Search
Close this search box.
cool novi logo header
progresivne konstelacije

Što god radili jednostavno vam ne ide? Možda da isprobate Progresivne konstelacije

Ne uspijevate ostvariti karijeru ili vezu svojih snova te vam u životu uvijek negdje zapne. Bez obzira da li je riječ o kroničnoj besparici, zdravstvenim tegobama ili privatnom životu? Ako ste barem jednom odgovorili sa ‘Da’, čitajte dalje…

Ponavlja li vam se uvijek isti obrazac u vezama, u poslu ili u obiteljskim odnosima? Imate tendenciju da tonete u negativne misli, ili jednostavno rezignirano prihvaćate da sreća nije dio vaše sudbine? Na kraju, kad bolje razmislite, nije vam jasno odakle vam sve te crne misli i zašto se ne možete pomaknuti s mrtve točke. Možda će vam pomoći Progresivne konstelacije.

O čemu se tu zapravo radi?

Progresivne konstelacije

Što su Progresivne konstelacije

Progresivne konstelacije predstavljaju moćnu metodu za samorazvoj, osobno osnaživanje i iscjeljivanje koju je kreirala Luz Rodriguez iz Venezuele. Iako se metoda temelji  na tradicionalnim Obiteljskim konstelacijama ili tzv. Sistemskim konstelacijama, Progresivne konstelacije idu korak dalje te integriraju razne druge strategije i tehnike za osnaživanje pojedinca prema rješavanju unutarnjih konflikta i koračanju prema životnom prosperitetu. Kako? U progresivnim konstelacijama koristimo svoju osobnu i obiteljsku povijest kako bismo napredovali, oslobodili se starih obrazaca i poduzimali konkretne akcije za promjenu naše stvarnosti.

Što možete postići s progresivnim konstelacijama?

Putem progresivnih konstelacija, možete postati svjesni internalizirane percepcije vlastitog obiteljskog sustava koji oblikuje naše stavove, misli i osjećaje o životu i odnosima.

Kada osvijestite svoje unutarnje dinamike, tada postaje jasnije koje konkretne radnje trebate poduzeti kako biste riješili sukobe i napredovali prema samoostvarenju i blagostanju. U procesu Progresivnih konstelacija  otkrivate svoje slabosti, sjene, unutarnje resurse i snagu.

Na koji način funkcioniraju progresivne konstelacije?

Kada osvjestimo naše ‘unutarnje slike’ ili ‘unutarnji glas’ koji su nam pretežno nevidljivi i u obliku ‘mrtvog kuta’ jer nam se pojavljuju u nesvjesnom obliku, tada možemo i lakše promijeniti naše okolnosti. Obzirom da naša vjerovanja pretežno i ne dolaze od nas samih već od našeg obiteljskog sistema, sredine u kojoj živimo te iskustva koja smo proživjeli mi i naša obitelj (i to često pokoljenjima unatrag), upoznavanje tih skrivenih dinamika nam pomaže da se oslobodimo suvišnog tereta i krenemo PROAKTIVNO naprijed.

Mijenjanje stava

Britanski biolog Rupert Sheldrake sa Cambridge University koji se  posvetio istraživanju Sistemskih konstelacija tvrdi kako je svaki društveni skup povezan poljem informacija tzv. Morfičkog polja. To se odnosi na obitelj, društvo, poslovnu zajednicu pa i na životinje koje pripadaju određenom skupu. Dakle, ukoliko mi promijenimo svoj stav ili položaj, automatski se mijenja čitav sistem.

Stoga pri konfliktu s nekim članom obitelji, nije nužno direktno raspravljati s istim već putem konstelacija osvijestiti vlastitu unutarnju dinamiku koja čim se promjeni, mijenja i odnos sa tim članom. Isto tako, moguće je ući u dinamiku problema koji je nastao još od predaka kako bi se klijent koji u današnjem vremenu ima problema oslobodio tereta.

Treba napomenuti da je obraćanje precima kada nam nedostaje podrške ili snage dio tradicije u mnogim kulturama. Od najjednostavnijeg paljenja svijeća do čitavih ceremonija i rituala posvećenim štovanju naših daljnih članova obitelji (kao sto se moglo vidjeti u Disney animiranom filmu “Coco”)

Koja je razlika između Sistemskih i progresivnih konstelacija?

