Search
Close this search box.
cool novi logo header

Znanstvenici stvorili fotku koja vam u tren govori trebate li naočale!

Ako ste na fotki primijetili siluetu Jasne Zlokić (kao naš urednik) onda vam nema pomoći!

Opet igre s mozgom! Prema pisanju Daily Maila, neurozanstvanieci s MIT-a stvorili su fotografiju/optičku iluziju kako bi testirali vid.

Tim na čelu s dr. Aude Olivom na sličnim stvarima radi već cijelo desetljeće, a ovu fotku nazvali su ‘Marylin Einstein’. U pitanju je fotografija na sterodidima ili, ajmo pojednostaviti, optička varka koja nas je sinoć zadržala ispred kompa duže no inače (BTW vid nam je OK!).

Uostalom bacite pogled i recite nam koga vidite (na kraju posta je i video!):

provjerite vid 2
Marylin Einstein fotka: Čiju facu vidite? Ukoliko ste standardno udaljeni od zaslona računala trebali bi vidjeti lice Alberta Einsteina. Stisnite kapke ili se odmaknite nekoliko koraka unatrag i pred vama će se pojaviti fotka Marylin Monroe

Princip na kojemu ovo radi je jednostavan (kao i sve cool ideje). Kada fotku gledate s normalne distance i vidite dobrog starog Alberta Einsteina – sve je OK. Posjet optici slobodno, kažu, odgodite za neko drugo vrijeme. Međutim, ako ugledate zgođušnu facu Marilyn Monroe, priča se mijenja. Pravac okulisti!

Naime, na normalnoj udaljenosti zdrave oči jasno raspoznaju dijelove Einsteinova lica i govore mozgu da odbaci sliku Marilyn Monroe (koja se vidi ako se odmaknete). Jedini način na koji možete vidjeti platinastu ljepoticu – jest taj da se odmaknete od zaslona računala (nama je trebalo nekoliko koraka unatrag) ili da spremite sliku na računalo pa je u pregledate u thumbnail modu.

I? Jeste li probali? Koju fotku vidite?

Sexy plavušu s cool frizurom ili Marilyn Monroe?

Kako smo naveli, fotke ovoga tipa godinama nastaju na poznatom sveučilištu, a jedan od načina primjene ‘vidi’ se u brandingu. Mnoge tvrtke željele bi logo koji bi prikazivao jedno, sugerirao drugo i po mogućnosti mijenjao svoj izgled…

Ako vam je ovo izazov provjerite i sluh u samo  90 sekundi ili koliko ste se zapravo naspavali posljednjih dana!

CoolKlub

CoolKlub autori