva i princeza. Zidovi su bili obojani u ljubičasto, prekriveni ogledalima, a prostor ispunjen duhanskim dimom. Pozornice nije bilo. Plesačice su se gurale s publikom i plesale pod svjetlom žutih lampi gdje god im je to prostor dozvoljavao. U početku su najčešći posjetitelji bili Englezi, od kojih je najpoznatiji bio tada budući engleski kralj Edward VII.

Glavni akteri su ipak bile plesačice. Njihov najveći obožavatelj bio je francuski slikar Henri de Toulouse-Lautrec, stalni gost kabarea, koji ih je i ovjekovječio na legendarnom Moulin Rouge plakatu.

Ako je suditi po  broju pojavljivanja na Lautrecovim slikama, njegova omiljena plesačica bila je Jane Avril. Ona se nalazi na čak 20 Lautrecovih slika, 15 crteža i jednoj litrografiji.

No, bez obzira na to, Jane Avril zaista se ubraja u nekoliko legendi koje se obilježile Moulin Rouge. Bila je izrazito visoka i mršava, temperamentne crveno-zlatne kose i zagonetnog pogleda. 30-tih godina 20. stoljeća ona je bila jedna od najvećih zvijezda svog razdoblja.

La Goulue najpoznatija cancan plesačica

La Goulue
La Goulue

Ipak, titula najpoznatije cancan plesačice Moulin Rougea s vremenom je pripala La Goulue, Francuskinji pravog imena Louise Weber, koju su kasnije prozvali i Kraljicom Montmartrea.

Iako je u Moulin Rougue nastupala vrlo kratko, svega dvije godine jer je nakon toga krenula samostalno nastupati diljem Europe, da bi na kraju bankrotirala, povukla se i ubrzo umrla, u toj eri Moulin Rougea osvojila je sve živo, prije svega muškarce.

Divili su se njenoj pojavi, njenom smjelom plesnom nastupu tijekom kojeg je podizala čipkastu suknju i otkrivala donje rublje, a vrhunac plesnog nastupa bio je njen zamah nogom prilikom kojeg je muškarcima skidala šešire s glave.Sve ostalo bile su samo ovacije, ovacije, ovacije…

Bila je i poznata kao ljubavnica princa Edwarda VII, ali povezivali su je i s ljubavnim aferama s ostalim cancan plesačicama, što je ona uvijek zanijekala.

.

Od Aznavoura do Edit Piaf

Čarobnim trenucima pariškog chicka i romantike, blještavilu svjetlucavih i raskošnih kostima, punih perja i šljokica, nisu odoljele ni mnoge druge poznate osobe. Na pozornici Moulin Rougea nastupali su brojni francuski šansonjeri, od kojih su najpoznaitji Charles Aznavour i Edith Piaf. U novije doba ovdje su nastupali i Joséphine Baker, Frank Sinatra i La Toya Jackson.

Kralj rocka Elvis Presley je običavao posjetiti Moulin Rouge kada god je došao u Pariz. Neka naklapanja kažu da je čak i bio zaljubljen ujednu od plesačica cancana.

Written By
More from anita.mer.b
Serge Gainsbourg & Jane Birkin: divlja i neobuzdana ljubav
Izgleda čudno, ali nama je tada bilo najnormalnije vratiti se u šest...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.