Tajne Moulin Rougea, kako je nastala filozofija showbizza?

Ovdje je nastala filozofija showbizza

Moulin Rouge
Moulin Rouge

U ove uspješne 124 godine postojanja, klub je više puta bio zatvaran. Jednom je čak i izgorio u požaru. Izgled Moulin Rougea koji danas gledamo potiče iz 1915. godine.

Moulin Rougeu sasvim sigurno dugujemo jedno – u njemu je nastala filozofija showbizza. Danas ga godišnje posjeti oko 600.000 posjetitelja, od čega su polovica još uvijek Francuzi.

Pravilo kaže da svaki posjetitelj Moulin Rougea treba doći u formalnoj odjeći. Ulaz je zabranjen za djecu mlađu od 6 godina :), a svi gosti trebaju se pojaviti u kabareu minimalno pola sata prije predstave.

Svake večeri, bez izuzetaka, održavaju se po dva show programa u kojima nastupa 80 plesača i plesačica. Među njima su pripadnici čak 14 različitih nacija. Vrhunski varijate program traje sat i pol vremena, a obavezno završava tradicionalnim cancanom. U ovoj kabare industriji, da bi ona funkcionirala ovako uspješno, radi čak 350 osoba.

Menü od 150 eura i plesačice

Kad je riječ o plesačicama, i tu postoje vrlo stroga pravila. One ne smiju  biti niže od 175 cm, dok plesači moraju biti visoki točno 185 cm. Danas je među njima najviše Australijanaca, Britanaca i plesača iz zemalja Istočne Europe. Uz svakodnevne probe, plesačicama se svaki dan kontrolira tjelesna težina i ne smiju izgubiti ni dobiti više od 2 kilograma.

Iako u Moulin Rougeu ima čak 700 stolova, na rezervaciju se čeka i po nekoliko mjeseci njihova raspoloživost na rezervaciju se čeka i po nekoliko mjeseci.

I cijena ulaznice nije šala! Ona iznosi 100 eura, a uz nju se dobije i pola boce šampanjca. Zanimljiv podatak je da se za stolovima Moulin Rougea godišnje popije oko 250.000 boca šampanjca. Oni koji uđu mogu uživati u večeri s menijem nazvanim “Touluse Lotrec”, pri čemu to zadovoljstvo ukupno košta 150 eura. Pored ovog, postoji i meni “French Can-Can” i meni “Belle Epoque”, koji, uz program, košta 165 eura.

Snimljeno 12 igranih filmova i 7 dokumentaraca

MoulinRougeNecklace
Ogrlica Nicole Kidman od dijamanata i platine, najskuplji je komad nakita ikad izrađen za neki film

Fenomen Moulin Rougea poslužio je i mnogim umjetnicima. O njemu je snimljeno čak 12 igranih i 7 dokumentarnih filmova. Među njima je svakako najpoznatiji istoimeni film “Moulin Rouge” iz 2001. godine u režiji Baaz Luhrmanna s Ewanom McGregorom i Nicole Kidman u glavnim ulogama. Američki institut za film plasirao je ovaj film na 25. mjesto na listi od 100 najboljih ikada snimljenih mjuzikala, a i sam film ovjekovječio se s nekoliko Oscara.

Zanimljiv je po još nekoliko stvari. Priča filma je izmišljena. Ogrlica iz filma, ona koju je Nicole nosila u posljednjoj sceni, napravljena je od dijamanata i platine i najskuplji je komad nakita ikad izrađen za neki film. Napravljena je od 1308 dijamanata, teška 134 karata i stajala je milijun dolara.

Naziv i stil poznatog pariškog originala kopirani su i u brojnim drugim gradovima Europe i širom svijeta.  Poslužio je i kao inspiracija poznatom Moulin Rouge Hotelu iz Las Vegasa, a u svijetu glazbe zaslužan je i za ultra hit  Lady Marmalade u izvedbi četiri dive,  Christine Aguilere, Pink, Lil’ Kim i Mýe.

Cool, zar ne?!

More from anita.mer.b

ZZ TOP – preko 40 godina uspješnog nebrijanja!

Movembarska priča o najbradatijoj glazbenoj grupi u povijesti koja je od diva...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.