Search
Close this search box.
cool novi logo header
trening mozga1

Zašto zaboravljate najjednostavnje stvari?

Nikako ne možete zapamtiti imena? Krenete u dućan i zaboravite po što ste došli? Teško vam se koncentrirati, a najjednostavniji problemi čine se preteškima da za njih pronađete rješenje?


Možda je vrijeme da krenete trenirati mozak i tako postavite temelj bistrijem umu! Danas postoji nekolicina programa koji kažu da vam uz kontinuirano vježbanje mogu poboljšati kognitivne sposobnosti, koncentraciju, pamćenje, rješavanje problema, multitasking, ali i smanjiti rizik od demencije.

Ukratko, da vas mogu učiniti efikasnijima i spremnijima da se suočite s morem informacija kojima smo svakodnevno izloženi.

Napredak za mjesec dana

Uz redovne treninge i konzumaciju Aronija Original soka naša cool preporuka je da isprobate Lumosity.com, zabavan je i zanimljiv. Znanstvenici s Harvarda, Stanforda i Berkleya, koji stoje iza njega, obećavaju da će napredak nakon mjesec dana biti osjetljiv. U svakom slučaju neće vam naškoditi.

Lumosity se temelji na različitim vježbicama (trenutno njih 40) koje su navodno dizajnirane kako bi vaš mozak stavile u bolju kondiciju. [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/07/capture-20130714-221210.jpg#”]Poznate strategije[/lightbox] koje su inače osmišljene na temelju akademskih istraživanja pretvorene su u zabavne igrice koje će vam poboljšati pamćenje i koncentraciju. Dobro zvuči!

Znanost je dosada uvijek eksperimente provodila na malim i kontroliranim skupinama. U prošlosti jednostavno nije bilo moguće lako doći do velikih grupa nad kojima bi se provodilo istraživanje. Od početka 2013. godine Lumosity ima gotovo 100,000 novih korisnika svaki dan, a njihova mobilna aplikacija downlodira se 50,000 puta dnevno. Sedamnaest milijuna amerikanaca mjesečno dolazi na njihovu web stranicu.

Vjeruje mu 40 milijuna ljudi

Lumosity, je od svog pokretanja 2007. godine stvorio najveću bazu podataka o kognitivnim [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/07/capture-20130714-221210.jpg#”]sposobnostima[/lightbox] čak 40 milijuna ljudi. Upravo u tome leži najveća vrijednost Lumosity projekta.

Na temelju upravo tih podataka stvoren je njihov “Human Cognition Project“, međusobna suradnja 1500 istraživača, znanstvenika, profesora i akademika, koji intenzivno rade na otkrivanju što više činjenica o tome kako ustvari funkcionira naš mozak i o tome koji sve faktori utječu na naše kognitivne sposobnosti.

S druge strane, ima onih koji tvrde da je najnoviji trend fitnesa za mozak, čisto prodavanje magle. Lumosity nije jedini na tržištu takvih programa. Neki od konkurenata su fitbrains.com ili brainmetrix.com.

Izvještavat ćemo vas o napretku

Ekipa Cool Kluba registrirala se na Lumosity.com. Ne možemo potvrditi rezultate, ali moramo priznati da nam se igrice sviđaju i da nam naoko imaju smisla. Nadamo se da ćemo kroz mjesec ili dva smoći snage i pronaći ključeve radnog stola u uredu! Šalimo se, ali i nije daleko od istine.

Nakon mjesec, dva, tri, rezultati bi trebali biti tu. No, ukoliko ih ne bude počet ćemo igrati dobar stari šah! Ta cool igra gotovo neograničenih mogućnosti ljude facinira već dvije tisuće godina, a među ostalim, dokazano djeluje i vrhunski trenira mentalne sposobnosti, koncentraciju, kritičko razmišljanje, strateško planiranje, prepoznavanje obrazaca, kreativnost i analitičnost.

Za šah, Lumosity je još mala beba!

Barbara Strelar