Sedam duhovnih načela za poslovni uspjeh

duhovna nacela za poslovni uspjeh
duhovna nacela za poslovni uspjeh

Danas je ponedjeljak i znamo kako se otprilike osjećate. Umjesto da brojite dane do petka pokušajte promijeniti stvari – nabolje!

Rim nije izgrađen u jednom danu, ovo bi trebala biti rečenica za ponavljanje svaki puta kada mislite da ste se našli pred zidom. Kada je tome tako vi se prisjetite nekog od ovih duhovnih načela ili gradite svoje pozitivne krugove utjecaja. Razmišljajte pozitivno, sigurni smo da će vam krenuti bolje!

1. NEMOJTE BITI VEZANI ZA REZULTAT

Već budite usmjereni na sadašnji trenutak i obavljajte dnevne kratkoročne zadatake. Iza uspjeha stoji niz svakodnevnih dnevnih zadataka – baš onako kako poslovica kaže “Rim se nije izgradio u jednom danu.” Premda je bitno u životu imati ciljeve i usmjeravati se ka realizaciji, često puta ishod neće biti onakav kakav smo očekivali bilo radi unutarnjih ili vanjskih okolnosti. No, svaki trud se uvijek [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/02/pocnite-od-sebe.jpg#”]na kraju isplati[/lightbox] premda ne znamo unaprijed na koji način.

 2.  RAZVIJAJTE PRIJATELJSKU KONKURENCIJU

Čaša može biti polupuna ili poluprazna, a pozitivna energija kao i optimističan stav prema konukurenciji u poslu vrlo su bitne komponente za uspjeh. Pa ako vas kolega ugrožava svojim nastupom ili većim znanjem, pokušajte nadjačati unutarni strah te ga pretvorite u suprotne kvalitete: divljenje, uvažavanje, poštivanje. Ne samo da ćete tako ojačati vlastiti karakter nego možete stvoriti puno pozitivnije okruženje oko sebe već i  pridonjeti sinergiji za uspjeh. Zapamtite: Za svakog postoji “mjesto pod suncem”.

 3.  PRONAĐITE ŽIVOTNU MISIJU

… umjesto da samo odrađujete posao za preživljavanje – sve je u stavu. Ako svaki dan odbrojavate sate, minute i sekunde do završetka radnog vremena, to svakako ne pridonosi vašem unutarnjem osjećaju ispunjenja i zadovoljstva. Ako vaš trenutni posao i nema onu dozu odvažnosti liječnika ili vatrogasca koji spašavaju živote, možete barem biti ona osoba u uredu koja potiče druge na uspjeh i na međusobno poštivanje umjesto ogovaranja i kukanja.

Velika je stvar biti osoba kojoj se svi raduju kada uđe u prostor – a to je opet extra bod za vas i posao koji vas slijedi u budućnosti.

4. STVORITE BALANS IZMEĐU POSLA I RADA

Premda se često smatra da biti duhovan i dobar radnik podrazumijeva da sve prihvaćate širokih ruku, te da je poslodavac negativac (koji nas neumorno tjera da radimo preko svojih mogućnosti), jako je važno imati na umu slijedeće: Biti duhovan znači biti iskren prema sebi i drugima. Postaviti svoje granice i okvire. U velikom broju slučajeva sami smo si krivi za  tzv. ”burnout” na poslu, a ne poslodavac.

Često puta radi straha od gubitka posla tj. prevelike vezanosti za trenutni posao, pretjerujemo i tako zapostavljamo sebe, svoje zdravlje, a i drage ljude oko nas. A upravo nam zdravlje i sreća u privatnom životu služe kao hrana i pokretač za uspjeh. Kako stara budistička poslovica kaze: Treba se uvijek [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/02/zivotni-balans.jpg#”]držati zlatne sredine[/lightbox]. Na kraju krajeva, kad mi poštujemo svoje granice, tada će ih poštivati i drugi – pa čak i “šef tiranin”.

5. SMANJITE IZLAGANJE NEGATIVNIM PORUKAMA

Iz medija i okruženja pogotovo. Slažem se, trebamo biti informirani. U današnje vrijeme teško je ne upijati vijesti putem svih dostupnih medija. No, selektirajte što ćete čitati, gledati i slusati. Ako um hranite katastrofama, ogovarenjem, ekonomskom krizom i saznanjima o korupciji i kriminalu, tada vaš fokus prema negativnom samo raste, a ne ostavljate prostor za[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/02/poslovni-uspjeh-2.jpg#”] kreativnost[/lightbox].

6. RADITE NA KREATIVNOJ ENERGIJI

Slušajte glazbu, čitajte knjige koje vas inspiraju i okružite se s ljudima koji vas čine sretnima. Istovremeno, imajte suosjećanja za one koje smatrate negativnima (oni su samo u patnji i nisu uvijek svijesni vlastite negativnosti.)

7. VJEŽBAJTE

[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/02/joga.jpg#”]Bavite se jogom[/lightbox], uživajte u sportu (ili oboje) kako bi što bolje eliminirali toksine iz uma i tijela te pospješili vaše zdravlje. Provodite što vise vremena u prirodi, bosi ako vremensko doba dozvoljava kako bi se što bolje povezali sa sobom i okolišem. Mi jesmo dio prirode i što smo bolje povezani osjećat ćemo se sretniji i inutitivniji te ćemo na taj način privući osobe i poslovne prilike koje su nam potrebne u ovom trenutku.

.

O autorici:

Ivana Jelinčić je diplomirala ekonomiju i turistički menadžment u Čileu. Predavačica je i prevoditeljica španjolskog i engleskog jezika te je certificirani senior yoga teacher. Posljednju u nizu edukacija završila je u renomiranoj školi za jogu – Centered Yoga kod učitelja Paula Dallaghana. Trenutno vodi razvoj resorta na Baliju.

More from Ivana Jelinčić - Atkinson
Hrvatica vodi razvoj resorta na Baliju
Na Baliju je 2013. otvoreno čak 200 novih resorta, poprilična konkurencija za...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.