COOL trgovina: Sve pakiraju isključivo u ambalažu za višekratnu upotrebu

njemacka trgovina bez zamatanja povrca zeleno
njemacka trgovina bez zamatanja povrca zeleno

Misli globalno djeluj lokalno, ovako bi se ukratko mogla prepričati green priča dvije Nijemice koje su grupnim financiranjem prikupile dovoljno novca da mogu realizirati svoju ideju

Još jedna cool priča i pozitivan primjer realizacije ideje iz sfere crowdfundinga (grupnog financiranja). U Njemačkoj je u planu otvaranje trgovine/voćarne u kojoj će se prodavati artikli koji neće biti pakirani u bilo kakvu ambalažu koja kasnije postaje smeće.

Naziv ovog concept storea je ‘Original Unverpackt’ (nezapakirano). Nova trgovina trebala bi se otvoriti u Berlinu. Osnivačice su [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/07/njih-dvije.jpg#”]Sara Wolf i Milena Glimbovski[/lightbox] koje su na stranici projekta objavile kako kupcima žele omogućiti urednu kupovinu koja ‘ne stvara otpad’.

Kako se čini, zasad im dobro ide. Većina novca prikupljena je od privatnih investitora ali se ideja sviđa i brojnim Nijemcima koji su svojim novcem također podržali projekt – od ciljanih 61.000 za otvorenje trgovine, otprilike tri tjedna prije krajnjeg roka, prikupljeno je 124.000 dolara.

‘Trgovina neće prodavati ništa što dolazi u neiskoristivoj ambalaži, vrećici, celofanu ili bilo kakvom drugom pakiranju koje postaje otpad’, navodi Sara na stranici projekta.

Nama na pamet pada primjer naših kumica s Dolca, onih u mliječnom odjelu tržnice koje desetljećima prodaju sir i vrhnje u donesenu ambalažu. (smile) A što je u ponudi?

Slično! Uz povrće i voće, žitarice i stanice s pićima s punjivim bocama. Uglavnom, tradicionalno pakiranje izgleda ovako, a…

nemacka trgovina bez zamatanja povrca zeleno1

… u slučaju ‘Original Uverpact’ trgovine sve se može puniti iznova i to bi na putu iz trgovine trebalo izgledati ovako:

nemacka trgovina bez zamatanja povrca zeleno2

Pogledajte video o cijelom projektu, možda vam na pamet padne kakva cool ideja!

 

Vezane teme:

Ideje koje pokreću – Made to Stick

Luka Abrus direktor tvrtke ‘Pet minuta’: Pet koraka do izvoza softvera

More from Claudio Kramaric

KLOPA S KLUPA: Dobili smo COOL event u Zagrebu!

Ljubav stvarno ide kroz želudac i ne samo da su nas nahranili, nego...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.