Search
Close this search box.
cool novi logo header
germany njemacka prvak svijeta 2014

NIJEMCI PRVACI SVIJETA! 5 stvari koje ste mogli naučiti uz #WORLDCUP (a nema veze s nogometom)

Sve je gotovo i lekcije su tu. Drugi su ih skupo platili pa zašto ne učiti od njih? Kako to da su Nijemci tako savršeni? Jeste li znali da prakticiraju jogu? Zašto ne valja juriš (ni u nogometu, a još manje u poslu) shvatili su Brazilci… I tako redom!

Bila je 113. minuta kada je Schürrle asistirao, a Mario Götze sjajnim pogotkom četvrti put odveo Elf na krov svijeta! Leo Messi proglašen je najboljim igračem Svjetskog prvenstva, vjerojatno najtužniji igrač u povijesti koji je primio to veliko priznanje.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu završilo je i može se reći da je na njemu bilo svega i svačega. Mi Hrvati, još ćemo se vjerojatno sjećati japanskog suca, ali i da smo vodili protiv Brazila na samom otvorenju ovog cool događaja. Po nama, ovog drugog trebali bi se sjećati duže jer, bile su to minute koje ćemo pričati mlađima. Svakako smo ostavili trag.

ČITAJTE JOŠ: Došli smo ostaviti trag (2): Ožujsko isporučuje još jednu cool reklamu (VIDEO)

 

Zamislite kako je tek Brazilcima! Oni će zasigurno još dosta vremena vidati rane, kako zbog neviđenog poraza njihovih donedavnih heroja tako i Neymarove vrlo ozbiljne ozljede. Ponajviše možda zbog milijardi i milijardi koje su vjerojatno mogle biti utrošene u važnije stvari.

Dok Njemačka slavi, a Argentina tuguje (tri stopostotne promašene prilike rijetko se viđaju u finalu) i mi smo u svoj notes podvukli crtu. Koje su lekcije koje možemo naučiti nakon #Worldcup2014 Brazil?

germany_0
ESPN/CRISTIANO SIQUEIRA
1. USPJEH SE GRADI NA TIMSKOM RADU SA ZAJEDNIČKIM CILJEM, NE NA TALENTU POJEDINCA

Dugoročno, uspjeh se uvijek gradi na timskom radu. Ističući i ‘hraneći’ pojedince, poput Neymara i Silve može imati teške posljedice i potpuno uništiti želju za ostvarenjem zajedničkog cilja, ali i ozbiljno naštetiti timu. Tome nas je naučio poraz brazilaca. Dobro, naučili smo i ponovili i što je [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/07/blitzkrieg.jpg#”]’Blizkrieg'[/lightbox].

2. TALENT I IME NUŽNO NE POBJEĐUJU

Svjetsko prvenstvo prštalo je od momčadi sastavljenih od talenata i velikih imena. Neki od najboljih igrača na svijetu, uključujući naravno i naše Vatrene: Luku Modrića, Marija Mandžukića, Ivana Rakitića i druge, davali su nam nadu da možemo dogurati daleko. Međutim, baš kao i velika Španjolska, Italija, Francuska, Engleska, pa čak i Portugal s Cristianom Ronaldom na čelu, napustili su Svjetsko prvenstvo već u prvom krugu.

S druge strane Švicarska je prošla dalje bez ijednog zvučnog imena. Baš kao i Amerika, Costa Rica, Alžir i Grčka. Želimo reći: Talent apsolutno ne garantira uspjeh – za uspjeh treba puno više.

3. RED, RAD I DISCIPLINA SE UVIJEK ISPLATE

Za uspjeh, kao što smo već rekli, talent nije presudan. Presudni su trud, ideja i strategija. Nijemci su kao tim sazrijevali u svakoj utakmici, napredak je bio vidljiv, a momčad sve jača i jača. Zanimljivo je i to, da su bez obzira na izmjene Nijemci gotovo cijelo vrijeme igrali jednako. Klupa je bila važna jednako kao oni koji su izašli na teren.

4. IZAZOVI NAS TJERAJU NA PROMJENE I RAST

Nije lako prihvatiti igru protivnika kada vaša momčad gubi. Taktika ‘Sve ili ništa’ može vas gotovo paralizirati. I sve zato što ne želimo mijenjati sebe, filozofiju i strategiju koja je možda potpuno kriva. Da je Brazil, nakon prva dva gola, smirio loptu, posložio redove i krenuo malim koracima naprijed, možda bi spriječio katastrofu i debakl o kojem će se pričati desetljećima.

5. NAUČITE DISATI I DOBRO SE FOKUSIRAJTE

Njemačka momčad spremno je otkrivala i pronalazila nove načine treninga, mijenjala je sebe i svoju strategiju. Rekli bismo: Nije zazirala od promjena. Zar nogometaši koji uče jogu nisu prava potvrda?

ČITAJTE JOŠ: Prestanite mrziti promjene – isplati se!

 

Disanje, kao jedna od glavnih komponenti joge, može smanjiti stres, ali i vratiti vam ravnotežu. Joga je i izvrstan način treniranja bolje koncentracije i kreiranja fokusa. #cool je kako je jedan od njemačkih igrača izjavio, prije utakmice s Brazilom, da njegovoj momčadi koncentracija raste iz sata u sat, prije same utakmice. Kao student, potpuno spreman za ispit. Kao dijete, potpuno spremno za svoj prvi korak napredak nam je prirođen i nužan.

Zato kada ste dali sve od sebe, kada znate dobro disati i kada ste spremni na sve izazove, nema vam druge, trebate još samo izaći na teren i zaigrati!

Vezane teme:

Sedam duhovnih načela za poslovni uspjeh

Brazil #WorldCup2014: 10 reklama koje ne bi smjeli propustiti (i u nas ih nećete vidjeti)

Barbara Strelar