Zašto upisati prvi preddiplomski i diplomski studij digitalnog marketinga na Algebri?

DIGITALNI MARKETING ALGEBRA SUDIJ digitalnog marketinga prva godina najava
DIGITALNI MARKETING ALGEBRA SUDIJ digitalnog marketinga prva godina najava

Digitalne marketinške vještine među deset su najtraženijih na LinkedInu. Gotovo da ne postoji moderna tvrtka koja neće trebati stručnjake ovog kalibra, a svjedodžba znači veću plaću… Ima još!

Slučajno ili ne ali neki dan pročitao sam post o tri ključne marketinške vještine koje se na fakultetima diljem SAD-a trenutno ne mogu naučiti. Tamošnja sveučilišta, navodi se u tekstu, jednostavno ne uspijevaju uhvatiti korak s vremenom. Te tri vještine neophodne za uspješno obavljanje bilo kakvog posla u marketingu (a ja bih dodao i PR-u, medijima i svi drugim poslovima koji žele ostaviti neku vrstu digitalnog traga) su:

 • CONTENT MARKETING I SEO – SADRŽAJNI MARKETING ILI OPTIMIZACIJA ZA TRAŽILICE
 • SOCIAL MEDIA – DRUŠTVENI MEDIJI
 • NEW SKILLS – NOVE TEHNIČKE VJEŠTINE KOJE SE MOGU PODIJELITI NA:
  • Poznavanje programa za email marketing
  • Poznavanje programa za mjerenje učinka na društvenim mrežama
  • Google Analytics i Adwords
  • Skup alata za upravljanje poslovanja i odnosima sa klijentima (Customer relationship management CRM software)
  • Sustavi za upravljanje sadržaima na webu (Content management systems CMS)

Da ne spominjem i društvene mreže. I sve ovo, tvrdi se u postu, trebalo bi čim prije uvrstiti u kurikulume kako bi nakon studija kandidati izašli osposobljeni za nove poslove.

Dakako, sve ovo može se naučiti parcijalno ako imate vremena za radionice i on-line seminare ali do problema dolazi kada poslodavcu treba objasniti visinu vašeg dohotka. On misli: Ovaj stalno nešto bulji u računalo. Vi znate da: Bez vašeg stručnog znanja na webshopu ne bi uspio prodati ni šampon za kosu. Kada čuje vaš zahtjev, on će: Vjerojatno potražiti pomoć susjedovog malog koji ‘kuži’ Fejs. Ili tako nekako. Znate već.

Sve ovo događa se i zato jer trenutno ne postoji fakultetska naobrazba. Svjedodžba je tu vrlo važan papir ili moneta za potkusurivanje (ako baš hoćete).

Sažimam još više ovu temu: Recite koji ste oglas iz marketinga ili PR-a vidjeli u posljednje vrijeme a da taj nije sadržavao barem jednu (a ponekad i mnogo, mnogo više) kvalifikaciju od gorespomenutih?

Sada smo naveli kako i u Americi kukaju da nešto nemaju. Ali imamo mi! Sve ovo pišem zbog vijesti i poprilične kampanje koju je pokrenulo Visoko učilište Algebra.

Tamo od jeseni planiraju pokrenuti prvi preddiplomski i diplomski studij digitalnog marketinga u Hrvatskoj. Kako je najavila Netokracija:

‘Digitalne marketinške vještine, s posebnim naglaskom na analizu podataka, prema podatcima s LinkedIna, bile su među deset najtraženijih u prethodnoj godini, a trend će se svakako nastaviti. Ovo je područje atraktivno i dinamično, stoga ne iznenađuje što Algebra uvodi već ove jeseni studije digitalnog marketinga na čijem je razvoju dvije godine radio tim Učilišta, ali i brojni stručnjaci za digitalni marketing iz poznatih hrvatskih tvrtki i marketinških agencija.’

Stručni preddiplomski studij “Digitalni marketing”

Studijski program obuhvaća 30 kolegija i dva obvezna praktična projekta u suradnji s poslodavcima koji omogućuju praksu studentima, a to uključuje i projekt koji je ujedno i završni rad.

Spektar područja koja pokriva nastavni program obuhvaća znanja iz klasičnog, temeljnog marketinga, digitalnih komunikacija, podatkovne znanosti (data science), digitalnog poslovanja, vođenja digitalnih projekata, ali i razvoja internetskih aplikacija ili statistike.

Iz perspektive aktualnih alata u digitalnom marketingu, studenti će ovladati komunikacijom na društvenim mrežama, a naučit će se koristiti analitičkim online sustavima i sustavima za plasiranje oglasa na praktičnoj i ekspertnoj razini, poput Google Analyticsa i Google AdWordsa.

Također, proći će kroz sve praktične procese poput razvoja internetskih aplikacija, razvoja i organizacije multimedijskih i tekstualnih sadržaja, vođenja digitalnih projekata i e-poslovanja.

Nastava se izvodi u trajanju od šest semestara ili tri godine, a studij se boduje sa 180 ECTS bodova. Po završetku studiranja studenti stječu naziv Stručni prvostupnik digitalnog marketinga koji odgovara stupnju Baccalaureus. Kratica stručnog naziva jebacc.dig.mark. (engl. Bachleor of Digital Marketing).

Specijalistički diplomski stručni studij “Digitalni marketing”

Ovaj studij nudi znanja, vještine i kompetencije za analitičku i stratešku razinu digitalnog marketinga. Znanja, kompetencije i vještine koje studenti specijalističkog diplomskog stručnog studija stječu imaju dualni karakter te se odnose na poslovne primjene u digitalnom marketingu te integriranje, analizu i interpretiranje marketinških podataka u digitalnom obliku.

Kroz četiri semestra trajanja diplomskog studija student upisuje ukupno 17 kolegija čijim uspješnim polaganjem, nakon obrane diplomskog rada, stječe 120 ECTS bodova i nazivStručni/a specijalist/specijalistica digitalnog marketinga (struč. spec. dig. mark.) koji odgovara stupnju Professional Master (engl. Professional Master of digital marketing).

Ako sve ovo nije dovoljno pogledajte zašto studirati digitalni marketing.

Više informacija o novim studijskim programima može se pronaći na stranicama digitalni.marketing.

Vezane teme:

Studiranje u kasnijim godinama je ful cool!

Evo što bi se dogodilo kada bi učitelji zarađivali puno više novca!

More from Claudio Kramaric
Što se dogodi kada razmišljaš ‘Out of the box’? Poskupljenje kao odgovor na sniženje
PR kampanja bez kune u džepu! Ovo je nevjerojatno cool podsjetnik za sve...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.