Search
Close this search box.
cool novi logo header

Produktivnost LEVEL PRO u 10 savjeta

U današnjem svijetu, gdje se svakim danom sve odvija sve brže i brže, produktivnost je postala iznimno važna. Nekako sve pokušavamo odraditi brže, bolje, ali i pametnije. Želimo vrijeme za sebe, želimo raditi manje, zarađivati više, a kako bi to i ostvarili, potrebna nam je veća učinkovitost, produktivnost na steroidima. A da bi bili produktivni, treba se i znati fokusirati jer nam današnji svijet preplavljuju razne distrakcije koje ne pomažu da kvaliteta odrađenog posla dosegne svoj vrhunac.

Međutim, uz malo discipline i 10 praktičnih savjeta kako svoj dan pretvoriti u pravi vatromet produktivnosti, vjerujemo da ćemo zajedno uspjeti!

1. Dan započnite s planom

Svakako jedna od najboljih stvari koje možete napraviti za svoju produktivnost je da ujutro postavite plan i da si postavite zadatke prema prioritetima. Dobra organizacija je stvarno pola posla, ali ona vam i pomaže da vas razne distrakcije tijekom dana ne odvuku od bitnog. Osim toga, plan vam pomaže da se bolje foksirate, umjesto da lutate i gubite vrijeme na razmišljanje što bi trebali raditi i kada. Dnevni plan smanjuje stres, pruža vam osjećaj postignuća (kad vidite što ste sve napravili) i pomaže da ostvarite svoje dugoročne ciljeve.

2. Postavite si jasne cijleve

Slično kao i s planom, postavljanje ciljeva nam pomaže da ostanemo motivirani i da zadržimo fokus na bitnome. Budite SMART i tako postavite i svoje ciljeve.

3. Napravite pauzu

Prema istraživanju Journal of Applied Psychology, zaposlenici koji su svakih 50-ak minuta uzimali kratke pauze od 5-10 minuta bili su produktvniji i pod manjim stresom. Kratke pauze nas osvježavaju i poboljšavaju naše raspoloženje, što može dovesti do veće motivacije i zadovoljstva učinjenim. Prema tome, pojedite ručak, popijte kavu, provjerite svoje društvene mreže, pa se vratite na posao. Bit ćete produktivniji!

4. Izbjegavajte multitasking

Multitasking (koji je u današnje vrijeme toliko raspostranjen) je zapravo tihi ubojica produktivnosti. Dugo mi je trebalo da to shvatim. Kada pokušavamo obavljati više zadatka istovremeno, naš se mozak prebacuje iz jednog zadatka na drugi, što dovodi do gubitka fokusa i koncentracije. Zbog toga često zaboravljamo važne detalje, radimo pogreške, a produktivnost nam nije veća već značajno manja. Multitasking dovodi i do pojačanog stresa i umora, te osjećaja preopterećenosti, pa ga svakako pokušajte izbjegavati.

5. Probajte Time-Blocking

Time-blocking je izvrsna tehnika organizacije vremena koja se temelji na metodi u kojoj za različite zadatke rezervirate određeni vremenski blok u vašem rasporedu/kalendaru. Npr. Za ono što je mentalno (umno) najzahtjevnije stavite u vremenski blok kada ste inače po prirodi najproduktivnij (za mene je to ujutro), a neke lakše zadatke (često rutinske) ostavite za neki drugi vremenski blok (u mom slačju popodne ili predvečer). Za time-blocking svakako trebate znati koji su vam zadaci i ciljevi, kolio vremena trebate za koji zadatak, što su vam prioriteti, kada mislite uzeti pauzu i kako raspored prema potrebama možete prilagoditi. Izvrsna metoda za poboljšavanje produktivnosti.

6. Smanjite distrakcije

Ukoliko želite da se kvaliteta vašeg rada značajno popravi, vrijeme je ne samo da distrakcije smanjite, već da ih po mogućnosti potpuno uklonite. Silne obavijesti vašeg telefona, pristigli mailovi, zvonjave telefona, ali i žamor u uredu, nikako ne pridonosti vašoj produktivnosti. I zato, na neko vrijeme koje si odredite (barem sat-dva) ugasite zvuk telefona, okrenite ekran od sebe, ugasite aplikacije na kojima trenutno ne radite i posvetite se u potpunosti zadatku pred vama. Rezultat neće izostati!

7. Delegirajte zadatke

Nitko nije nezamjenjiv i često previše pokušavamo sami jer ne delegiramo zadatke drugima. Uz pomoć, svi možemo bolje, a i produktivniji smo, uvijek. Kada su zaduženja dobro raspoređena, bolje se možemo fokusirati na svoje zadatke, efikasnije koristimo svoje vrijeme, kvaliteta rada, a i motivacija raste.

8. Pobrinite se za svoje zdravlje

Fizičko i mentalno zdravlje iznimno je bitno za bolju produktivnost. Ako vodite brigu o svojoj prehrani i zdravoj fizičkoj aktivnosti te dobro spavate, zasigurno ćete biti produktivniji. Fizička aktivnost nam pomaže da smo izdržljiviji, imamo više energije, samopouzdanja, bolje spavamo, manje smo napeti i lakše se nosimo sa stresom. Mentalnu snagu i izdržljivost možemo također steći fizičkom aktivnošću, ali i nekim drugim metodama među kojima su naši favoriti: meditacija i pisanje.

9. Naučite reći NE

Jako je važno postaviti svoje granice i naučiti reći NE kada je potrebno. Pogotovo ako se osjećate preopterećeno, ali i onda kada imate mnogo toga nezavršenog. Nikako ne savjetujemo natrpavanje novim i novim zadacima. Kada kažete NE, ne samo da čuvate zdrave međuljudske odnose, svoje fizičko i mentalno zdravlje, čuvate i svoju produktivnost na prioritetnim zadacima/ciljevima koje ste si postavili. Čuvate sebe!

10. Proslavite svoj uspjeh

Ne zaboravite proslaviti svoje male i velike uspjehe, ali i ostvarene ciljeve. Mali rezime tjedna da vidite što ste sve zapravo napravili dodatno će vas motivirati i inspirirati da ustrajete i da svoju produktivnost dovedemo do vrhunca.

Nadamo se. Ne, zapravo želimo vam da čim prije implementirate ove savjete. Ako imate svoje rituale i zakone koji pomažu kako povećati produktivnost podijelite ih s nama u komentarima. Hvala na čitanju!

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>