Search
Close this search box.
cool novi logo header
Konavoske naušnice

Konavoske naušnice su cool modni dodatak, a evo i zašto

U staro doba u Konavlima točno znalo kakve tko naušnice nosi. Dok su najstarije žene nosile najveće naušnice, djevojčice su nosile one manje

Da.

Tradicijski nakit, pogotovo u ovo tehnološko doba, predstavlja možda i najbolji poklon dragoj i posebnoj osobi. Ne samo da odaje vrhunsku profinjenost i stil, već će gotovo sigurno osobi kojoj je darovan uvijek i iznova pružiti lijepo sjećanje, dobru priču na koju je zgodno podsjetiti se tu i tamo.

I baš zato smo svoj mini serijal o hrvatskom tradicijskom nakitu, nakon Licitara i Morčića, odlučili proširiti pričom o konavoskim naušnicama. Šlag dolazi na kraju, rekli bismo.

Konavoske naušnice, nazivane još i ‘Verižice’ oblika prstena ukrašenog na razne načine, a najčešće koraljima ili biserima, simbol su dubrovačkog područja i definitivno, pokazalo se, najomiljeniji komad nakita iz starohrvatske kolekcije.

Tko je ikada prošetao Dubrovnikom i okolnim krajevima, zna da se tu radi o gotovo zasebnom svijetu! Iako zapravo sasvim maleni dio bogate povijesti Dubrovačke republike, konavoske naušnice već stoljećima očaravaju estetikom koja s godinama samo raste.

Zanimljivo je da se u staro doba u Konavlima točno znalo kakve tko naušnice nosi. Dok su najstarije žene nosile najveće naušnice, djevojčice su nosile one manje. Osim toga, bile su prve na popisu predmeta kojima su mladići prigodom ženidbe darivali svoju odabranicu.

Konavoske naušnice

Danas su one must-have komad nakita, koji dokazuje kako se barem par puta dnevno prošeću ne samo po zagrebačkoj špici, već po svim gradovima Hrvatske.

Također primjećujemo da je sve više strankinja koje osim podrazumijevajuće estetike Konavoskih, otkidaju upravo na povijest koja stoji iza njih. Tako noseći naušnice, nose i podsjetnik na stotine godina staru priču – za njih krajnje egzotičnu, a za nas: našu.

Obzirom na nadolazeće ljeto, Cool Klub i obiteljska zlatarnica Rodić osigurali su popust na upravo Konavoske naušnice! Pri kupnji je potrebno naglasiti ‘Cool Klub’ i na taj način ostvarit ćete 20% popusta na kupovinu. Svratite u Bakačevu 11 nasuprot Zagrebačke Katedrale ili se javite na Facebook stranicu zaltarnice Rodić i priuštite si ručno rađeni komad nakita koji nikad neće dosaditi.

Tena Cuculić