Search
Close this search box.
cool novi logo header
Licitar cool poklon

Pitali smo se: Zašto je Licitar cool poklon?

Ako nekoga voliš  (ili misliš da ga voliš), a pritom želiš ostaviti dojam duboke i informirane osobe koja poštuje običaje svoje zemlje, cijeni baštinu, pali se na tradiciju i zna ponešto o povijesti Zagreba – ovo bi mogla biti dobra ideja

Da li se ljubav pokazuje predmetima ili djelima, rasprava je za sebe. Danas raspravljamo o tome zašto je odlična ideja iskoristiti tradiciju Licitarskog srca u svoju korist. (Korist? :0) Naime Licitar, tradicionalni motiv oblika srca – poznati je ljubavni motiv i zaštitno lice Zagreba i okolice.

Bilo kao iskaz iskrene ljubavi, ili tek kratkoročnog interesa – Licitarsko srce već se generacijama poklanja kao dar koji sa sobom nosi konkretnu izjavu.

Licitar je poznati ljubavni motiv i zaštitno lice Zagreba i okolice

Žarke crvene boje, ukrašen bijelim šarama i često ogledalcem, šalje poruku o ‘ogledalu zaljubljenosti’ i osjećaju kako u voljenoj osobi vidimo vlastitu polovicu.

Jedna od legendi kaže kako bi muškarac u trenutku kada bi se žena/djevojka ogledala u Licitaru stao pored nje, kako bi i on bio u odrazu, te bi tako zajedno stvorili prikaz zaljubljenog para u srcu. (Danas bi rekli: Selfie!)

Ako se uzme u obzir tradicija koja je krenula još u srednjem vijeku a preživjela do danas, prostrla se od kolača do nakita, a sve s potpisom našeg Zagreba  – pokloniti licitarsko srce prelazi iz rubno patetičnog u moraš priznati, originalan poklon!

Poklanjanje Licitara nekad, bio je iskaz duboke zaljubljenosti, ljubavi i/ili privrženosti, te je (naravno?) darivanje išlo u smjeru od muškaraca ka ženi. Znači pričamo o periodu srednjeg vijeka.

Danas, dobiti bilo kakav poklon od muškarca spada ili pod lejm razvodnjenu romantiku ili pod sponzorstvo. No dobro, da ne ulazimo u amatersku filozofiju generacijskih promjena i latentnih razloga poklanjanja, ostavimo sve opcije otvorene.

Ako nekoga voliš  (ili misliš da ga voliš), a pritom želiš ostaviti dojam duboke i informirane osobe koja poštuje običaje svoje zemlje, cijeni baštinu, pali se na tradiciju i zna sve (čitaj ponešto) o povijesti Zagreba – ovo bi mogla biti dobra ideja.

E sad, hoćeš li se zaletiti do Marije Bistrice do bake Danice po Licitar (odlična ideja!), nacrtati ga u nekoj aplikaciji (možda bolje na papiru s pastelama) ili pak otići do majstorra iz zlatarnice Rodić (Bakačeva 11, nasuprot Katedrale) po srebrne naušnice, vidi.

Detalj iz zlatarnice Rodić – Tomislav Rodić (na slici)

U svakom slučaju – kada te ona (ili on) pita što je pak sad to, sad imaš key points da elaboriraš starozagrebačku tradiciju i wisdom o ogledalu zaljubljenosti i kako smo jedni drugima zapravo odraz. Mora upaliti!

Tena Cuculić