Sistemske konstelacije u svom originalu vuku porijeklo od kreatora psihoterapeuta i bivšeg svečenika, Berta Helingera koji je spojio svoje psihoterapetusko iskustvo, načela teorije sistema, psihodrame te rituala Zulu plemena u Africi gdje je živio, radio i bavio se istraživanjem dugi niz godina.

Prema njegovoj metodi, pojedinac se uvijek promatra kao dio većeg sistema. Često puta toga nismo svjesni. Na primjer, već od rođenja neki od nas u sebi nose utkanu patnju koja potječe od naših roditelja ili još i dalje.

Premda nismo krivi za okolnosti u kojima smo odrasli na nama je da preokrenemo nesretne okolnosti u unutarnju snagu i uspijemo živjeti onako kako smo zamislili.

Obzirom da svaki pojedinac u suštini želi biti voljen, cijenjen i prihvaćen te pripadati svojoj obitelji, on čini sve kako ne bi bio isključen pa čak i prihvaća bolesti, patnje i neimaštinu – jer ne želi izdati svoje jato. Također dolazi do poremećaja kada svaki član obitelji ne upražnjava svoju ulogu već preuzima tuđu ili kada se ne poštuje hijerahija. To se najbolje vidi u slučajevima gdje djeca postaju roditelji svojih roditelja te se drže i ponašaju pametnijima od njih.

Ili kada uslijed razvoda ili smrti oca, sin na neki način postaje suprug svojoj majci pa tako oboje ne uspijevaju realizirati dugotrajne i kvalitetne ljubavne veze. Kaže se da neku ‘tabu’ temu koji generacija prešuti, često ispašta druga ili treća generacija. To uključuje razne obiteljske tajne te proživljene traume čiji se teret može transgeneracijski prenijeti na djecu, unuke ili praunuke.

Metoda Progresivnih konstelacija

Bazira se na Obiteljskim konstelacijama no, kako sam već navela, koristi proaktivniji način koračanja prema prosperitetu nakon sto se osvijesti unutarnja dinamika pojedinca i njegovog sistema. Premda nismo krivi za okolnosti u kojima smo odrasli na nama je da preokrenemo nesretne okolnosti u unutarnju snagu i uspijemo živjeti onako kako smo zamislili. Stoga, u Progresivnim Konstelacijama klijent stvara konkretan plan i usvaja trajne i dugotrajne navike koje ga vode  ka realizaciji svoje ciljeve i blagostanja.

Kome su namijenjene Progresivne konstelacije?

Svakoj osobi koja se želi zauzeti za sreću i napredak na svom životnom putu te biti ispunjena radošću i entuzijazmom. Progresivne Konstelacije se preporučuju svima koji se žele povezati sa svojom vitalnošću, unutarnjom snagom i kreativnom energijom kako bi proaktivno ostvarili svoje želje, ambicije i svjesnost.

Za više informacija o coachingu Progresivnim Konstelacijama, javite se Ivani Jelincic – Atkinson na mail: ivana@suvitayogabienestar.com

Ivana Jelinčić - Atkinson

Ivana Jelinčić - Atkinson je diplomirala ekonomiju i turistički menadžment u Čileu. Predavačica je španjolskog i engleskog jezika te je certificirana učiteljica joge i meditacije i voditeljica Progresivnih Sistemskih Konstelacija. Posljednje u nizu edukacija završila je u renomiranoj školi za jogu – Centered Yoga Thailand kod učitelja Paula Dallaghana. Za terapiju Obiteljskih Konstelacija se usavršavala u centru Icalma u Santiagu, te se za Progresivne Sistemske konstelacije kontinuirano educira u španjolskom Institutu Luz Rodriguez. Ivana je provela pet godina na Tajlandu gdje je radila na Samahita Yoga Institutu kao direktorica Wellnessa i yoga učiteljica, zatim na Baliju kao direktorica poslovnog razvoja i programa luksuznog Svarga Loka Resorta te u Kini (Peking) kao senior yoga učiteljica i savjetnica za razvoj wellnessa te predavačica engleskog jezika u Walt Disney školi. Prije nekoliko godina Ivana se vratila u Čile gdje je prvo radila kao stalna predavačica engleskog jezika na renomiranom sveučilištu Universidad de Concepción, a trajnim preseljenjem u glavni grad Santiago, otvara svoj centar za jogu, Progresivne Konstelacije i wellness Suvita Yoga & Bienestar.