Search
Close this search box.
cool novi logo header
Nosi se brada Evo što znanost i povijest kažu o tvom novom ukrasu

Nosi se brada? Evo što znanost i povijest kažu o tvom novom ukrasu

Ako ste se tek obradili ovo bi vam moglo biti zanimljivo, najzanimljivije činjenice o bradi


OK, nekome je brada ukras nekome ne. Ponosni sam bradonja već nekoliko mjeseci i, moram priznati, da me zanima sve i sva. Svako malo naletim na neki cool podatak vezan uz bradu pa sam pokušao ono najzanimljivije svesti u jedan post.  Krenimo redom:

Koliko brada naraste u godini dana?

U prosjeku, brada će u godini dana izrasti 14 centimetara i zato oprez ako je trimate odnosno kratite i uređujete sami. Jedan krivi potez i gotovo!

Da se ovog trena prestanem brijati…

Brada bi ti do kraja života izrasla do osam metara. Uz uvjet da dok ovo čitaš nisi prešao magičnu 33.

Kad imaš bradu možeš više…

Trčati, čitati… Imati više vremena za nešto korisnije. Naime, netko je izračunao da muškarci u prosjeku utroše 3,350 sati na brijanje. Zamisli da to vrijeme iskoristiš za vježbanje na primjer. Ako si ponosan vlasnik brade iskoristit to vrijeme za nešto cool.

https://wow-junkie.com/proizvod/reuzel-krema-za-njegu-brade-i-kozu-lica-2/

Kozmetika za njegu brade nije mit!

Već potreba. Sva je prilika da ti lice prekriva preko 30.000 dlaka. Treba to kontrolirati. Neke stvari možeš naručiti online zato preporučam da baciš oko na proizvode za brade i brkovi u pravom i provjerenom shopu. Kako znam? Ja sam direktor tog shopa :=)

#onokad saznaš da brada nije za tebe

Ako ti se odnedavna vrti, znojiš se jače i brže no prije, srce malo preskače i neravnomjerno kuca… Otiđi liječniku. ALI! Da malo ublažim, možda je u pitanju Pogonophobia ili strah od brada. Tko bi rekao da brada može dovesti do takvih trauma?!?

Nekada su bradonje plaćali porez

OK. Ovo bih najradije prešutio. Nikad se ne zna. Međutim nekad su na brade lupali poreze. Petar Veliki, na primjer. On je poticao brijanje i oni koji ga nisu slušali plaćali su porez. 100 rubalja godišnje trebalo je platiti za dozvolu za nošenje brade na kojoj je otprilike pisalo: Brada predstavlja teret i od nje nema koristi.

Brada je za mudrace

Pazi, ne za madrace! Dakle, mnogi su vjerovali da je brada pokazatelj mudrosti. Sokrates, Hadrian, Marko Aurelije pa i Shakespeare, bili su ponosni vlasnici brade. Iz tog vremena prenosimo izreku:

Lose your beard, and you lose your soul.

Brada je mnoge došla glave ali ne i njega

Ranih 60ih CIA se dosjetila da bi u cipele Fidela Castra bilo zgodno ubaciti talij. Talija ima u proizvodima za depilaciju pa su pametnjakovići mislili pokvariti Fidelov image ako mu brada jednostavno otpadne. Kako znamo, plan nije uspio.

Brada je znak neustrašivosti

Ima nešto u tome. Aleksandar Veliki jednom je naredio vojnicima da obriju svoje brade jer je smatrao da brada u bitci može biti opasna po život. Vojnici su ga poslušali – ali samo taj put. Čim su brade ponovo narasle odbili su obrijati se i tako pokazali svoju neustrašivost. Nije ih bilo briga hoće li ih netko uhvatiti za bradu i krknuti ih!

Vječno pitanje: jesu li brade privlačne

Bojim se i pogledati ali u posljednjih četvrt stoljeća provedeno je pet studija koje su istraživale jesu li brade privlačne. Ako te zanima što su pokazale guglaj: Reed & Blunk, 1990. Muscarella & Cunningham, 1996. Neave & Shields, 2008. Dixson & Brooks, 2013.

Brade te štite

Ekipa sa sveučilišta Southern Queensland otkrila je da dlake na licu mogu spriječiti prodor i do 95% štetnih UV zraka. To znači da brada može zaštititi od raka kože. Ipak, ne zezaj se s ovime i koristi sredstva za zaštitu. S druge strane ovo je cool: Brada pomaže sakriti vidljive znakove starenja na licu i vratu!

Brade sprječavaju pojavu akni

Ovo zvuči kao neinventivan marketinški slogan ali u njemu ima istine. Savjet mladima: Ako želite spriječiti pojavu akni prestanite se brijati! Naime, brijanjem širite bakterije po licu i dražite folikule dlaka što također dovodi do neugodnog svraba, plikova…

Brada je dobra za alergičare

Alergije? Brada djeluje kao filter i može spriječiti ulaz polena u dišne puteve.

Zašto brada nekome raste brzo, odnosno sporo?

Sjećam se osnovnjaka. Tip u sedmom razredu s bradom k’o ugljen nakon samo dva-tri dana. Bio je najglasniji i prilčično zvrkast. Danas bi rekli da ima poremećaj pažnje. Neka istraživanja pokazala su da je brzina rasta brade vezana uz gene, ali značajnu ulogu igra i razina hormona testosterona.

Nosi se brada Evo što znanost i povijest kažu o tvom novom ukrasu

Najviše komplimenata za svoju bradu dobili ste od…

Od muškaraca u svojoj okolini. Je, tako je. Ovo pogotovo vrijedi za friške bradonje. Ja potvrđujem ovo pravilo.

Ko’ brada u noći

Ne. Brade rastu brže tijekom dana. Sporije tijekom noći.

Njima su brade zabranjene

Boksačima, naime.

Brada je big  NO, NO u slučaju

Da ste u potrazi za ženom svog života. Brže ćete je pronaći svježe obrijani. Naime, neka istraživanja pokazala su da se u prisustvu obrijanog muškarca žene osjećaju sigurnije. Logično!

Bradonje su bogataši

Ovisi kako se uzme. I kako gledate na stvari. Službeno, 98% najbogatijih ljudi na svijetu koji se nalaze na Forbesovoj listi 100 – nema bradu.

Kartaški kralj bez brade je…

Kralj herc (i ovo ste vjerojatno čuli).

Ako misliš da je OK, probaj podijeliti ovaj post. A možda će te zanimati i ovaj post vezan za njegu brade: Kako do ubojitog brka ili brade

CoolKlub

CoolKlub autori